Зеленски отправи критики към Израел, че не е наложил санкции на Русия

Зеленски отправи критики към Израел, че не е наложил санкции на Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разкритикува днес Израел, че не е наложил санкции на Русия. Това стана по време на видеоконферентно обръщение към студентите от Еврейския университет в Ерусалим, предаде Франс прес.

"Налагането на санкции срещу Русия е въпрос на ценности. Много европейски страни са на наша страна срещу руската агресия, но за жалост ние не виждаме Израел да се присъединява към санкциите", каза Зеленски на украински, а изказването му бе преведено на английски.

Зеленски, който говори от кабинета си в Киев, заяви, че е признателен на израелския народ за неговата подкрепа, допълвайки: "Ние бихме искали да получим и подкрепата на вашето правителство".

През март Зеленски говори пред израелските депутати чрез видеоконферентна връзка. Тогава той призова Израел да направи избор и да подкрепи страната му, като й предостави оръжия, дори и системата си за противовъздушна отбрана "Железен купол", припомня Франс прес.

"Как да не помогнеш на жертвите на такава руска агресия? Често пъти ме питат как Израел е помогнал. И какво може да направи още Израел. Но аз не знам какво да отговоря", каза Зеленски днес.

Еврейската държава възприе предпазлива позиция след руската инвазия в Украйна, изтъквайки привилегированите си връзки и с двете страни. Освен това в Израел има над един милион граждани, произхождащи от бившия СССР.

Днес в изказването си Зеленски разигра картата на историческите връзки между Израел и Украйна, казвайки, че къщата, в която бившата израелска премиерка Голда Меир е живяла като дете се намира на пет минути от украинското президентство.

"Моля ви, спомнете си до каква степен нашите истории са свързани, колко тесни са нашите отношения и си задайте въпроса какво трябва да е нивото на разбирателството между нас. Защо има такава лоша комуникация, такова неразбирателство с представителите на вашето правителство? Аз не знам", заяви Зеленски пред студентите.

От началото на руската инвазия в Украйна над 30 000 украинци са избягали в Израел, според официалните данни. Някои от тях са се възползвали от така наречения "Закон за завръщането", който дава възможност на евреи, на децата и внуците на евреи да получат израелско гражданство. Освен това израелското външно министерство потвърди пред Франс прес, че тези дни е отворило отново посолството си в Киев, затворено от съображения за сигурност в началото на конфликта.

 

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • За сведение на шмъркания Vолодимир Zеленски

  23 Юни 2022 17:33ч.

  Новите US ракетни системи ще позволят на Украйна да КАПИТУЛИРА, възможно НАЙ – БЪРЗО !!!! „Слава Кокаина, слава US пасмина, АМИН !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  23 Юни 2022 17:40ч.

  Като евреин Зеленски знае, че от евреин помощ означава яко плащане в аванс !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мъката на бацила USA

  23 Юни 2022 17:36ч.

  УСрайна вече де факто се смята за член на ЕС, а де юре ще стане когато се уточни бъдещата полско-руска граница !!! Колкото и грубо да звучи или е дрогиран, или е оноден от някой брюкселски чиновник, убеждавайки го че така се става европеец, посочвайки му Булгаристан за пример !!! Зеле, да те светна: “член” е хуй бе пич !!! „Слава Кокаина, слава US пасмина, АМИН !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На укърските първенци

  23 Юни 2022 17:45ч.

  Точното място е в Палата N° 6. Кирчовците, Веберите и пр. - след тях им идва редът.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Най-жестоки погроми над евреи са вършени

  23 Юни 2022 18:12ч.

  точно на териториите на съвр Молдова и Украина, и то точно от предците на украинстващите. Да не говорим за ВСВ, Лвовското клане, Бабий яр. Евреите помнят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  23 Юни 2022 18:30ч.

  Ай сега, пък и Голда Мейр, ама устискванета било във времето на СССР.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоя още ли мърда

  23 Юни 2022 19:04ч.

  Смешко, почивай при колежката си Грета - нема кой да ти обръща внимание вече

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тоя крадлив нашмъркан просяк

  23 Юни 2022 19:18ч.

  няма спиране. Гьонсурат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи