Зеленски обяви военен напредък на юг и придвижване на изток

Зеленски обяви военен напредък на юг и придвижване на изток

Президентът Володимир Зеленски съобщи снощи, че украинските войски, които извършват контранастъпление срещу руските окупационни сили, са напреднали на южния фронт през изминалата седмица, като същевременно е имало и придвижване близо до Бахмут на изток.

„През последните седем дни постигнахме напредък в Таврия (южен) сектор“, каза Зеленски във вечерното си видеообръщение. „В сектора на Бахмут има придвижване. Да, има придвижване."

Зеленски каза, че украинските сили удържат позициите си на други места на изток – в Авдиевка и Маринка, близо до фокуса на основните атаки на Русия, и в Лиман и Купянск, които също са обект на опитите на Москва да напредне в северна посока.

Началникът на местната военна администрация каза, че близо до Авдиевка украинските войски са се възползвали от това, че руските сили са насочени върху един сектор, напреднали са и са завладели част от село Опитне, южно от града.

„Според мен това е много важно“, каза Виталий Барабаш по националната телевизия. „Честно казано, врагът донякъде  пренебрегна южното направление." Той нарече настъплението "гръмотевична щурмова операция" и каза, че в селището се водят боеве. Месеци наред Авдиевка, където има голям коксов завод, е подложена на почти постоянна руска атака.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи за успехи близо до Бахмут, където близо една година се водиха битки, докато градът не  беше превзет от руските войски през май.

Във вечерния си доклад Генералният щаб отчете „частичен успех в резултат на щурмови операции" край Клишчиевка,  село, разположено на възвишения южно от Бахмут, и  разглеждано като ключово за превземането на града.

Докладът също описва и успех близо до Роботине – селище, превзето от Украйна в края на миналия месец, като част от придвижването на юг през контролираните от Русия райони към Азовско море.

Зеленски и други официални лица казаха, че контраофанзивата изисква време и отхвърлиха критиките в западните медии, че тя се развива твърде бавно поради тактически грешки, като разполагане на войски на грешни места.

В интервю за сп. „Икономист“ Зеленски заяви, че постигането на стабилен напредък е от съществено значение за поддържане на бойния дух.

"Сега имаме придвижване. Това е важно", е цитиран да казва украинският президент. Той предположи, че може да предстои голям пробив. „Ако ги притиснем от юг, те ще избягат“, казва Зеленски пред „Икономист“.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Асен Д.

    11 Sep 2023 11:23ч.

    Верваме, верваме, както досега!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • „Ако ги притиснем от юг,

    11 Sep 2023 11:30ч.

    те ще избягат“, казва Зеленски пред „Икономист“. Мокрите сънища на един шут. Ами ако не избягат? Тогава има ли план "Б"? Май вече е в ход подготовката на поредния "фейк": Как Украйна победи Русия, макар, че загуби половин милион души (или повече) и 1/3 от територията си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kiro Kanadeca

    11 Sep 2023 11:58ч.

    Жалка работа! Тези броят за "напредък" и "придвижване" вече и ако някой мръдна да пикае в храстите! Имам усещането, че украинците не се борят срещу окупатори, а се мъчат да впечатлят някого, че оцеляват благодарение на доставеното им оборудване. Жалко за загиналите момчета, много жалко. Как пък един не се усети, че ги ползват в гадна игра? Тези украинци са по-тъпи и от македонците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Kiro Kanadeca 11 Sep 2023 8:58ч.

    11 Sep 2023 12:06ч.

    не подценявай македонците

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    11 Sep 2023 13:42ч.

    Да, да, знаем за успехите на фашагите. Превзеха Москва, Крим и Санкт Петербург и сега превалят билото на Урал. Следва Камчатка. Сталинград още се държи ........ :) :) ;)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи