Зеленски поискал комплекси С-300, както и комплекса С-200. Можем ли да ги дадем?

Зеленски поискал комплекси С-300, както и комплекса С-200. Можем ли да ги дадем?

Третият пакет военна помощ от България към Украйна вероятно ще бъде доста по-сериозен от първите два.

В новия списък на Зеленски фигурира тежка бронирана техника и системи за противовъздушна отбрана. Сред тях, вероятно, са ракетните комплекси С-300, както и комплексът С-200. Относно тежката техника Киев очаква бронирани машини, включително и танкове.

Досега не е съобщавано България да е предоставяла на Украйна системи за противовъздушна отбрана или тежка бронирана техника. По време на визитата си у нас Зеленски обаче е заявил такова въоръжение.

По отношение на това дали Зеленски е поискал и системи за противовъздушната отбрана (ПВО), тежка техника и брегови ракетни комплекси, Тагарев беше лаконичен, отговаряйки, че е поискано "всичко, без летателни средства".

"Дали България може да даде стари танкове и стари системи за противовъздушна отбрана на Украйна - това тепърва ще изясняваме на база на анализ, за който не мога да дам срок. Той ще се изготви от наши експерти, но може да отнеме месеци", категоричен бе министърът на отбраната Тодор Тагарев. 

Той посочи, че в момента министерството му прави разчети за това какво от исканията на Киев може да се изпълни и какво не. 

Тагарев посочи, че страната ни е декларирала готовност да участва в европейската инициатива за предоставяне на артилерийски снаряди за Украйна. 

По-късно през деня темата коментира и премиерът Денков, който заяви, че страната ни няма да предостави ПВО системи на Киев. "Не можем да дадем система за ПВО, не можем да оставим оголено небето на България", 
заяви министър-председателят акад. Николай Денков.  „Всичко необходимо на страната ни да защити небето и територията си ще бъде тук. Това включва и комплекси като С-300“, декларира пред депутатите министър-председателят по време на парламентарния контрол днес

"Всякакъв тип военна помощ, която бъде дадена от резервите на българската армия на Украйна, ще бъде така структурирана, че да не засегне бойните способности на войската ни", уточни той пред журналисти в НС. 
Той определи искането на Зеленски като нещо нормално за позицията, в която страната му се намира.

Специалисти обясняват дали можем да предоставим и основни платформи – като зенитно ракетни комплекси, артилерийски системи, бронетанкова техника и дали това би застрашило боеспособността на армията ни, ако държавниците ни вземат такова решение.

„България има възможност да помогне с артилерия, бронирана техника, която подложи на смяна и като калибър и като стандарти, защото не са по стандартите на НАТО – под бронирана техника имам танкове и бронирани машини“, смята Велиизар Шаламанов. 

Армията ни разполага със снаряди от двата най-търсени калибъра от Украйна – 120 мм и 122 мм за минохвъргачки и гаубици.

С-300 са най-добрите и модерни системи за противовъздушна охрана, с които разполага българската армия. Руската система нарежда страната ни на второ място по ПВО възможности на Балканския полуостров. Системата С-300 е равностойна на американската "Пейтриът" и дори има някои предимства.

Страната ни има един дивизион - 12 пускови установки, като всяка носи 4 ракети. Те са базирани край София и служат за защита на столицата. Един комплекс е съставен от превозно средство с 4 ракети, мобилен радар и команден пункт.

С-300 e на въоръжение в България от 1988 година, а установките са базирани край Банкя.

"Ракетите С-300 са съветски зенитно-ракетен комплекс на средно разстояние. Тази модификация, която България има - ПМУ, е с обсег между 75 и 90 км и на височина от около 24 км".

"Комплексът С-300 осигуряват въздушното прикрие на София. Ако те бъдат свалени от въоръжение и бъдат изпратени в Украйна, София остава без зенитно- ракетно прикритие, а тук са всички държавни институции. 

Само четирите най-големи български града - София, Пловдив, Варна и Бургас, както и АЕЦ „Козлодуй“ и някои важни индустриални обекти са напълно покрити от противовъздушната отбрана (ПВО). Въпреки че до средата на 90-те години на миналия век ПВО на България е смятана за най-силната на Балканите, още от създаването на зенитно-ракетните войски през 60-те години на ХХ век отбраната е организирана да покрива възлови части и пунктове, но не и цялата територия на страната. Като основното покритие е било съсредоточено първо в София и по линията към Перник, тъй като по това време евентуална атака по въздух срещу столицата би дошла от юг. Румъния е съюзник на България във Варшавския договор, а Югославия - неутрална държава, макар и комунистическа страна.

В НАТО само България и Словакия разполагат с противовъздушните ракетни системи С-300 от времето на Съветския съюз, с които са обучени да работят и украинските военни. 

"Украинците имат по-старите варианти на комплекса - ПС и ПМ. Няма да имат особени трудности да използват нашите. Друг е въпросът каква ще бъде реакцията на Русия при едно такова изпращане на ракетни комплекси в Украйна".

Словакия вече е дала неофициално съгласие да предостави своя комплекс на Украйна. Според чужди източници в замяна ще получи от нидерландското правителство американски ракети Пейтриът, заедно със 150-200 души. България ще получи такива вероятно от Германия.
"Те ще дойдат с германски екипажи, т.е. германски разчети, германците ще ги обслужват. Доколко ще бъде под наш контрол хуманната верига е доста дискусионно и не е ясно. Това е сериозна загуба на националния суверенитет.

Ако не ги закупим обаче, тези ракети няма как да останат за постоянно в България. Освен това ракетите С-300 имат по-добри характеристики спрямо американските "Пейтриът".

Началото на зенитно-ракетните войски на България е поставено на 1 октомври 1960 г., когато е създадена Първа зенитно-ракетна бригада (ЗРБ) с управление в София.

В нея се вливат два зенитни полка от Военновъздушните сили. Първоначално Първа ЗРБ е в състав от 8 зенитно-ракетни и два технически дивизиона. Първите зенитно-ракетни дивизиони на бригадата са въоръжени със ЗРК СА-75/СА-75М „Двина“.

Какво знаем за военната помощ, която Киев иска от София и какво даде вече България на Украйна?

Съдържанието е засекретено, но това, което е ясно, е че България изпраща боеприпаси. Втората пратка съдържа снаряди, които са с изтичащ ресурс и трябва след няколко години да бъдат унищожени, ако не бъдат използвани. Във военните действия Украйна използва хиляди снаряди на ден.

"Предоставяме боеприпаси над изискваните по нормативи за военно време и оставяме боеприпаси, които ще ни позволят да водим нормална учебна бойна подготовка“, посочи министър Тагарев.

 

 

Коментари

 • Рене от съпротивата

  08 Юли 2023 12:35ч.

  Ако помагаш на укрофашистката хунта какъв те превръща това?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Както виждаш

  08 Юли 2023 12:43ч.

  Както виждаш, никой от сегашното и предишните правителства не се трогва от подобно нещо: нито от нарушаването на закона (като например, че даваха оръжия противно на решение на парламента), нито от нарушаването на конституцията, нито от наличие на конфликт на интереси, нито от мнението на болшинството от българския народ, нито от международни договори (като например идеята да се позволи на американците да направят бази в Черно море), нито ги трогват избори (защото те си ги манипулират), нито ги трогва съдебна система, защото е в техни ръце. Нищо не ги трогва. Още се чудя как има коментиращи, които очакват с избори или с българска съдебна система да се оправят нещата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Настолен указател за напреднали

  08 Юли 2023 12:56ч.

  Дори и С 600 ще им дадем !!!Слава Кокаине, слава идиотов, търканов слава и таборът им отива на небето с поздрав - АМИН !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  08 Юли 2023 12:57ч.

  Така са си мислили и на 8.IX.1944 година след което "цвета на нацията" е получил каквото е търсил, надявам се сегашните също така индивидуално да получат каквото заслужават.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Настолен указател за напреднали

  08 Юли 2023 14:09ч.

  А в най – добрият случай да последват съдбата на английския агент Стамболов !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Един човек

  08 Юли 2023 14:31ч.

  А дано! Най-гнусният политик в историята на България. Класически предател и основоположник на русофобията

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рени от морето

  08 Юли 2023 14:47ч.

  Е,тия са нови хора и са от Промяната.Така че,на 8 lX сигурно вече ще са в Дубай и ще са недосегаеми.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 100%

  08 Юли 2023 12:40ч.

  А бе вие гъза сте си дали, за едни С 300 ли ще се късканите? Давайте ги и да свършва вече тая мъка! Каква “национална сигурност”, какви пет лева, то няма вече държава, за нация да не говорим. 100% дебили!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти май не разбираш

  08 Юли 2023 12:44ч.

  Май не разбираш, че тук не е просто за даване, а за даване на техника, за която има споразумение, че няма да се дава на трети страни. Сеш' ли се за каква опасност става въпрос? Ако не се сещаш да ти дообясня: тези, които са ги произвели са подписали договор с нас, в който сме се съгласили, че няма да ги даваме на трети страни. Но ако ги дадем, дупе да ни е яко (според договора). Капиш?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Даа

  08 Юли 2023 12:45ч.

  Очевидно! Как иначе да наречеш хора които безропотно търпят всяка идиотщина, която властта им сервира. Реакция = 0. Zero! Умряло куче има по-големи рефлекси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 100%

  08 Юли 2023 12:46ч.

  Пич, ти от сарказъм не разбираш ли?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • с 200

  08 Юли 2023 12:50ч.

  Всеки народ си заслужава тагарето!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти май разбираш

  08 Юли 2023 18:07ч.

  И какво ще ни направят на дупето? Къси им са ръцете. Ние сме колония на Велики пиндостан и никой не може с пръст да ни барне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  08 Юли 2023 12:42ч.

  Румен, Кирчо, кокорчо и БОКО сложиха край на българската държава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Децата и внуците на тези хора не трябва да живеят и да имат потомство

  08 Юли 2023 12:45ч.

  И не са само те, хиляди са българоубийците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЛЕЛЕМАЛЕ

  08 Юли 2023 12:53ч.

  Край на българската държава слагат такива като теб,които си седят на хладно зад клавиатурата и "ръсят мозък". Един файтон хора,ще сложат край на българската държава???!!!Срамота!Това е и твоята държава излез и се бори за нея.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лекуващ лекар

  08 Юли 2023 13:01ч.

  Очевидно, че сме в Булгаристан !!! Как иначе да наречеш хора, които безропотно търпят всяка идиотщина, която властта им сервира. Реакция = 0. Zero! Умряло куче има по-големи рефлекси !!! Честито на целокупния овчи народ !!! Слава Кокаине, слава идиотов, търканов слава и таборът НИ отива към небето с поздрав - АМИН !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Няма смисъл да даваме

  08 Юли 2023 12:46ч.

  в Европа и десетки B52H, товарете ги и изсипвайте над руските войски.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • вълшебства и магии

  08 Юли 2023 13:39ч.

  Не живееш в света на Хари Потър, ако и да са ти промили мозъка сатанистите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕдНа

  08 Юли 2023 12:48ч.

  Как пък някой , някъде, не поиска нещо от Зеленски! Никой не смее да му каже в очите, че вече прекалява и това, което му се позволява в Европа и САЩ, не среща разбиране и одобрение на много други места по света!До тук не се справя добре с всичко, което е получил и може би трябва да отстъпи на някой, който разбира повече от водене на военни действия! На художници и актьори май не им върви във войните.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рене от съпротивата

  08 Юли 2023 12:52ч.

  Не е лошо сегашните подръжници на фашистите да почетат малко исторически книжки, най-вече за това как е завършил житейският път на народните представители от 25 ОНС (24.02.1940-23.08.1944), какви пламени речи са произнасяли за великия фюрер и цивилизационият избор който Царство България е направило като е станало съюзник на нацистка Германия, за окончателното решаване на еврейският въпрос и победата над комунистическият СССР който са съпоставими с днешните пламени речи за евроатлантизма, НАТО и ЕС.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Друго си е

  08 Юли 2023 13:09ч.

  начело на пронацистко правителство да стои академик. А то какво - Богдан Филов е бил най-обикновен професор. Най-отвратителното в тази ситуация е продажността и блюдолизството на лица, които би трябвало да са "интелигенция".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПВО

  08 Юли 2023 13:15ч.

  За какво пък им трябва на укрите С 200 ?? Това е ЗРК от 60-те години на 20-ти век, тежки огромни ракети с далечен обсег на действие. С 200 е бил създаден да противодейства на американските стратегически бомбардировачи, както и срещу височинните разузнавателни самолети като Ю2 и SR 71 . Системата е тежка с огромен наземен радиолокатор, морално остаряла. За войната в Украйна, където от руска страна Ту 95 и Ту 160 изобщо не наближавата Донбас /стрелят от района на Каспийско море с далекобойни ракети/ , също и Ту 22 М 3 не рискува , просто няма цели за този комплекс ! С 300 върши работа на Киев за борба с руските МФИ , но С 200 може да им трябва само ако руснаците тръгнат на "килимни бомбардировки", риск който е изключено да поемат...Извод ! Зеленски изпълнява заповед на САЩ - да убере всякакви възможни оръжия от Източна Европа, без значение дали му трябват или не. Зеленски е изпълнител на поръчки за американския ВПК.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бандеровка

  08 Юли 2023 13:20ч.

  С 300 са руски и заедно с реакторите трябва за заминат в Украйна. Нас ни пази Турция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нас ни пази Турция.

  08 Юли 2023 13:54ч.

  С 300 са съветски. А Турция ни пази със С 400 - руски комплекси.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Турция кайш

  08 Юли 2023 18:11ч.

  В смисъл "семето вън"?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  08 Юли 2023 13:24ч.

  Някои хора още не разбират, че предстои унищожение на всички държави в ЕС... е, с нашата вече са готови, борите са, не са борите - туто финито! https://twitter.com/i/status/1676953720343646213

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  08 Юли 2023 13:28ч.

  България държавата е регистрирана като корпорация още от Вервайте ми Сакскоидиотски и има собственик, кой е този собственик не ни е дадено да знаем, но може да се предположи вече ... много отдавна трябваше да реагираме, вече е безвъзвратно късно, можеше да си защитите държавата, ако имахте с какво, както Русия в момента прави това, но вие си дадохте оръжието на Усрайна за да бъде унищожено!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • волк

  08 Юли 2023 13:36ч.

  Всичката работа със замяната на годно съветско оръжие с недъгаво натовско, както и на лева с евро, е като да сменяш кон за кокошка - прецакване отвсякъде, в името на един пренадут ПР-балон. Видя се, че НАТО не разполага с оръжия, които са на нивото даже на съветските от 80-те години на миналия век. За какво говорим изобщо и защо не си даваме сметка, че всичкото това е като отходен продукт, опакован в целофан, а тукашните мисирки и прозападни малоумници, нямащи си хабер от реална военщина, му се радват, сякаш е най-голямото съкровище на земята? И си оправете данните - ЗРК С-75М не е "Двина", а негова свръхмодернизирана алтернатива "Волхов". На свой ред "Двина" е СА-75 - съветско оръжие с характеристики, които с десетилетия изпреварваха по надеждност тогавашните западни.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • замяната на годно съветско оръжие с недъгаво натовско

  08 Юли 2023 13:56ч.

  Няма такъв филм. Извършва се РАЗОРЪЖАВАНЕ на националните държави. Етап от план 2030...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мари

  08 Юли 2023 13:37ч.

  Дано това правителство все пак да има някаква червена линия, която да не може да прекрачи, за разлика от украинските управляващи. Министърът на отбраната на Украйна Алексий Резников в интервю за "Файненшъл Таймс" за страната си : "Невъзможно е да се мисли за по-добър изпитателен полигон за глобалната военна индустрия." Откровено нагъл и циничен, без сянка на съмнение и угризение на съвестта за унищожаването на народа си и държавата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наистина ме е яд

  08 Юли 2023 13:44ч.

  че си нарязахме ракетите СС-23, сега можехме да ги дадем на Украйна и да се наслаждаваме на фойерверките от горящите руски военноморски бази.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  08 Юли 2023 13:55ч.

  Не сме нарязали нищо... подарихме ги на Сърбия по препоръки на Русия, нарязоха се негодни оръжия за пред европейските ни "приятели", да ти е мъка! ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ти май си специалист по всичко

  08 Юли 2023 14:02ч.

  като повечето форумни чугуни тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола Z

  08 Юли 2023 14:32ч.

  Поназнайвам туй-онуй... в много кухни папкам ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И ти си със

  08 Юли 2023 18:12ч.

  съдрани гащи както и другите многознайковци, полъх от безвъзвратно отминали времена.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

  08 Юли 2023 13:57ч.

  това от рубриката "да разлаем кучетата" ли е? Щото иначе:https://glasove.com/novini/denkov-na-ukrayna-ne-mozhem-da-dadem-sistemi-za-pvo-koito-biha-ostavili-ogoleno-nebeto-na-balgariya

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  08 Юли 2023 14:03ч.

  Да им дадем софийските. И да чакаме Жужо да гюмне жълтите павета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коментатор

  08 Юли 2023 14:17ч.

  Да обобщим фактите - Зелникът иска нашите С-300. Ако ги дадем (Словакия ще даде нейте, а ние как можем да не дадем...!), Германия ЕВЕНТУАЛНО ще ни даде Patriot. А пък Пейтриътите били с по-лоши характеристики от С-300. На всичко отгоре ние ги подарим на украинците, а за да задържим Пейтриът за постоянно, ще трябва да ги ПЛАТИМ на германците. Извинете, това не е кон за кокошка. Това е все едно да си подариш коня и да си купиш куцо магаре.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще по живеем, ще видим

  08 Юли 2023 14:39ч.

  Действията на българските политици са продиктувани от сляпата вяра в могъществото и непобедимостта на Запада. Нещо като българските управляващи от 1941 г. Кой е можел да предвиди какво ще стане 45 година? Атнюд! Синеоките рицари прегазили Европа, нашите Ганьовци надушили келепира на солунската митница... Това да не са лудите сърби или пасионарите от БРПк и РМС? Сега е абсолютно същата работа. НАТО и евроатлантизма стоят мощно, като прекрасна ябълка. Кой може да види гнила ли е, здрава ли е? Кой може да каже след 4 години какво ще е. Кирчовци, Боковци, Магаревци, кохортата сороски, обслужващите журналя го играят на сигурно, захапали кокала не допускат, че може да е кокала в капана на историята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  08 Юли 2023 14:43ч.

  Малко нахалничко е да се натресеш на добронамерен човек, за да му поискаш хубавата кола, за да блуснеш хулигани на улицата, с когото се е скарал. Това е Еленски. А вие си помислете, какви сте, ако клъвнете на този гол бастун.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Проф.Тагарев да направи анализ колко руснаци ще убие с тези С-300 и С-200 за да може нещастната Украйна да ПОБЕДИ!

  08 Юли 2023 14:55ч.

  Нали това повтарят победа, победа! Ми да направят анализ как с нашите С-300 и С-200 ще победят Русия и ще убият колко руски войници за да победят, кажате бе, академици, проф.Тагарев и прочие затлъстели от безродие мозъци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Украйна няма руснаци

  09 Юли 2023 2:45ч.

  Има рашисти - канибали, мародери, изнасилвачи, затворници, етнически невежи жалки хорица, изпратени от семействата си ЗА ПАРИ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • северомакедонец

  08 Юли 2023 15:04ч.

  Да замениш С300 за Петриът не е лошо, особено ако ти го дадат със ракетите. Руснаците не са идиоти и няма да ни продадат повече нищо. Ама друг да ти пази държавата на обикновен език се нарича окупация. Трябва да си много тъп или голям предател за да се съгласиш на такава опция. Украинците като искат да се бият с руснаците и населението в Новорусия - прав им път, ама да ни компенсират загубите - може и със земица.. Па и укранките не са лоши - седемстотин години ги продават по робските пазари собствените им князе и атамани. Сега са си паднали на казашката мечта - да се бият и друг да ги храни.Ама ние що трябва да ядем жабите за кеф на членопианиста. Да си се трепат сами, а не да ни бъркат в джоба и сигурността.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • с тях и без тях,

  08 Юли 2023 15:07ч.

  все едно. Ако кремълските военнопрестъпници и бандите пратят една ракета "Искандер" или "Кинжал" ,дали ес-овете 200 и 300 ще ги свалят. А в Украйна вече свалиха с "PATRIOT" тези "единствени и уникални" в света ракети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • северомакедонец

  08 Юли 2023 16:32ч.

  Там е работата че нищо не са свалили и в момента нито една батарея петриот не работи в украйна - изтеглени са за ремонт...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  08 Юли 2023 15:20ч.

  юни, 2026 г. Зеленски отново посещава София. Този път на летището го чака вицепремиерът Тагарев, който е и министър на отбраната. Церемонията е изключително мила. Гостът е посрещнат с баница и печено петровденско пиле, приготвени лично от дъртия Тагар. Той е станал преди да пропеят втори петли. Гол, само с препасана готварска престилка, е омесил баницата. В банята, с един замах на офицерския си кортик e заклал пилето по каноните на Талмуда. Подир това почиства, измива, посолява, напиперява с червено и черно пиперче. Накрая поръсва с омайната билка погали-дупенце, която отглежда на балкона. Пъха тавите във фурната на 250 градуса, подпявайки си "Бдинци лъвове титани". На летището проф. Тагарев посреща госта пред стълбата на самолета. Заобиколен е от две девойки в национални носии и гвардеец-шкембелия с орлово перо и потури. Девойките даряват госта с печивата Тагареви. Гвардеецът пък му подава бъклица вино. Зеленски сръчно отсъсва бутче от пилето, покрито с апетитна зачервена коричка. "Кашер, нали?" - пита гостът и ловко оглозва бутчето. С кокала закичва гвардееца. На този кокал съдбата е отредила да стане най-новия експонат за националния исторически музей. Зеленски одобрително клати глава. Преглъща, щипва девойките по начервени бузки и закачливо пляска гвардеца по задника. Сърцето на Тагарев тупка радостно. Добре се подрежда пасиансът. Гостът е доволен, дано приеме и другите дарове. Ще опразним всички армейски складове - доволно потрива ръце Тагаря. Така българската армия ще се освободи от досадни грижи. Всички средства ще отиват само за довършване на секретното звуково оръжие, разработено от проф. Тагарев. Това е широкоспектърна Йерихонска валдхорна. Библейското название подсказва предназначението. Принципът на действие е да предизвиква разрушителен резонанс в облъчвания чрез звукови вълни обект. Изкуствен интелект намира нужната им честота, анализирайки изображение на обекта и данните за вложените в него строителни материали. ИИ генерира списък на най-подходящите музикални произведения с лад, съдържащ нужните разрушителни честоти. Определя и необходимото отстоянието на духовата музика от обекта. Разработката успешно е тествана на полигона "Ново село". За секунди е бил сринат макет в мащаб 1:20 на московския Кремъл. Била е използвана музиката на Димитър Тъпков от цикъла му „Шест игралки-залъгалки".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хаха

  08 Юли 2023 15:58ч.

  Талант!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обратно на комедийната сцена

  08 Юли 2023 15:22ч.

  В автентичната си роля - изборът е: наркоман или евреин-нацист, или нахален просяк, или посредствен комик (ако има кой да го вземе), а милионите му - за обезщетение на семействата на загиналите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  08 Юли 2023 15:22ч.

  " А в Украйна вече свалиха с "PATRIOT" тези "единствени и уникални" в света ракети." Тц. Не с патриот, а ена баба свали два кинжала с един буркан солени краставички - огурци. Ja, ja!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И таз добра!

  08 Юли 2023 16:05ч.

  Остана и германците да ни окупират. Не ни стигат италианци и американци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • без имена

  08 Юли 2023 16:25ч.

  Какво пък толкова. След като си оголихме задниците, защо да не си оголим и небето. Само едно не мога да разбера-Зеленски дойде тук, за да сключи сделка (за която се плаща), или му изпратихме самолет да го докара и лично да присъства при връчване на подаръци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гледаме и не вярваме

  08 Юли 2023 16:50ч.

  Зеле бил дошъл с неговата non-paper, която представлява wish list, и за смелостта че дошъл в България, правителството му направи подарък. Видяхте ли кои бяха в Слънчевата зала? Основните актьори на протеста. Будиста, отровното трио, свещеника с червено расо, козата, крадлата, и вечния ПР. Или иначе казано заговорническия състав на последния мирен преврат в българското общество. С участието на Радев, неговите хора, съпругата му с връзки в ИТН, и с любезната подкрепа на електорат на ДъПъСъ. Болно общество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  08 Юли 2023 17:35ч.

  "С участието на Радев, неговите хора, съпругата му с връзки в ИТН". Освен, че е лъжливо, това е и антибългарско, в услуга на кърлежите. Налива вода в мелницата на управляващите министри и депутати, и затвърждава усещането им за безалтернативност.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ В НАТО само България и Словакия разполагат с противовъздушните ракетни системи С-300”

  08 Юли 2023 18:44ч.

  Гърция има три пъти повече системи С-300 от България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • C-300 са морално остаряла разработка на СССР от 1978 г.

  09 Юли 2023 1:41ч.

  Oстарелите съветски системи за ПВО, колкото и да са добре "наработени" и познати и лесни за използване, не могат да свалят напр. свръхзвуковите ракети "Кинжал". Това е възможно единствено с Patriot ЗРК PAC-3. Украинците го доказаха и военните експерти потвърдиха това още в началото на месец май, 6 май, когато свалиха първият "Кинжал". А на 16 май, около 3:30 ч. през нощта от северна, южна и източна посока Украйна беше атакувана от рашистите с общо 18 ракети - шест хиперзвукови ракети Х-47М2 "Кинжал", девет крилати ракети "Калибър" и три балистични ракети С-400 и "Искандер-М". Всички цели бяха унищожени. Това беше срам за рашисткият режим ,който до тогава се хвалеше, шантажираше и плашеше света с УЖ неуловимите свръхзвукови ракети. След опровергаването на тази пропаганда Путин издаде заповед за арестуване на руските учени, разработели "Кинжал", които обвини в ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА. ( https://www.segabg.com/hot/category-the-war/razrabotchicite-na-raketata-kinzhal-sa-obvineni-durzhavna-izmyana ). Румънците имат 5 "Patriot" и сега очакват още 3.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Днес главнокомандващият ВСУ ген. Валерий Залужни навършва 50 години и оркестърът на Студената война му посвети песен

  09 Юли 2023 1:55ч.

  Генерал Залужни е човек на честта, дълга, службата, Родината! Съдбата на един командир е да оправдае очакванията на армията и обществото. Сигурен съм, че той може и ние от цивилизования свят ще помогнем. Вие сте подкрепени от съмишленици. За свободна, независима, суверенна Украйна, днес изправена пред трудно предизвикателство, но единена с една цел, заедно към изгонването и разгрома на агресора - терористичната държава Русия от родната украинска земя, за да има МИР! >>> https://t.me/Bayraktar_News_UA/43287

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За един месец Силите на отбраната освободиха 170 кв. км от територията на Украйна ( карта )

  09 Юли 2023 2:37ч.

  https://t.me/Bayraktar_News_UA/43288

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи