Зеленски обвини Москва, че прибягва до ядрен терор

Зеленски обвини Москва, че прибягва до ядрен терор

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва, че прибягва до ядрен терор и иска да повтори катастрофата от Чернобил, след като атомна електроцентрала беше подложена на обстрел по време на руското нашествие, предаде Франс прес.

"Привличаме вниманието на целия свят към факта, че нито една страна, освен Русия, никога не е стреляла по атомни централи. Това е първият случай в нашата история, първият случай в историята на човечеството", подчерта украинският държавен глава. "Тази терористична държава прибягва в момента до ядрен терор", добавя Зеленски във видеозапис, публикуван от украинското президентство.

"Украйна има 15 атомни реактора. Ако има експлозия, това е краят на всичко. Краят на Европа. Това означава евакуация на Европа", подчерта украинският президент. Той припомни, че катастрофата в украинската АЕЦ Чернобил засегна стотици хиляди и наложи евакуацията на десетки хиляди. "Русия иска да повтори това и вече е на път да го повтори", предупреди Зеленски.

Украинските власти съобщиха, че са успели да изпратят пожарникари в ядрената централа Запорижия, където беше започнал пожар след обстрел от страна на руските сили. "Директорът на централата съобщи, че ядрената сигурност е гарантирана", заяви във Фейсбук Олександър Старух, началник на военната администрация на украинската Запорожка област.

При пожара не е засегната жизненоважна техника, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Организацията цитира данни на украинските власти, според които не е отчетено повишаване на равнището на радиация.

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря със Зеленски по повод пожара в централата. Американският държавен глава се присъедини към призива на Зеленски към Москва "да спре всякаква военна дейност в района и да позволи на пожарникарите и службите за спешна помощ достъп до обекта", съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс.

 

Междувременно украинският външен министър Дмитро Кулеба призова Русия да спре да обстрелва ядрената централа "Запорижия". "Ако тя избухне, това ще бъде 10 пъти по-голямо от Чернобил! Руснаците трябва да прекратят огъня НЕЗАБАВНО", заяви Кулеба в Туитър.

Говорителят на АЕЦ "Запорижия" Андрей Туз съобщи във видеозапис, публикуван в Телеграм акаунта на централата, че след бомбардировка на руските сили в централата е започнал пожар. "Пожарникарите не могат да достигнат до мястото на пожара и да го изгасят. Изстрелите падат много близо. Първи електроблок вече беше засегнат. Спрете това!", добави той в друг видеозапис.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) призова да се спре използването на сила, засягащо ядрената централа Запорижия. Организацията призова в публикувано в Туитър изявление "да се спре употребата на сила и предупреждава за сериозна опасност, ако реакторите бъдат засегнати".

МААЕ уточни, че генералният ѝ директор Рафаел Мариано Гроси поддържа контакт с украинските власти и оператора на централата, за да оценява ситуацията. По данни на украинските власти няма промяна в нивото на радиоактивност около централата.

Президентът на САЩ Джо Байдън е обсъдил въпроса за централата с украинския си колега Джо Байдън, съобщи високопоставен американски представител, цитиран от АФП.

 

 

 

Коментари

  • Зеленски твърди. Но ние се досещаме, че всъщност клевети. Няма намерения, няма и пожар в АЕЦ.

    04 Март 2022 8:22ч.

    Всъщност има. Бандеровските нацисти наркомани подпалват атомната централа за да оклеветят руската армия, проявила чудеса от храброс в освобождението на братска славянска православна Украина, а също и укрите, които я населяват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Снаряд (ярката светлина, долу вляво), изстрелян от руски танк, попада в паркинг на Запорожската атомна електроцентрала, повреждайки автомобили в района на АЕЦ

    04 Март 2022 16:20ч.

    https://www.dailymail.co.uk/news/article-10575179/Russian-troops-fire-Ukrainian-civilians-protecting-Europes-largest-nuclear-plant.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ето и видеото на ожесточени боеве между руските танкове и украинските защитници

    04 Март 2022 16:21ч.

    https://www.dailymail.co.uk/news/article-10575179/Russian-troops-fire-Ukrainian-civilians-protecting-Europes-largest-nuclear-plant.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ето ти и карта на случилото се

    04 Март 2022 16:23ч.

    https://www.dailymail.co.uk/news/article-10575179/Russian-troops-fire-Ukrainian-civilians-protecting-Europes-largest-nuclear-plant.html#i-2bd5894976372a33

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • поправка - ето линк към видеото на ожесточените боеве между руските танкове и украинските зщаитници на централата

    04 Март 2022 16:25ч.

    https://www.dailymail.co.uk/news/article-10575179/Russian-troops-fire-Ukrainian-civilians-protecting-Europes-largest-nuclear-plant.html#v-9036784164227104162

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ясно се вижда как се изстрелва снаряд от руски танк

    04 Март 2022 16:28ч.

    https://www.dailymail.co.uk/news/article-10575179/Russian-troops-fire-Ukrainian-civilians-protecting-Europes-largest-nuclear-plant.html#i-4343ce912b9387e

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лъжа отначало до край

    04 Март 2022 8:30ч.

    Легитимният пЛезидент на бендерокенефа пак мощно е шмъркал кокаин нощес. Не ми е жал толкова за него и хунтата му, колкото за всички ония заблудени умни и красиви, които му вярват на сатанинските лъжи - негови и на кукловодите му. Ето затова Бог няма да е с вас никога, колкото и да се правите на богати и важни, г-да атлантолюбци и пр. фашисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • вие сте поредната жертва на пропагандата на "съветският режим във фашистка форма" на Путин

    04 Март 2022 16:52ч.

    Кликата ФАШИСТИ на Путин твърди, че избягват цивилни райони, но снимките от редица селища като Мариупол, Житомир, Енергодар, Черногов, Харков, Бредянкс, Херсон, Чайки, Хатне, Бровари, Ривнопилия, край Киев, Одеса и къде ли не показват изтребване на цивилни хора, селскостопански животни, зоопаркове, детски площадки...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • https://www.dailymail.co.uk/news/article-10575179/Russian-troops-fire-Ukrainian-civilians-protecting-Europes-largest-nuclear-plant.html#i-9618ea2448d9cbb4

    04 Март 2022 16:53ч.

    ...и унищожаване чрез бомбардиране дори с непозволени касетъчни и термовакуумни бомби на електроцентрали, топлоцентрали, ВиК структура, болници, родилни домове, училища, домове, цели квартали, мемориали, университети, опери, куклени театри, магазини, сергии за плодове и зеленчуци, ресторанти, офис-сгради...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В материала има много симптоматична грешка:

    04 Март 2022 8:35ч.

    "Президентът на САЩ Джо Байдън е обсъдил въпроса за централата с украинския си колега Джо Байдън" (?) - Зеленски е просто маша. Пожарът в учебния корпус е потушен. А Зеленски в изявленията си от вчера беше напълно неадекватен/нашмъркан/пиян (?). И реве за намеса на НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма паника, а реалност на фашисткият режим на Путин

    04 Март 2022 16:56ч.

    Рафаел Мариано Гроси, ръководител на органа за наблюдение на ядрената енергия в ООН, очертава мястото, където е била нежната сграда по отношение на шестте реактора в Запорожие. https://www.dailymail.co.uk/news/article-10575179/Russian-troops-fire-Ukrainian-civilians-protecting-Europes-largest-nuclear-plant.html#i-934a7337ec79831f

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола

    04 Март 2022 8:36ч.

    Опитват се да създадат масова паника в Европа и всички да настръхнат срещу Путин... така хората са били нахъсани срещу Хитлер, но годините са различни, а и медийната машина скърца! ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едно от задължителните качества необходими за да получиш назначение в информационните екипи на медийния фронт

    04 Март 2022 8:59ч.

    освен безусловната вярност на линията очертана от Владимир Владимирович е и пълното отсъствие на така наречения “морал”. Което с дълбоко удовлетворение можем да видим тук в редиците на малкия, но всеотдаен отряд бойци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мара канибала

    04 Март 2022 9:10ч.

    Голямата ви завист от мирните успехи на Русия докара войната. Притиснахте мечката в ъгъла и я принудихте да се разяри, а сега скимтите за морал. Къде ви беше моралът на вас през всичките тия 32 г. разрушително безвремие?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да обичаш животните, в случая мечка, е проява на човечност

    04 Март 2022 9:15ч.

    Но понякога трябва да мислим и за хората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • стига глупости, четем през символи

    04 Март 2022 9:25ч.

    За сатанистите хората са само ресурс и капитал. Западът не умее да мисли в категориите на хуманното, въпреки че мощно демагогства с тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doksan Dokuz

    04 Март 2022 11:30ч.

    Назначен си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не знаех, че лайно може да се кастрира

    04 Март 2022 9:06ч.

    Ама ей на - Зеленски

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Товарищ, я се постарай малко

    04 Март 2022 9:13ч.

    Само с ругатни и псувни ли ще си вадиш хляба? Я виж зеленчука например. Интелигентен, професионалист, а ти?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напротив

    04 Март 2022 9:18ч.

    Много кратко и точно го е написал човекът !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Човекът?

    04 Март 2022 10:02ч.

    Е, щом казваш…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Би трябвало да е :

    04 Март 2022 9:15ч.

    "Привличаме вниманието на целия свят към факта, че нито една страна, освен САЩ, никога не е използвала ядрено оръжие. Това е единственият случай в историята на човечеството", подчерта украинският държавен глава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-нормалното по време на война и пред заплахата от радиационна катастрофа

    04 Март 2022 9:18ч.

    да почнеш да разказваш на народа си за Втората световна война в Япония. Просто по-актуална тема от тази няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глас

    04 Март 2022 9:30ч.

    Има вид на наркоман. Абсолютно безнравствено, безтегловно, аморално същество. Срамота е да се нарича президент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Друго си е да си се родил с лице на хрътка

    04 Март 2022 10:05ч.

    Но с днешната пластична хирургия това не е проблем. Скъсяват ти носа, удължават брадичката, добавят ти човешки бузи, малко допълнителна коса, но не прекалено и накрая ти изглаждат бръчките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като нищо

    04 Март 2022 10:06ч.

    Бла-бла-бла. Разбра се,че горят офиси запалени от укрите. Иначе тия откачалки като нищо ще си самодумнат някой реактор. Чернобил не беше авария,а укропитешка диверсия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    04 Март 2022 10:07ч.

    Събрали са се вече на Малдивите всички пострадали от безумната война на Путин олигарси и му кроят шапката. Да видим колко дни живот му остават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако наистина са се събрали

    04 Март 2022 10:12ч.

    Може да очакваш неочаквано цунами да се образува нейде в онзи регион.. Но искрено се съмнявам относно достоверността на изказаното от вас предположение...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Една от най-възхитителните черти на руския народ

    04 Март 2022 10:18ч.

    е неговото уникално покорство пред Господаря. Това придава невиждана мощ на неговото управление и непоклатимост пред козните на враговете. Има само една смущаваща подробност. В Русия винаги е имало интелигенция, която разяжда отвътре основите на господарската власт. Но борбата с нея не е преставала от времето на имперското величие до днес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интелигенцията

    04 Март 2022 10:31ч.

    е разяждаща навсякъде, по презумпция.. Виж борбата с този процес е въпрос на културни особености..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    04 Март 2022 10:41ч.

    Абрамович, Дерипаска и Лукойл призовават за мир на 8-мия ден от войната при положение, че тов. Путин ясно каза, че ще води войната до пълна победа. Значи можеш да си представиш колко е зле положението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пустият му лъчко

    04 Март 2022 10:46ч.

    Ти май не си чувал притчата евангелска за квачката и пиленцата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ивайло

    04 Март 2022 10:21ч.

    Наркотиците само влошават душевното състояние на Зеленски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е ядрен терор, зеленски,

    04 Март 2022 11:08ч.

    А типичната руска простащина. Както свалиха пътническия Боинг, мислейки го за военен, а после се съдраха да лъжат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Духът на времето

    04 Март 2022 11:14ч.

    Бандеро-нацитата на принципа "сле мен и потоп" и под диктовката на своите западни инструктори са готови и ядрена централа да гръмнат, само и само да я припишат на Русия. Защото самите те знаят, че живи от Украйна няма да се измъкнат след ужасните престъпления, които сътвориха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Духът на времето

    04 Март 2022 11:16ч.

    Ненапразно една от първите цели на руснаците бе да овладеят и обезопасят Чернобил АЕЦ заедно с местните ураински редовни част и специализирания персонал. Знаят на какво са способни ненормалните нацита и техните западни покровители. Чернобил 1986 и преди това Хирошима и Нагасаки 1945.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нормално е ненормалните нацита да взривят собствените си атомни централи за да избият собствения си народ заедно със себе си

    04 Март 2022 11:23ч.

    Нищо общо с масовото изтребление на цивилно население в Източна Прусия през същата 1945 година от Червената армия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    04 Март 2022 11:30ч.

    Запорожката централа от два дена е под контрола на Русия. Според Зеленски и приравнените към акъла му, Русия установява контрол и почва да я обстрелва. Истината е малко по-друга - укрите са обстреляли учебния център на централата, възниква пожар, който е потушен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хахаха

    04 Март 2022 11:46ч.

    АЕЦ Козлодуй издържа удар от Боинг. Същото е и за Запоржката. С изстрели от зенитна картечница, пък било то и запалителни, реактор не може даже да се повреди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    04 Март 2022 12:30ч.

    МО на Русия вече съобщи, че около 2 ч. по нощния патрул е бил открит масиран огън от прозорците на учебния център, на който патрулиращите са отговорили незабавно и са прогонили стрелците, които, напускайки сградата, са я подпалили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимир

    04 Март 2022 12:44ч.

    За да не е без основание: https://russian.rt.com/ussr/article/971157-rossiya-germaniya-gaz-zakupki?utm_source=browser&utm_medium=aplication_chrome&utm_campaign=chrome

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На думи на фашистите на Путин ли вЕрвате или на видеокамерите?!

    04 Март 2022 17:03ч.

    Руските войски атакуваха АЕЦ "Запорожие" в ранните часове на петък, като камерите за видеонаблюдение заснеха ожесточена престрелка между хората на Путин и украинските защитници, която предизвика пожар в 6-етажна учебна сграда точно пред главния комплекс. А руснаците не допускаха пожарникарите да стигнат до сградата за няколко часа. Трима украински войници бяха убити, защитавайки комплекса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    04 Март 2022 17:05ч.

    В крайна сметка на аварийните екипи беше позволено да влязат и да потушат пламъците, преди руските войски да се преместят в окупирано място, което осигурява една пета от електроенергията на Украйна. Агенцията на ООН за ядрен мониторинг заяви, че за щастие нито един от шестте реактора на обекта не е бил пряко повреден и нивата на радиация остават нормални.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ето Линк Към Видеото На Ожесточените Боеве Между Руските Танкове И Украинските Зщаитници На Централата

    04 Март 2022 17:06ч.

    https://www.dailymail.co.uk/news/article-10575179/Russian-troops-fire-Ukrainian-civilians-protecting-Europes-largest-nuclear-plant.html#v-9036784164227104162

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимир

    04 Март 2022 12:42ч.

    Аууу, че зеленски е много болен психически?! Самото му изказване сочи кой е извършителя на пожара!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи