Зеленски поиска от Франция и Германия тежко въоръжение и изтребители

Зеленски поиска от Франция и Германия тежко въоръжение и изтребители

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Франция и Германия при снощното си посещение в Париж да предоставят тежко въоръжение и съвременни изтребители на страната му, предаде Ройтерс. Днес украинският президент ще се отправи към Брюксел, където ще участва в среща на върха на ЕС.

"Разполагаме с много малко време. Говоря за оръжия, необходими за мир и за прекратяване на войната, която Русия започна", каза украинският президент. "Франция и Германия имат потенциала да променят коренно ситуацията (на бойното поле), така виждам нашите разговори днес. Колкото по-скоро получим тежко въоръжение с голям обсег и нашите летци получат съвременни самолети, толкова по-бързо ще приключи руската агресия", каза украинският президент.

Зеленски пристигна снощи във френската столица за работна вечеря с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц. Украинският президент беше посрещнат на стълбите на Елисейския дворец от френския си колега, който го прегърна приятелски, отбелязва Асошиейтед прес, след което тримата лидери влязоха вътре. Посещението на Зеленски е обрат в отношението му към Франция и Германия, за които по-рано през войната мнозина в Украйна смятаха, че не правят достатъчно, за да ѝ помогнат.

По-рано през деня вчера, преди да пристигне в Париж, Зеленски имаше разговори във Великобритания, където отново призова западните съюзници да предоставят на Украйна самолети, с помощта на които тя да обърне хода на войната с Русия.

От началото на годината западните страни увеличиха значително военната помощ за Украйна. Те обещаха на Киев стотици танкове и бронирани машини, както и оръжия с по-голям обсег, но засега отказват да предоставят на Украйна бойни самолети западно производство.

Макрон посочи преди работната вечеря със Зеленски и Шолц, че на нея ще бъдат обсъдени оперативни въпроси, отново заяви, че не бива да се позволява на Русия да спечели войната, и добави, че Париж подобно на Берлин ще продължи да помага военно на Киев, колкото е нужно.

Също преди вечерята Шолц изтъкна в контекста на предстоящата днес среща на върха в белгийската столица, че Украйна е част от европейското семейство. "Отнасям ясно послание в Брюксел: Украйна принадлежи към европейското семейство", каза Шолц.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • рукола Z

  09 Фев 2023 6:52ч.

  Ей го двойникът на Радев Румбата и той се грижи за сънародниците си, как да умират скоропостижно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • mango

  09 Фев 2023 7:03ч.

  Оръжия за мир ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дороти

  09 Фев 2023 7:18ч.

  Искам, искам, бе, искам сладолед, близалки, пуканки...искаааааамммммм.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  09 Фев 2023 7:25ч.

  Идат, идат, от изток идат балони и Буревестници, подаръци ще има за всички без сърце!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Станиславски:

  09 Фев 2023 7:41ч.

  Спрете европейския гастрол на този слаб артист! Слаба пиеса, слаб режисьор и много слаби поддържащи роли! Катастрофален провал!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • скромен укроп

  09 Фев 2023 7:45ч.

  Зеленски много скромен. От Франция можеше да поиска и ядрено оръжие ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Kubis

  09 Фев 2023 7:59ч.

  Наркотизирания шут окончателно е приел заръката на господаря му Байдън да се бие Украйна до последния украинец! Целта е обезлюдяване на територията и населяване с американския елит при евентуално изригване на вулкана Йелстун! Дано Русия скоро да унищожи укро нацистите!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не виждам никакви незаобиколими причини да съществуват такива унитарни държави Германия и Франция

  09 Фев 2023 9:05ч.

  И в двете, дори днес, единната езикова норма за съществувалите през средновековието феодални субекти не е докрай изградена. И май няма и да бъде.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Свърши си работата

  09 Фев 2023 9:29ч.

  Зеленски щом мужиците за 1 година взеха стотина села.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И каква е тази работа?

  09 Фев 2023 9:54ч.

  Да изтича силата на Русия? Ако това ви прави щастлив, идете на психоаналитик.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ми прочети

  09 Фев 2023 10:47ч.

  задълженията на всеки президент. Там не пише да не защитава държавата си при нападение, а обратното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Битката, умнико, не е за населени места, аза полезни изкопаеми

  09 Фев 2023 11:18ч.

  Вземи една карта, виж къде са разположени основните залежи от такива в Украйна, после съпостави сотвоюваните територии и пак заповядай с опорката за 100те села.. тери

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Име

  09 Фев 2023 10:10ч.

  Това вероятно е най-мразения човек в Украйна. Тежко въоръжение и самолети - добре, а укри останаха ли му? Четох за осма вълна на мобилизация ?!?! Украинците едва ли са толкова заблудени, че да не са наясно, какво им причини този смешник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не знам как Франция и Германия

  09 Фев 2023 10:13ч.

  ще излязат от този омагьосан кръг с тези подставени американски марионетки като Макрон и Шолц.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  09 Фев 2023 12:01ч.

  Снимката илюстрира "Либоф, либоф! Ти тровиш ми джигеро!" Младежите си говорят: Макрон- само Брижит да не ме види отнякъде, ще ме кастрира. Зеленски- война е, позволено ни е малко повече, а пък ти прати Брижит при нас на първа линия, руснаците ще побягнат като я видят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи