Зеленски отрече Украйна да е участвала в саботажа на "Северен поток"

Зеленски отрече Украйна да е участвала в саботажа на "Северен поток"

Никога не бих действал по този начин", каза Зеленски, като поиска доказателства за украинско участие.

Украинският президент Володимир Зеленски отрече правителството в Киев да е участвало в саботажа на газопроводите "Северен поток" 1 и 2, предаде ДПА, като се позова на коментари на Зеленски пред изданията на германската медийна група "Аксел Шпрингер".

"Аз съм президент и давам съответните заповеди. Нищо от този род не е направено от Украйна. Никога не бих действал по този начин", каза Зеленски, като поиска доказателства за украинско участие.

Забележките на лидера на Украйна бяха направени в отговор на статия, която излезе на 6 юни в американския в. "Вашингтон пост". Вестникът съобщи, че три месеца преди експлозиите през септември 2022 г. правителството на САЩ е научило от европейска разузнавателна агенция за таен план на украинските военни да атакуват газопроводите с помощта на водолази, които получават заповеди пряко от главнокомандващия на въоръжените сили.

"Северен поток" 1 и 2 бяха сериозно повредени от експлозиите, които пробиха общо четири дупки в газопроводите в район близо до датския остров Борнхолм. Подводните съоръжения пренасяха природен газ от Русия за Германия.

Според в. "Вашингтон пост" въпреки че първоначално правителството на САЩ не е могло да потвърди от независим източник съобщенията, то все пак е споделило информацията с разузнавателните служби на Германия и с други държави. Впоследствие са били информирани и депутатите от Бундестага.

Широко разпространено е мнението, че експлозиите са саботаж, въпреки че все още не е ясно кой е извършил нападението. Германия, Швеция и Дания водят отделни разследвания, припомня ДПА.

Володимир Зеленски каза днес, че е посетил наводнената Херсонска област в Южна Украйна и е обсъдил ситуацията след разрушаването на язовира край Нова Каховка. "Обсъдени бяха много важни въпроси: оперативната обстановка в района в резултат от бедствието, евакуацията на гражданите от зони на потенциални наводнения, справяне с последствията от извънредната ситуация, причинена от експлозията, организиране на подкрепа за наводнените райони", написа Зеленски в "Телеграм".

Той допълни, че са били обсъдени и изгледите за възстановяване на екосистемата в региона, както и оперативната военна ситуация.

Херсон се намира на брега на река Днепър, на около 60 км от Каховската водноелектрическа ценрала. 

Москва и Киев се обвиняват взаимно за разрушаването на централата и язовирната стена, което доведе до наводненията от река Днепър, отбелязва Ройтерс.

В същото време назначеният от Москва кмет на Нова Каховка, окупиран от руснаците град на 5 км от разрушения язовир и ВЕЦ-а, съобщи днес пред руската държавна медия, че петима от седемте жители, обявени за изчезнали след бедствието, са загинали. Останалите двама души са открити и се полагат усилия, за да бъдат евакуирани, допълни Владимир Леонтеев.

Най-малко 4000 души бяха евакуирани както от управляваните от Русия територии по поречието на Днепър, така и от тези, управлявани от Украйна. Река Днепър се превърна в част от фронтовата линия между руските и украинските сили във войната, която продължава вече повече от 15 месеца, уточнява Асошиейтед прес.

Все още не са изяснени истинските мащаби на бедствието в района, в който са живели повече от 60 000 души.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • rusnak

  08 Юни 2023 13:35ч.

  Така е. ФАЩ са.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баце от село

  08 Юни 2023 13:41ч.

  Горещите картофи като Северен поток, лаборатории, вируси и т.н. са неща, които никой няма желание да разкрива (дори и жертвите). Просто се спекулира до безкрай с тях за политически дивиденти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Cicero

  08 Юни 2023 13:57ч.

  Зеленски е марионетка и само предава, а не издава заповеди. Това е ясно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Само шепа държави имат техническа възможност да го направят

  08 Юни 2023 13:58ч.

  Украйна не е сред тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @Само шепа държави имат техническа възможност да го направят

  08 Юни 2023 14:16ч.

  САЩ и Норвегия. И двете имат полза.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  08 Юни 2023 14:10ч.

  Дали сте били вие или не, фактът е налице и ще бъдете обвинявани от Сащ, дори за техните диверсии и вини! А на Еврозоната - честито, от днес е в рецесия, но всички правилни информатори се скриха, даже може и да са потънали в наводнението, а рибите изплуваха обърнати по гръб.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това доказва умишленото взривяване на ВЕЦа от Рашата

  08 Юни 2023 14:28ч.

  Къде е бункреското Джудже, къде е Президент Зеленски! Джудежто се крие в своите дворци, а Президент Зеленски е при своя народ, сега в Херсон, да организира помощта за спасение при това поредно бедствие, което рашистите причиниха: https://t.me/uniannet/100979?single

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е Украйна

  08 Юни 2023 14:29ч.

  https://t.me/uniannet/100986

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е Украйна - спасяват домашни любимци и книги преди всичко друго

  08 Юни 2023 14:32ч.

  https://t.me/uniannet/100801?single

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За първи път

  08 Юни 2023 17:41ч.

  За първи път да чуем истина от устата на украинския президент. Дякую, Зеленський.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Su38

  08 Юни 2023 17:47ч.

  "Нямаме ядрено оръжие, но ако се наложи, ще го използваме."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи