Зеленски иска гаранции за сигурността на Украйна от Русия

Зеленски иска гаранции за сигурността на Украйна от Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски СНИМКА: Ройтерс


Украйна иска от Русия гаранции за сигурността си, заяви днес украинският президент Володимир Зеленски на съвместен брифинг с президентите на Полша и Литва, съобщи Ройтерс.

 

"Смятам, че Русия следва да е сред тези страни, които дават ясни гаранции в сферата на сигурността. Много пъти съм предлагал руският президент да седне на масата за преговори и да говори", каза украинският лидер, предаде БТА.

 

Украйна заслужава да получи статут на кандидат за членство в Европейския съюз и Полша и Литва ще я подкрепят в постигането на тази цел, се казва в съвместна декларация на Зеленски, полския президент Анджей Дуда и литовския президент Гитанас Науседа.

 

"Ние подчертаваме, че предвид значителния напредък в прилагането на споразумението за асоцииране и вътрешните реформи, а също така и предвид сегашните предизвикателства в сферата на сигурността, Украйна заслужава да получи статус на кандидат за членство в ЕС и Литва и Полша ще я подкрепят за постигането на тази цел", се изтъква в декларацията, подписана в Киев от Зеленски, Дуда и Науседа.

 

В съвместната декларация на тримата президенти се съдържа призив към международната общност срещу Русия да бъдат въведени сериозни санкции, включително и насочени срещу газопровода "Северен поток 2".

 

Полша осъжда решението на Русия да признае двете самопровъзгласили се републики в Източна Украйна и възприема действията на Москва като заплаха за целия регион и за Европейския съюз, заяви Анджей Дуда.

 

 

Коментари

 • Това някакъв нов виц ли е?

  23 Фев 2022 18:30ч.

  Довчера укрите щяха да смазват руснаците от бой... !?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  23 Фев 2022 19:58ч.

  Не е ли смешно? Зеленски настоява за санкции спрямо Русия. Как ли тези санкции ще подобрят живота на украинците? Или както е казал шопа: Не сакам я да сам добре, сакам Вуте да е зле.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зеленски в затвора

  23 Фев 2022 20:29ч.

  Най-добрата гаранция за мир в региона

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи