Зеленски: Контранастъплението през 2023-та беше обречено от самото начало

Зеленски: Контранастъплението през 2023-та беше обречено от самото начало

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Украинският президент Володимир Зеленски призна, че голямото контранастъпление на украинските въоръжени сили през лятото на 2023 г. е било обречено от самото начало. Той изрази мнението си по този въпрос в интервю за медийната група Axel Springer, предават УНИАН и "Фокус".

"Руснаците знаеха къде възнамерявахме да атакуваме. Как са знаели? Откъде са взели тази информация? Това не мога да ви кажа. Историята ще покаже", заяви Зеленски. "Миналогодишната контраофанзива не беше толкова успешна. Наистина не постигнахме желания резултат“.

В допълнение към факта, че Русия е научила предварително за плановете на въоръжените сили на Украйна, президентът посочи, че Украйна сама си е виновна за някои от проблемите. Той също така каза, че войските не са били "подходящо оборудвани".

Зеленски обаче добави, че контранастъплението има и "положителна страна":

"Това, което направихме в Черно море, беше положително. От една страна, ние унищожихме много части на руския флот. От друга страна, Украйна оцеля, това е голям успех".

Зеленски също отбеляза, че вече има планове за украинска контранастъпление през 2024 г.: "И това контранастъпление трябва да ни даде определени резултати.“

Част от визията на Зеленски за успешна контраофанзива през 2024 г. включва удари по критична инфраструктура като летища и мостове, а именно Кримския мост.

"Наистина го искаме“, увери той, когато го попитаха за разрушаването на моста тази година.

Но Кримският мост не е единствената цел, подчерта президентът: "Говорим за някакви инфраструктурни обекти, които са военни цели... Има мостове, по които се доставят оръжия, летища, от които излитат самолети и ни бомбардират. Това са законни цели. Да не говорим за факта, че те се намират в окупираните територии на Украйна“.

BILD, който е част от групата на Axel Springer публикува основните точки от интервюто на украинския президент:

За продължаването на военните действия

"Да, имаме план за контранастъпление. Със сигурност ще спечелим. Нямаме алтернатива. Но не мога да обещая това и да дам дата“. По думите му за тази цел Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се нуждаят от оръжия, включително от САЩ. "Да, Русия има повече хора, повече оръжия. Но обединеният Запад има модерни оръжейни системи. Следователно ние ще получим определени технологии. И ако продължим да увеличаваме производството, ако получим лицензи от нашите партньори, тогава не е въпрос на брой хора. Става дума за качеството на оръжието“.

За евентуални преговори

"Тук имаме работа с Путин. Всичко, досега казваше, е едно, след това действаше различно. Не можем да му вярваме. Можем да се споразумеете за всичко, но въпросът е дали той ще го спазва."

За замразяване на конфликта

Според Зеленски Путин ще използва замразяването на конфликта, само за да се подготви за нова атака. "Разбира се, някои ще бъдат щастливи. Светът ще каже: "Да, успяхме да замразим конфликта, ракетите не летят". Но това е само докато Русия не увеличи производството и запасите на военна техника, ракети, безпилотни апарати... не анализира всички грешки, които е допуснала в началото".

За битката за Харков

"Путин, разбира се, искаше да превземе Харков, защото за него това е голям символ. Харков е една от столиците на Украйна и има голямо символично значение. Правим всичко възможно това да не се случи. Путин разбира само от сила. Той се чувства като животно: ако не можете да се защитите, той ще унищожи още повече. Желанието му е да превземе цяла Украйна. Той ще унищожи всичко. Той ще убие много хора. Повечето няма да избягат, така че той ще убие много от тях. Ще има много кръв. Ще има много жертви, много загуби. Говорим за стотици хиляди".

За доставката на ракети Taurus

"Нашите партньори имат определени оръжия, от които се нуждаем днес, за да оцелеем. Украйна се нуждае от тях, за да оцелее, и просто не разбирам защо не получаваме тези оръжия. Доколкото разбирам, канцлерът казва, че Германия не е ядрена сила и че това е най-мощното оръжие на Германия", отбеляза Зеленски. По думите му Олаф Шолц се страхува от руската ядрена заплаха. "Но не мисля, че това ще защити света от ядрената заплаха от Русия", заключи украинският президент.

Източник: epicenter.bg

 

 

Коментари

  • Колко АРТИСТ, толкоз и марионетна кукла

    10 Апр 2024 15:15ч.

    Жалко за изтрепаните ора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глиги

    10 Апр 2024 18:14ч.

    През 2025-та ще каже същото за контра настъплението през 24-та година.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    10 Апр 2024 15:16ч.

    Но не ви попречи да хвърлите хиляди хохли на сигурна смърт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • www

    10 Апр 2024 15:24ч.

    Баси идиота, защо загроби толкова укронацисти? Не че съм против, но утре като дойде време да му дерат кожата да не съжалява за откровеноста си сега :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Танас

    10 Апр 2024 15:49ч.

    Неадекватен, както обикновено. Живее в някакви паралелни светове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путин. Всичко, досега казваше, е едно, след това действаше различно.

    10 Апр 2024 16:02ч.

    Путин каквото казва, прави. Ами ти, рязан касапино, какви лайна изяде...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • херо

    10 Апр 2024 16:08ч.

    Слава, слава и накрая, а, кекс в гащите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    10 Апр 2024 16:22ч.

    Трябва ли изобщо да четем безумията и лъжите на един идиот, като Зеленски? Отговорът е ДА! Първо, защото трябва да сме на ясно, пред какво сме изправени и второ, защото е супер забавно, особено когато сме наясно, каква всъщност е истината...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    10 Апр 2024 16:26ч.

    И що тогава изтрепа толкоз народ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    10 Апр 2024 16:48ч.

    фашистките държави никога не живеят в мир със съседите си. фашизмът е създаден за война, а където има фашизъм, няма мир. и тези които са на власт благодарение на фашизма, няма да се разделят доброволно с нея, няма да се откажат от властта…САЩ са решили, че унищожаването на Европа чрез война на целия континент ще я подложи завинаги под нейното управление (както направиха през 1945 г.) и ще означава трайно отслабване на Русия…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @old_beggar 10 Апр 2024 16:48ч.

    10 Апр 2024 17:44ч.

    Как фашизъм? Друже, Украйна прецъфтява демокрасито! Не си ли разбрал!?! Всичкото елит на цивлизованиея свЕт говори как требе да се запази демокраситов Украйна, а ти фашизъм. Е, вярно, укрите така са завардили западната си граница, че пиле не може да прехвръкне. Пазят мясото да не бяга

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MMN

    10 Апр 2024 17:07ч.

    "Как са знаели?" Ама сериозно ли? Още от 22 раздуват за прерязване на сухопътната връзка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    10 Апр 2024 18:40ч.

    И този пълен неграмотник във военното дело е върховният главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна... Разсъжденията му са като на ******. С подобни политици, на Украйна не и трябват врагове, които да я закопаят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • скапваща се руина

    10 Апр 2024 17:11ч.

    Много циганеене с тоя Кримски мост, голяма завист му пада като на типичен ром и сигурно залага на покер унищожаването му. Същата работа са и кураторите му от Наглистански Лондонабад (ака Западен Пакистан). Единственият смисъл в жалкия им животец е да мразят Русия и живеят само за да й навредят. Жалки отрепки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • John

    10 Апр 2024 18:52ч.

    Ubiec. Masov. Kato vraga si

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    10 Апр 2024 18:55ч.

    "Да, имаме план за контранастъпление. Със сигурност ще спечелим..." - какво определение беше дал Айнщайн за глyпостта като понятие? - Да правиш едно и също и да се надяваш на различен резултат !!! Да не говорим, че сега пaлякът има много по-малко войници и оръжие отпреди миналата година... а Русия има повече !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    10 Апр 2024 19:03ч.

    Тогава говореше едно-сега друго. Явно са му сменили сценариите и той като послушен актьор си е научил репликите. Тогава снимахме един филм. Сега снимаме друг. На 9 DX са. Извън темата: най-големият в Европа киносалон за 9 DX филми отвори врати преди няколко месеца в Санкт Петербург. Който иска да се поинтересува. Аз мисля да го посетя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи