Зеленски каза, че е щял да се сражава до смърт, ако руснаците бяха нападнали щаба му

Зеленски каза, че е щял да се сражава до смърт, ако руснаците бяха нападнали щаба му

Украинският президент Володимир Зеленски носи пистолет и е щял да се сражава до смърт редом с най-близкото си обкръжение, ако руснаците бяха нахлули в Киев в началото на войната, предаде Ройтерс, цитирайки негово интервю, излъчено снощи.

"Знам как да стрелям. Можете ли да си представите (заглавие като) "Президентът на Украйна е пленен от руснаците?" Това е позор. Смятам, че това би било срамно", каза той пред телевизионния канал "1+1".

В първите дни след инвазията от 24 февруари 2022 г, украински официални лица заявиха, че руски разузнавателни подразделения са се опитали да проникнат в Киев, но са били победени и не са успели да достигнат до улица "Банкова" в центъра на града, където се намира президентската канцелария, посочва Ройтерс. Други руски подразделения са предприели атака в покрайнините на Киев, но не са успели да напреднат. Официални представители също така съобщиха и за няколко неуспешни опита за саботаж в града.

"Мисля, че ако бяха влезли вътре, в администрацията, нямаше да сме тук", каза Зеленски. Не стана ясно за кои руски подразделения става дума.

"Никой нямаше да попадне в плен, защото имахме много сериозно подготвена отбрана на улица "Банкова". Щяхме да бъдем там до последно", каза той.

Запитан дали е носил пистолет и дали се е упражнявал да го използва, той отговори, че е носил, но отхвърли предположението, че това би могло да е, за да се самоубие, вместо да бъде заловен. "Не, не, не. Не е (за да застрелям) себе си. За да отвръщам на огъня, със сигурност", каза той.

Междувременно във вечерното си видеообръщение снощи Зеленски се обърна към руските войници и ги обвини, че "не само командирите, но и всички вие, всички вие сте терористи и убийци и всички вие трябва да бъдете наказани". Всеки, който пилотира и изстрелва ракети, който поддържа самолети и кораби за терор, е съучастник, терорист и убиец и трябва да бъде наказан, добави той.

Коментарите му последваха ракетния удар по град Уман, при който в петък загинаха 23 души. Сред тях, според Зеленски, е имало шест непълнолетни. Всеки, който подготвя такива ракетни атаки, трябва да знае, че е съучастник в смъртта на цивилни, каза президентът.

По думите му поради това не е достатъчно Русия да бъде отслабена от войната. За пореден път Зеленски се изказа в подкрепа на създаването на международен трибунал срещу Русия по модела на Нюрнбергския процес срещу нацистите.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Калоян от Пловдив.

    30 Апр 2023 9:31ч.

    Прилича ми Хитлер в последните дни на Райха .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    30 Апр 2023 9:53ч.

    Наште 111 000 кв. км кви са? Пикливи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    30 Апр 2023 9:55ч.

    Има ли държава, която оспорва нашите граници ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    30 Апр 2023 10:06ч.

    "Има ли държава, която оспорва нашите граници ?" О, имаше! Гърция например. Ако не бяха др. Сталин и др. Г. Димитров, дето любовно му викате Гошо Тарабата, Мумията и т.н., можехме да имаме 80 000 кв. км. Но пустите ватници и мурзилки не дадоха на гърчолята да се облажат, заради престъпленията на царщината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    30 Апр 2023 10:12ч.

    А по повод на "истинския Хитлер". Набийте си го в дебелата чутура - Хитлер, Мусолини, Франко, Салазар и т.н., фашизма, нацизма, расизма, робовладелието - са рожби на Запада, и винаги са били пердашени от Изтока. Изтокът има един дефект - състрадателен и милозлив е. Не изтребва докрай. Надявам се, сега да си е научил урока.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    30 Апр 2023 11:13ч.

    Хайде холан.По сатрапски режими в историята от азиатските няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременник

    30 Апр 2023 11:32ч.

    Сред десетте най-големи престъпления срещу човечеството, най-открояващото се присъствие е на "демократичната общност".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живи изгорени хора... Поредното престъпление на въоръжените сили на Украйна

    30 Апр 2023 13:41ч.

    https://zavtra.ru/events/lyudi_sgoreli_zazhivo_ocherednoe_prestuplenie_vooruzhyonnih_formirovanij_ukraini_

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мен

    30 Апр 2023 9:32ч.

    Когато фактите говорят, и боговете мълчат. Помня уплашения вид на тоя клоун от първите дни на спец. операцията, беше готов да се надупи, само и само да запази продажната си душица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ген. Колев

    30 Апр 2023 16:29ч.

    МДАМ , много е уплашен клоуна , затова се снимаше на открито в КИЕВ когато краварите го убеждаваха да се евакуира , затова и всяка седмица е на фронта . А ДЖУДЖЕТО 2 години преди да започне война не излиза от бункера си , всеки който се среща с него стои 2 седмици в карантина , и приема най-близките си хора от другата стана на маса с размерите на басейн, зер може някой да е събрал смелост като полковник граф Клаус фон Щауфенберг.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За няколко долара повече

    30 Апр 2023 9:42ч.

    Ако да бяха направили нам-кво си, ... той щял да направи еди-какво си. Да не дава Господ, ама много героично го дава, чак съмнително бие! Привижда ми се сюжет за блокбастър. В главната роля е Зе, в изпълнение на Дани де Вито (с перука), а шеф на телохранителите е Дуейн Джонсън. Така де, празни приказки - бол, ама поне някой долар да се припечели!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ахил

    30 Апр 2023 9:46ч.

    От бункера изглежда като Аслан,излезе ли навън-което е рядко-се озърта като н----н!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    30 Апр 2023 9:48ч.

    Ударили сте го само на лозунги. Др. Путин дали е ходил в окупираните земи ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    30 Апр 2023 10:23ч.

    " в окупираните земи " Можете да ги наричате, както искате. Кои са признаците на жизнеспособната държавна власт: 1. Органи на видовете власти. 2. Органи за външна и вътрешна сигурност, включително и за осигуряване на принудителните мерко на държавата. 3. Система за финансиране на функциите на видовете власти - данъчна система. 4. Здравеопазване и Образование. Има ли ги? Има ги. Ай тогава глейте си работата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    30 Апр 2023 9:52ч.

    Абе тоя образ едни неща правеше в един сериал,та подлъга хората да го изберат за президент,ама после бързо пое по правилната дарога.И да внимава с патлака,че белото прави поразии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    30 Апр 2023 10:37ч.

    Работата не е в "белото". Хохлите никога не са имали държава. Даже в регалиите на руските императори не са споменавани. Финландия, Полша, Литва и др. са споменавани - хохлите - не. И си нямат идея ква държавообразуваща идеология да измислят, подсказаха им - русофобията. Демек win-win стратегия. При Елцин и Чубайсите вървеше. При Жужо - ядец. Впрочем, същото е дереджето и с останалите бивши съветски републики - Армения, Грузия, айде тез двете са имали некви държавици, дето са били под крилото на империята, ами Казахстван, Азербайджан, Таджикистан etc. - нищо не са имали - некви феоди с номадско население. Впрочем, нашта Урсула, оня ден пак се изака права - хомосексуализмът бил вътрешно присъщ на номадите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    30 Апр 2023 11:15ч.

    И Македония е нямала държава, ама ние не сме тръгнали да се трепем с тях. При такъв тип държави или те посрещат с рози или си траеш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    30 Апр 2023 11:28ч.

    "При такъв тип държави или те посрещат с рози или си траеш." -- или раздаваш курабийки. за около 5 милЯрда гущера. а пропо, кое те напъва да се приемаш като последна инстанция? мустачки пуснал ли си си?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А, ве

    30 Апр 2023 10:35ч.

    Що бившият израелски премиер друго каза?! ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вие се шегувате с него

    30 Апр 2023 10:43ч.

    Но вече сякаш става явно, че не е случаен неговият избор от украинците. Те са хитри. Вероятно са избрали евреин за президент с две цели, едната да получават помощ от САЩ и Израел. Другата в случай, че го преследват или убият, това да се счита за омраза към евреите. Т.е. заложили са мина на руснаците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ген. Колев

    30 Апр 2023 16:07ч.

    АКО имаше помощ от ИЗРАЕЛ, дали една руска ракета щеше да навлезе във въздушното пространство на Украйна ? Да напомним , че РАШКИТЕ като произведат за месец десет ракети и ги издумкат в един залп, то ЖЕЛЕЗНИЯ КУПОЛ се справя със стотици едновременно изтреляни ракети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не знам дали прилича на Хитлер

    30 Апр 2023 11:30ч.

    през последните дни на войната но че има повече кураж(вероятно с амфетамини)е факт!Виждаме го къде ли не включая на първата бойна линия докато Путин се престраши от немай-къде и посети военните си които се бият до смърт с тая “украинска” сволочь!Не виждаме лично Путин да издава заповеди все пак се води главнокомандващ,избутва напред Шойгу,човек без всякакво военно образувание и опит,сети се да прави рокади сред командването чак като руската армия се изложи така жалко,както и в момента се излага и се чуди как да отбива фашизоидната армия.Такава неподготвеност на руската армия не съм очаквал предвид покаьухите на Шойгу и зпутин чрез паради и танкови биатлони!Жалко,много жалко но факт!Доро само факта че един милион млади руснаци избягаха в началото на войната говори много какво сътвориха Горбачов,Елцин и накрая и зпутин дори!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на шмъркалото гащите му треперят

    30 Апр 2023 11:47ч.

    Тоя любител на твърдата дрога и проамериканските метани май се уплаши, че руснаците са решили да му видят сметката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ген. Колев

    30 Апр 2023 18:17ч.

    Ще умре от старост , докато цял живот се страхува и чака да се осъщестят заплахите на руснаците. Путлер ко чака ,кво стана с тея дето ги прати март месец миналата година ? Между впрочем, казват ли ви в ОРКИСТАН , че Зеленски беше кандидата на ПУТИН в изборите 2019 година ? Тогава не беше наркоман, който ще му пратите убийци , ами ПУТИН му се мазнеше и се надяваше да се разбере с него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • смени си пола, зелен ски

    30 Апр 2023 12:19ч.

    Актьор зелен ски, зарежи пропагандата и замини за сащ да си смениш пола, за да си по-евроатлантичен, по-джендер и по-транссексуален!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А някой знае ли

    30 Апр 2023 13:38ч.

    Дали има еврейско име и какво е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Следобед на 28 април нацистката измет откри огън по центъра на Донецк.

    30 Апр 2023 13:45ч.

    Най-малко 7 души загинаха в резултат на попадане на снаряд в автобус от маршрут № 25 в района на бившия супермаркет Украйна. Пътниците са били предимно жени и деца. Хората бяха изгорени живи. Военният командир Андрей Руденко: "Обикновено винаги има много хора на това място. Нацистите знаеха къде удрят, те могат да видят тази част на града добре от своите UAV, тези същества отлично видяха, че на това място са само цивилни превозни средства и цивилни. Ударът е умишлен по хората. Това е терористичен акт." https://zavtra.ru/events/lyudi_sgoreli_zazhivo_ocherednoe_prestuplenie_vooruzhyonnih_formirovanij_ukraini_

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много тъпо е да си тъп

    30 Апр 2023 14:18ч.

    С пищолет щял да сваля "Кинжал"? Тоя има ли останал поне малко акъл в тимберицата? Ако ще го трепят, това ще е с високоточна ракета. Ама няма да го трепят, защото пазарлъкът с янките е да водят преговори и замразяване на границите до сега достигнатите позиции. А може руснаците и да върнат нещо, в знак на "добра воля". Както направиха през март 2022 г. с всичкия си акъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руски "освободител"

    30 Апр 2023 17:00ч.

    щом изгонят рашистките окупатори някъде, те веднага обявяват, че "в знак на добра воля" са се измъкнали...винаги ще се намерят такива, които да го вярват

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Урок по история

    30 Апр 2023 14:55ч.

    Предади тоя клет народ евреино за оределена сума пари( няма значение каква е тея). Ами ще можеш ли да ги изхарчише е въпроса??? И нашите подлоги да го имат в предвид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    30 Апр 2023 15:10ч.

    Този клоун ще чака да дойдат и почукат на врата му!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъ

    30 Апр 2023 15:14ч.

    Вервам му. Сценарият и режисурата са налице, костюмите също, той има само да си издекламира ролята. Т8й е изпълнителят на главната роля, от него нищо не зависи, само да си я изиграе според сценария и режисурата. И да обира овации или плюнки, според зависито. А ако зависито съвсем се запече, да влиза на топло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи