Зеленски отхвърли призива на папа Франциск за мирни преговори с Русия

Зеленски отхвърли призива на папа Франциск за мирни преговори с Русия

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърли призива на папа Франциск за мирни преговори с Русия, определяйки го като "виртуално посредничество" от разстояние, предаде Ройтерс.

Зеленски не коментира пряко Светия отец или позицията му в редовното си вечерно видеообръщение, но намекна, че идеята на папата няма нищо общо с усилията на религиозните фигури в Украйна да помогнат на страната, отбелязва Ройтерс.

"Те ни подкрепят с молитви, с разговори и с дела. Това всъщност представлява връзката между църквата и народа", посочи Зеленски. "А не отнякъде на разстояние от 2500 км да се прави виртуално посредничество между някой, който иска да живее, и някой, който се опитва да те унищожи", допълни украинският президент.

Швейцарската обществена телевизия в събота публикува на сайта си откъси от интервюс главата на Римокатолическата църква, записано миналия месец, в което той призова Украйна да "има куража да развее бялото знаме" и да преговаря за прекратяване на войната с Русия.

 

"Нашето знаме е синьо-жълто. Това е флагът, за който живеем, умираме и тържествуваме. Никога няма да развеем други флагове", написа по-рано вчера украинският външен министър Дмитро Кулеба в социалната мрежа „Екс“.

Кулеба предупреди, че не трябва да се повтарят грешките от миналото и призова за подкрепа на Украйна и нейното население, което се бори за живота си, съобщи Укринформ. "Най-силен е този, който в борбата между доброто и злото застава на страната на доброто, вместо да се опитва да ги поставя на една и съща основа и да го нарича „преговори“. Междувременно, когато става въпрос за бял флаг, ние знаем стратегията на Ватикана от първата половина на 20-и век. Призовавам да избягваме да повтаряме грешките на миналото и да подкрепяме Украйна и нейните хора, който просто се борят за живота си", добави той, визирайки позицията на Римокатолическата църква спрямо нацистка Германия.

Кулеба изрази надежда, че папа Франциск ще успее да намери възможност да посети Украйна. "Благодарим на негово светейшество папа Франциск за неговите непрекъснати молитви за мир и е продължим да се надяваме, че след две години на опустошителна война в сърцето на Европа, той ще намери възможност да направи апостолическо посещение в Украйна, за да подкрепи милионите украински католици, над пет милиона гръкокатолици, всички християни и всички украинци", написа Кулеба.

Папа Франциск беше многократно разкритикуван днес за думите си в интервю пред швейцарска телевизия, част от което беше разпространено вчера от Ройтерс.

Към критиките се присъедини и полският министър на външните работи Радослав Шикорски, цитиран от ДПА. „Какво ще кажете да насърчим Путин да има смелостта да изтегли армията си от Украйна като компенсация? Тогава мирът ще се върне незабавно, без да има нужда от преговори“, написа Шикорски в "Екс".

По-рано вчера директорът на пресслужбата на Ватикана обясни, че папата не е имал предвид, че Украйна трябва да се предаде.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • ЛУД УМОРА НЯМА - САМО СЕ ПОТИ: Ето и част от ЛУДИТЕ:

    11 Март 2024 7:56ч.

    Чарлз XII: "Русия е джудже и аз ще я съборя на колене" 1707 ...след Полтавската битка Швеция губи статуса си на велика сила завинаги... Фридрих II: "Ще завладея изостанала Русия" 18 век ...през 1759 руснаците влизат в Берлин... Наполеон Бонапарт: "Русия е колос на глинени крака. Ще я унищожа." ...през 1814 руските войски влизат в Париж... Адолф Хитлер: "Ще завладея СССР към края на лятото" 1941 ...през 1945 Хитлер се самоубива, когато Червената Армия влиза в Берлин... --Ако имаш проблем с европеец и му удариш един плесник, той ще се уплаши и ще избяга. Ако имаш проблем с американец и му удариш един плесник, той ще почне да те съди. Ако имаш проблем с руснак и му удариш един плесник, ще разбереш, че сега започва истинския ти проблем. И внимавайте, когато мислите, че руснакът е вече на колене, то просто НЕ Е ТАКА, той просто си връзва връзките на кубинките !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    11 Март 2024 10:26ч.

    Няма Чарлз ХІІ. Има Карл ХІІ. Ограмотявай се, преди да пишеш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щом не жали ближните

    11 Март 2024 7:58ч.

    , играта в патриоти е без край.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кого да жали!

    11 Март 2024 9:10ч.

    Забравяме, какво прави с Православната църква в Украйна.И защо най-вече!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щеше да е невероятно

    11 Март 2024 8:11ч.

    Нацистът-наркоман и папата да са на едно мнение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    11 Март 2024 8:22ч.

    разликата между папата и зе са интересите. зе и останалите от кликата са не по-малко дистанционни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    11 Март 2024 8:41ч.

    Само жълто-синьото? А какво да кажем за червено-синьо-бялото (да не се бърка с руското, случайност? немисла.) британското и американското? Май под него мрът украинчетата, за да може началниците им да се возят на лъскави возила и да живеят на чистичко и топличко. Украинците бранят с гърди мъжки интересите на американски и британски корпорации.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    11 Март 2024 8:48ч.

    ама естествено че ще му опонира хунтата в бункера в киев трябва да си накупи още имения яхти самолети какъв мир какви 5 лева печалби на гърба на избитите млади хора от двете страни и това в 21 век позор за убииците

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този век, както по всичко личи, ще е намалото даже не на новото средновековие, а на новите тъмни векове

    11 Март 2024 9:11ч.

    Понеже доста често се срещат възмущения, че това или онова, видите ли, било сработа да се прави в новият век. Новият век ще засенчи доста стари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Надоило це верзило

    11 Март 2024 9:09ч.

    Омръзна това фъчкане

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господинов

    11 Март 2024 9:20ч.

    Ватикана отправи послание към Камерън и компания, а Зеленски и Кулеба се излетяха веднага в канавката. Плюс този външния на Полша. Забавно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи