Зеленски поиска от Германия "коалиция за изтребители", Шолц отклони въпроса

Зеленски поиска от Германия "коалиция за изтребители", Шолц отклони въпроса

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украинският президент Володимир Зеленски иска от Германия да подкрепи страната му, като се присъедини към коалиция за доставка на модерни изтребители, предаде ДПА. Украйна работи по "създаването на коалиция за изтребители", заяви днес Зеленски на среща с канцлера Олаф Шолц в канцлерството в Берлин.

"За Украйна е много важно да координираме усилията си", каза Зеленски.

Понастоящем Русия има превес на силите във въздушното пространство на Украйна - ситуация, която трябва да се промени, каза Зеленски.

Шолц не се ангажира с конкретния въпрос като заяви, че Германия е доставила на Украйна голямо количество оръжия и ще продължи да го прави. Той заяви, че Берлин се "концентрира" върху снабдяването на Украйна със системи за противовъздушна отбрана.

Акцент в изказването на Шолц бе, че Украйна е готова за мир, но това не може да означава замразяване на конфликта и приемане на споразумение под диктата на Русия. Той посочи още, че Русия трябва да изтегли войските си и нещата няма да се получат по никакъв друг начин. 

"Трябва да кажем навсякъде, че Украйна е готова за мир, но с право и с нашата пълна подкрепа изисква това да не означава просто замразяване на конфликта и че Русия ще диктува условията", каза Шолц, имайки предвид бразилската инициатива за мир, огласена от президент Лула да Силва.

"Хубаво е, когато и други държави полагат усилия за постигане на мир, но трябва да се има предвид, че този мир не може да бъде срещу Украйна", заяви канцлерът.

"Трябва да кажем на страните от Южна Америка, Африка, Азия, че няма двоен стандарт, че проблемите, които съществуват там, ни засягат еднакво. Нападенията на силна държава срещу съседна страна са проблем и за нас, ако се случват надалеч", продължи Шолц. "Продоволствената сигурност, повишаването на цените - това са проблеми, с които много страни трябва да се борят. И причината за тях е в Москва", смята той.

В средата на април в Пекин бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва призова САЩ да спрат да "подхранват" конфликта в Украйна и да се насочат към намиране на мирно решение. Според него сега е необходимо активно да се търсят държави, които наред с Бразилия и Китай биха били готови да посредничат в руско-украинските преговори. По-рано бразилският президент заяви, че Русия е гарант за дългосрочния мир в света. Той вече е поел инициативата за разработване на нов международен формат, който да даде възможност за диалог между Москва и Киев, като подчерта, че е готов да посредничи при необходимост в преки преговори между руския президент Владимир Путин и Зеленски.

Германия заедно с партньорите си ще се опита да потърси отговорност от руската страна за действията й в Украйна. Олаф Шолц също така подчерта огромните геополитически последици от конфликта в Украйна.

Зеленски изрази готовността страната му да обсъжда идващи отвън предложения за мир, за да се сложи край на пълномащабната инвазия на Русия, но посочи, че тези предложения трябва да се основават на собствената позиция на Киев и на мирен план, предаде Ройтерс.

Той изрично подчерта, че по време на офанзивните си действия украинските войски няма да атакуват руска територия, а ще освобождават своята.

В неделя украинският президент изрично благодари на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер за помощта и подкрепата за Украйна за отблъскването на руската агресия. "В най-трудния момент от съвременната история на Украйна Германия доказа, че е наш истински приятел и надежден съюзник... Заедно ще победим и ще върнем мира в Европа", написа в посланието си в книгата за гости. В посланието си Зеленски направи и жест след определението "фантастична солидарност" благодарността към германския народ беше изречена на немски език.

Германските издания припомнят, че в началото на войната отношенията между украинския президент и германският му колега не бяха лесни, като Щайнмайер посети Украйна едва през октомври миналата година и то от трети опит. Украйна и украинските политици отчитат до голяма степен Щайнмайер, като бивш външен министър на Германия, и като отговорен за тесните връзки между Германия и Руската федерация, включително и в енергийната сфера, които се развиваха за сметка на Украйна и в някаква степен предопределиха самочувствието на Кремъл да нападне Украйна преди година.


Източници: ТАСС, news.bg, dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Едва ли дълго ще може да откланя въпроса. Явно тласкат териториите към трета светован война.

    14 Май 2023 17:34ч.

    Както обикновено, горките милиони жертви обикновени хора, използвани винаги от свирепите, хитри злодеи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    14 Май 2023 17:34ч.

    Условията за мир се диктуват от победителя. Понеже е ясен, кой ще е, затова се стремят да удължат кръвопролитието, докато това не натежи на Русия. Т. е. искат да се пролива кръв, докато на руснаците не им писне и се предадат. И понеже това едва ли ще стане... И понеже руснаците имат още и ядрено оръжие... И понеже руснаците в един момент момент могат да решат (а те май вече са го направили), че помагащите на Украйна участват пряко във войната с тях... Магаретата да си правят изводите. От друга страна, високомерието на европейските нищожества ги срива в очите на останалия свят, а това са над 3 милиарда души. Мина времето, в което можеха да правят, каквото си искат. Сега за Китай Русия е онова, което е Украйна за САЩ. Затова ще помагат на руснаците, докато американците се обезкръвят. Щото иначе те са наред и др. Си го знае. Затова ще помага на др. Путин, защото имат обща цел. Така че, не е ясно как ще се развива светът. И дали няма да престане изобщо да се развива поради липса на хора, което се иска от "колективния" Запад, а останалата - по-голяма част не иска. Да видим, кой ще надделее.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    14 Май 2023 20:07ч.

    Стига лъга, бе фатмак. Победителя бил ясен, нападнатата страна имала нахалството да се защитава. Китай не помага с нищо на Матушката ти освен, че цоца суровини на безценица. От опита от 1989 г. Знаем какво чака Матушката ти - фалит, разпад, отнемане тоя път на яо и армия до 100 000 мужика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кир Маймун, стига мърмори бе, киртак.

    14 Май 2023 22:11ч.

    Изпълзи от мухлясалата си дупка, да се погрееш на среднощното слънце на джендъролиберализъма, че ако се страхуваш някой мужик да не те смаже с крак и затова чакаш матушката да фалира... така ще си замръзнеш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    14 Май 2023 22:26ч.

    E, и къде е лъжата у мен? Много пъти съм ви казвал, че пожелателното мислене не води до добри резултати. Китай верно цоца, но това още повече увеличава силата му. А това е проблемът, големият проблем на САЩ. Така че Китай има нужда от Русия и ще помага, за да се запази сегашното положение, защото то много го устройва. Ама трябва малко да се замислиш. Проблемът е, че такива индоктринирани като теб, не могат да стигнат до тези изводи. И затова стигаме до "фатмак". Щото няма друго смислено налице. И, запомни, Китай помага, и то много. Само с това, че не се впуска по американските партенки. С което създава впечатлението за нов фронт в отношенията. Така че си размърдай онова, което би трябвало да е между ушите ти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отклонява ама

    14 Май 2023 17:39ч.

    ще подновят делото за измами пак. Сега май го позабавиха с едни 2,7 млрд. евро за Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • F-тринаесе

    14 Май 2023 18:10ч.

    Можем, да се включим с чертежи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    14 Май 2023 19:06ч.

    Ще бъде истинска сензация, Украйна победи Русия с чертежи на самолети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    14 Май 2023 23:16ч.

    Дори и с чертежи не можем да се включим, защото и тях нямаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    14 Май 2023 18:20ч.

    а “бежанките”- украинки, след като пристигнаха в Германия, търсеха на първо място не училища за децата си, не езикови курсове и не работа, както правеха бежанците от другите националности, а салоните за красота, фитнес клубовете и богати любовници…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    14 Май 2023 18:59ч.

    Следващата коалиция може би ще се нарича'' Коалиция на употребяващите контролирани вещества''? Турът за овации приключва, а след това може би ще видим и дългоочакваното настъпление, или отново ще се появят пречки?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***///

    14 Май 2023 19:09ч.

    Вурстът е съвсем сигурен, че Русия няма да посмее да използва ТЯО при всички случаи. И това не е без основания, защото на руските олигарси, станали такива с престъпни средства, им се мре много по-малко, отколкото на западняците. А ФАЩ вече са сигурни, че нищо лошо няма да им се случи зад океана, защото Русия няма да използва стратегически ЯО. Затова наглеенето на вурстовете и техните сподвижници ще става все по-голямо и все по-тъпо, докато не изкарат от търпение руснаците най-накрая да ги поставят на полагаемото им се място. А после Св. Петър да решава кой за къде е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аркадаш, руските олигарси при цялата си финансова мощ

    14 Май 2023 20:05ч.

    не ритат срещу Путин, камо ли да ръководят държавата. Бяха те Березовский, Гусински, Ходорковски и съплеменниците им, дето водеха оная пияната свиня за халката на зурлата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ей, тия муцуни на снимката опротивяха на хората

    14 Май 2023 20:00ч.

    повече от КОВИД-ните пунтамари

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Значи се чудим още да има ли ескалация или да няма.

    14 Май 2023 20:08ч.

    Ако някой се сеща, щеше да има контранастъпление, но вместо това има евротурне на Зеленски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    14 Май 2023 20:40ч.

    Няма нещо, което Украйна няма да получи. Догодина по това време ще четем, как Зеленски иска ядрено оръжие и някой пак ще отклонява въпроса. Безграничната тъпота на повярвалите си "гросмайстори" начело на РФ направи от един палячо световен символ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "световен символ"

    14 Май 2023 22:12ч.

    на какво?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не в световен,

    15 Май 2023 1:50ч.

    а в натовски символ. В коя държава извън НАТО се пръкна зеленият червей ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бармалей

    14 Май 2023 21:54ч.

    Шолц-"Трябва да кажем на страните от Южна Америка, Африка, Азия, че няма двоен стандарт, че проблемите, които съществуват там, ни засягат еднакво. Нападенията на силна държава срещу съседна страна са проблем и за нас, ако се случват надалеч" Ами Либия,Сърбия,Ирак,Сирия,Афганистан! Наглец! Зеленски изрази готовността страната му да обсъжда идващи отвън предложения за мир, за да се сложи край на пълномащабната инвазия на Русия, но посочи, че тези предложения трябва да се основават на собствената позиция на Киев и на мирен план, предаде Ройтерс.Бил предал Ройтерс. Чакай да питам Vesti.RU какво ще кажат.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи