Зеленски нареди на ръководството на армията да не взема решения без негово знание

Зеленски нареди на ръководството на армията да не взема решения без негово знание

Украинският президент Володимир Зеленски разкритикува във видеопослание командването на армията. Причина за това станаха остри упреци срещу решение, засягащо мъжете в наборна възраст, предаде ДПА. "Обещавам на хората да изясня този въпрос и да поискам от генералния щаб повече да не взема подобни решения без мен", посочи той. По думите му сред обществото е възникнало "неразбиране" и "възмущение".На следващото заседание на генералния щаб министърът на отбраната, началникът на генералния щаб и главнокомандващият на армията ще трябва да докладват подробно на президента за всяко свое решение.

Вчера главнокомандващият украинските въоръжени сили ген. Валерий Залужни и генералният щаб съобщиха, че мъжете в наборна възраст няма да имат право да напускат без разрешение мястото, където са регистрирани по местоживеене.

След критики в социалните мрежи последва уточнение, че задължението важи единствено при напускане на съответната административна област на местожителство. Основание за изискването е правна норма от 1992 г.

Украинците на възраст между 18 и 60 г. подлежат на военна служба и откакто в Украйна беше въведено военно положение, нямат право да напускат страната. От октомври на военна служба ще започнат да подлежат и жените от определени категории професии.

Същевременно Володимир Зеленски поиска отново от Запада да предостави още оръжия на страната му, в частност съвременни комплекси за противоракетна отбрана, за да защити украинските градове. Той направи това в традиционното си вечерно видеообръщение, предаде ДПА.

Украинското ръководство има изключително важната задача до края на годината да бъде в състояние да защитава страната от руските ракетни нападения, каза Зеленски. "Но изпълнението на тази задача зависи не само от нас, но и от това нашите партньори да разберат нашите фундаментални нужди."

Зеленски заяви, че от известно време в Киев и много други градове не е имало вой на сирени за въздушна тревога, но добави: "Не бива да търсите логика в действията на терористи. Руската армия не прави никакви почивки".

Руската армия има само една задача, заяви украинският президент, "да отнема живота на хората, да сплашва хората - така че дори няколко дни без въздушна тревога вече да се усещат като част от терора".

Произволните задържания на граждани са станали масова практика в районите на Украйна под контрола на руската армия и свързаните с нея въоръжени групи, документирани са 270 случая, заяви върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет и обяви намерения за засилване на наблюдението в Украйна, предаде Ройтерс.

Констатациите се основават на информация от посещение на наблюдатели на терен и събеседвания, направени с малко над 500 жертви и очевидци на нарушения на човешки права, както и на други източници на данни, каза Бачелет пред Съвета на ООН по правата на човека в Женева.

"Въпреки ограниченията в достъпа документирахме 270 случая на произволно задържане и принудително изчезване. Осем от жертвите са открити мъртви", каза Бачелет в доклад за обстановката в Украйна между 24 февруари и 15 май.

В реч на същото заседание украинският заместник външен министър Емине Джапарова обвини Русия в масови отвличания, включително на кмета на Херсон Игор Колихаев, и призова за незабавното и безусловното им освобождаване.

Руският делегат Евгений Устинов заяви, че докладът на Бачелет е част от дезинформационна кампания срещу страната му, имаща за цел "да прикрие престъпленията на режима в Киев". Москва отрича да е нападала умишлено цивилни след нахлуването си в Украйна на 24 февруари.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • mini96

    06 Юли 2022 8:20ч.

    Това повтаря същото което се е случило преди 81 години след провала на операцията за превземане на Москва!И тогава един мустакат австриец пое цялото командване и почти всички знаем как безславно завърши всичко това!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Раздайте патроны, поручик Голицын

    06 Юли 2022 8:21ч.

    Нашмъркания Vолодимир Zеленски ОБЕЩА в УСрайна да се проведе референдум за присъединяване към Крим. Също така обеща, че преди това ще кацнат на луната !!! Всичко това хубаво, НО първо УСрайна ще стане част от РФ и после всичките му мечти ще се сбъднат, когато цъфнат налъмите !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Vолодимир Zеленски

    06 Юли 2022 8:23ч.

    Само небивали успехи напоследък жъне УСраинската армия. А най - големия и успех ще бъде като победоносно се изтеглят от Киев. Отстъпваме храбро и беж да ни няма, Слава Кокаине!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    06 Юли 2022 9:04ч.

    Мустакатият австриец обаче се беше бил на фронта, докато този нашмъркания се съмнявам и в казармата да е ходил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Клоун с калашников

    06 Юли 2022 13:11ч.

    Зеленски като главнокомандващ ще загроби стотици хиляди , но такава е задачата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • спазвай субординацията!

    06 Юли 2022 8:35ч.

    Не, прав е човека, предвид на това, че системата е цялата държава да се управлява чрез един човек на върха, при това - ненормален и под чужд контрол. Т.е., тука неговите началници не са били информирани за това, нещо повече, това не излиза от тях, което не трябва да се допуска! Планът се пише навън, а работата на генералния щаб и министерството на отбраната е да го прилагат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пак по темата

    06 Юли 2022 8:38ч.

    Снощи мернах една статия на Евгени Дайнов, не съм я чел, но ви я препоръчвам. Имаше я в Епицентър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    06 Юли 2022 9:05ч.

    Евгени от Миндя да взима лопатата и бегом към фронта, ще му помогнем и билета да сикупи ако трябва. Еднопосочен, де.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 06 Юли 2022 9:05ч. Евгени от Миндя да взима лопатата и бегом към фронта

    06 Юли 2022 9:23ч.

    От където е жената, от там е родата, та по тази логика Евгени от Минджа си е чистокръвен руснак, че госпожата му не е ли от руско кгб-ейско потекло със звучната фамили Майорова?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    06 Юли 2022 9:38ч.

    В Епицентъра има по интересна статия с Шарл Мишел и недоразумението наречено македонски политик!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Новият закон за мобилизацията е къртач !

    06 Юли 2022 8:48ч.

    Както и досега - могат да те гепят на плажа на Одеса, или в кафене в Лвов - и отиваш на фронта ! Но по-любопитни са изключенията. Всеки с "бизнес" в чужбина, недвижимост, "договор за консултантски услуги, дори ако е пратил жена си украинка да проституира и тя има документ за пребиваване зад граница - може да се освободи от мобилизацията !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • волк

    06 Юли 2022 10:43ч.

    Нищо, важното е народът да помогне, ако е нужно отдавайки живота си, на американската демокрация. Тъдявашният син тролетариат ще разбере мъдрата загриженост на укрозаконодателя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Всеки с "бизнес" в чужбина, недвижимост, "договор за консултантски услуги, дори ако е пратил жена си украинка да проституира и тя има документ за пребиваване зад граница - може да се освободи от мобилизацията !"

    06 Юли 2022 11:15ч.

    Нормално, както пее Висоцки загиват най-достойните. Девиантните скатали от военна служба оставт, за да се плодят уроди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зеленски нареди на ръководството на армията да не взема решения без негово знание

    06 Юли 2022 9:19ч.

    Така е било и в германската Главна квартира след зимата на 1942 г. ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Средното си образование Дайнов получава във Форест Хил Скуул в Лондон, където основава първата си рок група „Луус чейндж“.

    06 Юли 2022 9:26ч.

    "Роден е на 11 май 1958 г. в Пловдив. Неговият баща, Александър Дайнов, е постоянен кореспондент на вестник „Работническо дело“ в Москва (1961–1965) и Лондон (1971–1977), а след това е главен редактор на вестник „Софийски новости“. Майка му, Лидия Маринчевска, е дъщеря на активни борци против фашизма и капитализма..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Член е на ДКМС."

    06 Юли 2022 9:29ч.

    "С решение No 216 от 11 март 1982 г. на Секретариата на ЦК на БКП, под номер 5 е зачислен като редовен аспирант по специалността „История на комунистическото и работническото движение, на националноосвободителните движение в Западна Европа след 1945 г.“ Работил е като преподавател в Института по история на БКП (който е закрит 1990г.)"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Песимист

    06 Юли 2022 9:29ч.

    "Зеленски нареди на ръководството на армията да не взема решения без ..." Zнанието на наглосаксонските кукловоди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • „В края на 1989 г. напуснах Института с политически обоснована оставка. Малко след това комунистически комплот ме изгони от СУ“.

    06 Юли 2022 9:32ч.

    "И накрая следват два особено влиятелни пред Костов аргумента. Първият е, че Дайнов е работил като съветник на Кръстьо Петков в периода януари-февруари 1990 г. И второ – представянето си Дайнов завършва със следните думи: „Накрая. Навремето това, което знам и мога, се представяше на каузата безплатно и беше използвано без особено висок КПД. Днес това, което знам и мога, струва пари“."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никола Славов

    06 Юли 2022 9:32ч.

    Вашите "фундаментални нужди" са голямата и малката., а нашите - да ви попречим да замърсявате природата, но най вече да ви попречим за мърсите образа на човешкия род.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи