Зеленски лиши Медведчук и още трима депутати от украинско гражданство

Зеленски лиши Медведчук и още трима депутати от украинско гражданство

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е взел решение да лиши от украинско гражданство опозиционните политици Виктор Медведчук, Тарас Козак, Ренат Кузмин и Андрий Деркач, съобщава ТАСС.

„Въз основа на материалите, изготвени от Службата за сигурност на Украйна и Държавната миграционна служба на Украйна, и в съответствие с конституцията на страната ни, реших да прекратя гражданството на четири лица: Деркач Андрей Леонидович, Козак Тарас Романович, Кузмин Ренат Равельевич и Медведчук Виктор Владимирович“, каза Зеленски във видеообръщение, публикувано вчера в канала му в Telegram.

Зеленски добави, че това "не са последните подобни решения".

По-рано украинските медии съобщиха, че със свои укази Зеленски е лишил от гражданство 13 духовници от каноничната Украинска православна църква, срещу която властите в страната засилиха преследването, както и бившите депутати от Върховната Рада Игор Василковски и Вадим Рабинович, олигарха Игор Коломойски, бизнесмена и ръководител на териториалната отбрана на Днепропетровска област на Украйна Генадий Корбан.

Виктор Медведчук беше ръководител на политическия съвет на партията "Опозиционна платформа - За живот", сега забранена в Украйна, посочва ТАСС. На 12 април 2022 г. Зеленски обяви ареста на Медведчук по обвинение в държавна измяна. В края на септември Медведчук напусна Украйна като част от размяна на пленници.

Другите двама опозицонни политици, лишени от украинско гражданство, Козак и Кузмин, също бяха избрани във Върховната рада от Опозиционната платформа за живот, а Деркач бешенезависим депутат. През май 2020 г. Деркач публикува записи на телефонни разговори, в които според депутата бившият президент на Украйна Петро Порошенко общува с настоящия президент на САЩ Джо Байдън и които потвърждават намесата на САЩ във вътрешните работи на Украйна.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

 

Коментари

  • нов

    11 Яну 2023 9:10ч.

    Тез отнемат и раздават украинско гражданство като топъл хляб. "Сериозна" държава, подбира си населението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • консерва

    11 Яну 2023 9:30ч.

    скоро всички украинци ще са с руско.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майор

    11 Яну 2023 10:04ч.

    Не знам изброените имат ли и друго гражданство, но няма държава в света, която да може да лиши когото и да било от гражданството му, ако му е първо и придобито по рождение. Разбира се, Zеления е над тези неща...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • англосаксонец

    11 Яну 2023 10:34ч.

    Зеленски е диктатор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи