Зеленски обяви, че Украйна преминава в отбрана: Все пак воюваме с втората най-добра армия в света

Зеленски обяви, че Украйна преминава в отбрана: Все пак воюваме с втората най-добра армия в света

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украинският президент Володимир Зеленски в интервю за Асошиейтед прес каза, че войната преминава в следващата фаза.

"Намираме се в нова фаза на война и това е факт. Зимата като цяло е нов етап от войната“, казва Зеленски винтервюто, направено в Харков и цитирано от изданието "Медуза".

На въпрос на журналист дали е доволен от резултатите от украинската контраофанзива, президентът отговаря: "Вижте, не отстъпваме, доволен съм. Воюваме с втората най-добра армия в света, доволен съм. Губим хора, не съм доволен. Не получихме всички оръжия, които искахме, не мога да се радвам, но не мога и да се оплаквам много."

"Искахме по-бързи резултати (от контранастъплението). От тази гледна точка, за съжаление, не сме постигнали желаните резултати. И това е факт", заявява украинският президент.

Според него Киев не е получил всички необходими оръжия от своите съюзници, а ограниченият размер на украинските въоръжени сили не позволява бързо настъпление. "Няма достатъчно сила за по-бързо постигане на желаните резултати. Но това не означава, че трябва да се отказваме“, добавя Зеленски.

Украинските въоръжени сили започнаха контранастъпление през лятото на 2023 г. През втората половина на юни Зеленски каза, че офанзивата върви "по-бавно, отколкото искахме“. Говорейки за причините, Зеленски посочи огромните минни полета. През септември украинските въоръжени сили обявиха, че са пробили първата от трите най-укрепени отбранителни линии на руските войски на южния фронт. Руският президент Владимир Путин, коментирайки контранастъплението на въоръжените сили на Украйна в началото на октомври, каза, че "все още няма резултати, има само огромни загуби“.

В началото на октомври руските въоръжени сили преминаха в настъпление в района на Авдеевка в Донецка област. Генералният щаб на украинските въоръжени сили заяви, че руските сили се опитват да обкръжат града, в който украинската армия създаде укрепен район още през 2014 г. Украинските въоръжени сили твърдят, че руската армия е загубила десет хиляди души по време на едномесечния щурм на Авдеевка. Министерството на отбраната на Обединеното кралство смята, че през октомври-ноември 2023 г. руските войски са претърпели най-големите загуби от началото на войната.

Зеленски обяви изграждането на отбранителни съоръжения от Донбас до Западна Украйна

Украйна ще изгради отбранителни структури от Донбас до Западна Украйна, каза украинският президент Владимир Зеленски след среща с военни, цитиран от The Moscow Times.

По думите му, на първо място става дума за основните отбранителни линии в Авдеевското, Мариинското и Купянско-Лиманското направление. Освен това ще бъдат монтирани укрепления по границите с Русия и Беларус – в Сумска, Черниговска, Киевска, Житомирска и Ровненска област, както и в Херсонска област.

Зеленски вече спомена на 28 ноември на заседание на върховното командване за необходимостта страната да се заеме с укрепленията. „Всички финанси са там. Всички решения са там. … Нашата държава определено ще има достатъчно мини и бетон. Имаме нужда от повече бързина и ефективност и всеки, който отговаря за това, има ясни задачи“, каза украинският лидер.

Изявлението на Зеленски означава, че Украйна преминава в отбрана, отбеляза депутатът от Върховната Рада Алексей Гончаренко. Според него "следващият ход ще бъде от страна на Русия“: руските военни ще преминат в настъпление, а украинските военни ще "го отблъснат“.

В началото на ноември главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни обяви провал на контранастъплението и „задънена улица“ във войната с Русия. Зеленски обаче отказа да смята ситуацията за патова и обеща да продължи офанзивата през зимата. Той също така говори за планове за освобождаване на конкретни градове от руска окупация.

На този фон, според високопоставен източник на The Economist в Киев, конфликтът между Зеленски и Залужни се е превърнал в „открита конфронтация“. Председателят на Върховната Рада Руслан Стефанчук обаче отрече тази информация.

Украинското контранастъпление в района на Запорожие беше спряно от руските отбранителни съоръжения, които се наричат "Линията Суровикин“ (по името на първия командир на руската групировка войски в Украйна генерал Сергей Суровикин). Състои се от три линии, които включват бетонни канали и канали в няколко реда. Линията също е покрита с минни полета. Укрепленията се простират от левия бряг на Херсонска област до Донбас и покриват "сухопътния мост“ на Русия към Крим в окупираните южни територии на Украйна.

Украйна отчете 170 000 сгради, повредени или разрушени от руската армия

Повече от 170 000 сгради в Украйна са били повредени или разрушени, откакто Русия започна войната си в страната преди повече от 21 месеца, заяви Олена Шуляк, която председателства парламентарната комисия, надзираваща регионалното развитие и градското планиране в Киев, предаде ДПА.

"По предварителни оценки на Киевското училище по икономика повече от 170 000 сгради са били повредени или разрушени в следствие на военните действия досега", пише в публикация на Шуляк в блога на агенцията, цитирана от украинската новинарска агенция Укринформ по-рано днес.

Част от общия брой са повече от 20 000 жилищни сгради. Според публикуваната информация сградите на повече от 3500 образователни институции и 420 големи и средноголеми предприятия са били поразени от руски атаки. Летища, 344 моста и прелези и 25 000 пътища също са били засегнати от разрушенията.

Задачата не е просто да бъдат възстановени селищата в предишното им състояние, а да бъдат устроени по-добре от преди, заяви Шуляк.

От началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна на 24 февруари миналата година Москва е изстреляла хиляди ракети срещу Украйна, причинявайки тежки разрушения и убивайки около 10 000 цивилни, посочва ДПА.

Украинското разузнаване е атакувало руска жп линия дълбоко в Сибир

При операция, проведена от Службата за сигурност на Украйна (ССУ), е била взривена железопътна линия в Сибир, която Русия е използвала за военни доставки, заяви пред Ройтерс украински източник, пожелал анонимност.

По думите му четири взривни устройства са били детонирани през изминалата нощ в момент, когато товарен влак е минавал през Северомуйския тунел в руската република Бурятия, която граничи с Монголия.

Ако това се потвърди, подобна атака на повече от 4000 км отстояние от Украйна би могла да послужи като демонстрация на способността на Киев да нанася удари дълбоко в руска територия, посочва агенция Ройтерс, но отбелязва, че не е могла да удостовери информацията по независим път.

Руски източници признаха, че в посочения район се е запалил влак, но не споменаха за експлозиви.

Руският Следствен комитет посочи в изявление, че влакът, превозващ гориво, се е запалил в тунела снощи, няма жертви и е в ход предварителното разследване за установяване на причините за инцидента.

Държавната компания "Руски железници", която е собственик и оператор на руската жп мрежа, съобщи, че влакът е бил спрян заради забелязан пушек, излизащ от цистерна с дизелово гориво. Компанията допълни, че жп трафикът е бил отклонен, което довело до леки закъснения, но като цяло не е имало нарушения в железопътното движение.

Украйна обяви, че е унищожила 18 от 25 дрона, изпратени от Русия през нощта

Украинските въоръжени сили обявиха тази сутрин, че са унищожили 18 от 25 дрона "Шахед", изпратени от Русия през нощта, предадоха Укринформ и Ройтерс.

Те също така са прехванали едната от две крилати ракети "Х-59", изстреляни към Украйна.

До момента няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети.

Според украинските въоръжени сили атаките са били предприети от Югозападна Русия и анексирания Кримски полуостров и са били насочени главно срещу Източна и Южна Украйна.

Източник: mediapool.bg

 

 

Коментари

  • Воювате заради собствената си глупост и алчност!

    01 Дек 2023 14:41ч.

    И нашенци са като Вас, тръгнали с англосансонци бизнес да правят! По долни гащи ще Ви оставят, и Вас и нас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    01 Дек 2023 15:23ч.

    Напротив увеличените ви пенсии идват точно от Сопот и Казанлък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    01 Дек 2023 15:41ч.

    Все пак, нацистка Усрайна ще бъде раздробена от Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    01 Дек 2023 15:42ч.

    Да да, може би на гебрев и твойта "пенсия", която ти плащат тролиш тук в полза на сащ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шипковенски

    01 Дек 2023 15:50ч.

    Кимчето 15:23 иска да уязви по признак възраст и обществена полезност (в най-дивашкия й смисъл) - доста долен похват, използван от долни хора. Нещастнико, и ти ще станеш пенсионер, ако имаш късмета. А може и примерно някоя таяща се в тиквата ти аневризма да вземе да се пукне и утре вече да киснеш собствените си лайна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • длагнест

    01 Дек 2023 15:57ч.

    Тоя малоумник Е пенсионер, и даже е по-дърто от повечето тука... А Сопот и Казанлък са предприятия, работещи по съветски лиценз - днес това съветско благоволение към нас по същество дава снарядите на НАТО. сами даже едни боеприпаси не могат да си произведат, добре че са Съветите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чакайте "Украйна", демек лорерите, да ни платят

    01 Дек 2023 17:10ч.

    че тогава се радвайте на големите алъшвериши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    01 Дек 2023 17:23ч.

    Хммм. И кой плаща? Има ли изобщо постъпили пари за тази продукция или просто се надявате като на Ф16?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мечо Кух

    01 Дек 2023 18:57ч.

    Нищо не хваща БГ скотонаселението. На входа и на изхода стоят фирми на посолствоТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Станислав

    02 Дек 2023 0:04ч.

    Този идиот откри топлата вода , че не може да застане срещу велика Русия ! А на срещата за Минските споразумения с Меркел и Путин се смя като олигофрен! Сега му висна гагата след като по негова вина умряха над милион млади украински мъже , когато разруши и продаде страната си на сатана ! Краят му ще бъде трагичен !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ади

    01 Дек 2023 14:48ч.

    Май вече е първата армия в света. Лошото е, че се подведохте по акъла на американци и англичани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    01 Дек 2023 15:25ч.

    Първа е винаги украинската армия, втора е руската, а другите Зелето не ги брои за армии изобщо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    01 Дек 2023 15:12ч.

    Голямото Зелено клякане вече започна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    01 Дек 2023 15:16ч.

    Зеленият шут се е объркал явно. Искал е да каже първата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хохол

    01 Дек 2023 15:22ч.

    Е как пък сега станаха втората най-добра армия в света?! Ама в икрадяха пералните,та да си направят оръжие,нали руския войник е впиянчен и неграмотен цървул,нали трябваше досега да е ликвидирана цяла Русия,едав ли не ,а сега изведнъж - воювали били с втората най-добра армия в света!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    01 Дек 2023 15:22ч.

    Така трябваше още от началото. Кат ги фалират като през 1989 г. Сами ще се изсулят

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чобан гега

    01 Дек 2023 15:59ч.

    Тая изтъркана грамофонна плоча, дето отново я въртиш, ще я счупя и ще ти я натикам в гръцмола, ака грамофона...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    01 Дек 2023 23:26ч.

    Що и на тебе ти дойде акълът чак сега? Нали у Владивосток щяхте да ходите пеш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    01 Дек 2023 15:28ч.

    Почна се мобилизация и на жени в Украйна, от скоро ги гледам по руските канали в телеграма...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Китайците

    01 Дек 2023 15:49ч.

    .ша са обидят много.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    01 Дек 2023 15:51ч.

    "Все пак воюваме с втората най-добра армия в света" -- вероятно зеленото зе е имал изнавпредвид червената армия. за друга не се сещам. отново да припомня: накрая всичко свършва с парад на червената армия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кадиров

    01 Дек 2023 15:52ч.

    Шойгу: ВСУ загуби 125 хиляди военни и 16000 единици въоръжение, за шест месеца контранастъпление. Днес РФ вдигна флага над Мариинка, от където от 2014 г. обстрелваха Донецк, Гороловка и други населени места на Донбас. Битката сега е за изчистване на 5-7% от западните покрайнини на града.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ген. Тотлебен

    01 Дек 2023 16:03ч.

    Ако коментираме приведените данни, по щатен състав и въоръжение това са две армии, имащи статута на обединения. Някой трябва да понесе непосредствена отговорност за тези огромни загуби, и все си мисля, че НАТО няма какво да се крие гузно зад шипковия храст, при все че на Шипка вече всичко е спокойно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    01 Дек 2023 15:53ч.

    Ха ха ха... вие не воювате, ти убиваш Усрайна! ... колкото до втората най-добра армия, тя е на Северна Корея, а руската е номер едно и винаги е била ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кат` Русия няма втора тъй могъща на света

    01 Дек 2023 15:54ч.

    А преди лятото какви ги говореше, а, клоуне напушен? Кой ще носи отговорност за поне един милион убити и осакатени млади хора? Как можа да продадеш и г*за, и душата си на дявола?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ отбранителни структури от Донбас до Западна Украйна”

    01 Дек 2023 16:05ч.

    Очакват руската армия скоро да достигне до Западна Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кадиров

    01 Дек 2023 16:15ч.

    Отбранителните структури не се строят лесно. Трябват хора техника, материали и много пари, които 404 просто няма, а донорите и все повече затъват и се дърпат. Отделно от това ВС на РФ няма да стоят със скръстени ръце и да чакат. Генерал Мороз дойде, натрупа се въоръжение и запаси. Пробивите и котлите вече са видими. Авиацията няма да спи. Понастоящем под обстрел са Часов яр, Крематорск и Славянск, а пехотата е на няколко километра от Купянск на север. Разгрома е очакван и неибежен! По-добре незабавно спиране отколкото глуха и сляпа зле подготвена отбрана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Кадиров

    01 Дек 2023 17:10ч.

    Точно, ако искаха да строят отбранителни съоражения, трябваше да започнат през пролетта. Вече е късно за всичко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    01 Дек 2023 16:31ч.

    Ама нИдей така ва, зелен! Аз очаквах още утре да превземете Москва, пък то какво стана ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mathur

    01 Дек 2023 17:10ч.

    Воюваш с ПЪРВАТА НАЙ-ДОБРА АРМИЯ бе Кретен !!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ Воюваме с втората най-добра армия в света”

    01 Дек 2023 18:57ч.

    Как го е казал, че не се разбира? С или СРЕЩУ? “С” означава, че те са.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    01 Дек 2023 19:01ч.

    Безвъзвратните загуби на укрите до 20 ноември са 923 561 души. - В. Залужни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    01 Дек 2023 19:03ч.

    Тю-ю-юх, да му се не види! А как зеленският наркоман щеше да приема парад на Червения площад, па тя ква стана...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо Зеленски говори за отбрана?

    01 Дек 2023 19:10ч.

    Защото на Запад свършиха оръжието и не са в състояние да произвеждат нужното. Обещаваха милион снаряди, но не могат да произведат и доставят дори половината. Милион звучи като много. Руски артилерист на фронта каза, че на ден изстрелва по 20 снаряда. За 250 дни едно оръдие/гаубица изстрелва 5000. Един милион снаряда са за 200 оръдия, а на фронта са хиляди оръдията. Т.е. хиляда артилерийски установки ще изстрелят милиона за два месеца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    01 Дек 2023 19:22ч.

    Ако руската е втората на света, интересно коя ли е първата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз, на своя си прост акъл, да попитам знаещите!

    01 Дек 2023 19:27ч.

    А коя е най-добрата, демек първата, армия? Че нещо не се сещам! Или ... а, не, не мое да бъде! фащ и нато???? Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • е как коя, американец ако не е пръв, той не е жив

    01 Дек 2023 19:39ч.

    Само с гол ПР напоследък не върви ни демоскръцията, ни военщината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин

    01 Дек 2023 20:22ч.

    Втората? Ха ха ха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    01 Дек 2023 20:25ч.

    Руснаците правят аналогия с предишната война с Европа. Пишат че сега е примерно 1943/1944 г. от онази война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ангел

    01 Дек 2023 20:33ч.

    Е какво стана Украйна зад гърба с НАТО - най-голямата в света военна групировка, минава в отстъпления срещу втората армия в света на една държава т е 31/държави плюс Украйна/:1…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Но само Полша и Германия ще попълнят комичната ви армийка, бе - хахаха

    01 Дек 2023 20:58ч.

    Воювали с Нато.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ганю

    01 Дек 2023 21:07ч.

    Защо тикаш Полша и Германия.Попълни я ти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    01 Дек 2023 23:29ч.

    Ганю, евалаека!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еврейският бизнес

    01 Дек 2023 20:46ч.

    The Nation: Врачи НАТО проводят операции по извлечению органов украинских солдат с одобрения Зеленского

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    02 Дек 2023 0:02ч.

    Боли ме. ....с кого воявате. ....тоест други воюват и мрат, не че Зелю е тръгнал .Гадове!Всичките да ви избият.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    02 Дек 2023 1:10ч.

    Втора след украинската?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    02 Дек 2023 1:53ч.

    Стига бе , не може да бъде ?! Къде ви е мистър тагаренко този военен стратег ? Този проЗт индивид , ( не човек) къде е ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ето образа, с който воювате и воюваме всички

    02 Дек 2023 9:45ч.

    Илюстрацията тук: .... https://pogled.info/svetoven/amerika/za-sterilizatsiyata-na-informatsiyata-ot-ministerstvoto-na-istinata-v-sasht.163279 ... За стерилизацията на информацията от „Министерството на истината” в САЩ! .......... На 27 април 2023 г. ЦЕНЗУРАТА беше официално въведена в Съединените щати: при администрацията на Байдън беше създаден Съвет за управление на дезинформацията (DGB) .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    02 Дек 2023 12:03ч.

    убиец колко имения и яхти се накупи за сметка на убитите млади хора и съсипаните семеиства искат преговори и мир няма друго спасение сега е 21 век межд съд няма къде да се скриеш по света

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ^^©∆@

    02 Дек 2023 13:30ч.

    Пак се обърка... Иска да каже в отстъпление... В седмицата след падането на Авдеевка, ще му спретнат превратче. И украинците, и наемниците масово се предават, защото смъртта им е 100% гарантирана! Смърт на ционизма, свобода на Народа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ^^©∆@

    02 Дек 2023 13:50ч.

    Най-хубавото е, че хазарите няма да си имат втора юдейска държава! Ще се наложи да я замислят някъде в Южна Америка... Вече подготвиха терена в Аржентина, където по украински Табиет "избраха" ционистки президент... Смърт на ционизма, свобода на Народа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вече подготвиха терена в Аржентина

    02 Дек 2023 14:56ч.

    Това е голям булгаристански виц. Знаеш ли кой е основният проблем в Аржентина ? Това е че там НЯМА ХОРА ! Аржентина е 8-та по площ страна в Света , а по гъстота на населението е на ... 168-мо място /сто шестдесет и осмо/ място в Света ! От 196 страни. В Аржентина просто няма кой да работи ! Има огромни площи които стоят празни, или с по някоя крава на свободна паша ! В Аржентина внасят боливийци да им работят селското стопанство и в строителството ! Има огромен глад за работна ръка ! Що щат там "ционистите" ? Какво ще правят в Аржентина, ще работят ? Ще правят кибуци в безкрайната и не особено плодорадна пампа ? Ще копаят в мините в Патагония ? Не се излагай...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ива

    02 Дек 2023 17:37ч.

    И коя според зелето е първата армия? Тоя пак е прекалил с наркотиците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи