Зеленски е решил да отстрани Резников от поста министър на отбраната

Зеленски е решил да отстрани Резников от поста министър на отбраната

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че е решил да отстрани Алексий Резников от поста министър на отбраната и предложи да го замени с Рустем Умеров, предаде ТАСС.

„Реших да сменя министъра на отбраната на Украйна“, каза Зеленски във видеообръщение в канала си в Telegram.Смятам, че министерството има нужда от нови подходи и други формати на взаимодействие както с армията, така и с обществото като цяло. Сега Рустем Умеров трябва да оглави министерството. Върховната Рада на Украйна познава добре този човек и г-н Умеров няма нужда от допълнително представяне. Очаквам парламентът да подкрепи тази кандидатура“.

Министерството на отбраната и лично Резников многократно са ставали обект на критики в Украйна заради корупционни скандали. По-специално, през януари агенция УНИАН и вестник „Зеркало недели“ публикуваха резултатите от журналистическо разследване, чиито автори въз основа на няколко документа установиха, че военното ведомство купува продукти за военнослужещи два или три пъти цената на това, което може да се купи в магазините на дребно в Киев, посочва ТАСС.

Тогава Резников каза, че тези публикации целят да очернят ръководството на министреството и обясни данните от публикуваните фактури като „грешка при преобразуването на парчета в килограми“. 

Още през август се разгоря друг скандал, наречен в Украйна „курткогейт“. Така журналистите разбраха, че през есента на 2022 г. военното ведомство е подписало договор с турска компания за доставка на зимно облекло за украинските въоръжени сили. Според придружаващите документи в една от пратките в Украйна е трябвало да бъдат доставени 4900 якета на стойност 142 000 долара. В крайна сметка обаче цената се покачи до $421 000. Освен това се оказа, че доставчикът се намира не в Турция, а в Запорожие. Голосеевският районен съд на Киев образува наказателно дело.

Рустем Умеров е роден през 1982 г. в Узбекистан, където семейството му е депортирано през 1944 г. След репатрирането на кримските татари в края на 80-те години семейство Умерови се завръща в Крим. Завършва Националната академия за публична администрация към президента на Украйна със специалност икономика и финанси. Занимава се с предприемаческа и инвестиционна дейност.

През 2019 г. той беше избран във Върховната Рада от партията "Голос". Той е секретар на Комитета по правата на човека. Ръководител на Фонда за държавна собственост на Украйна от 2022 г.

Източник: ТАСС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Сталин Й. В.

    04 Sep 2023 2:06ч.

    А Тагаренко кога?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво кога?

    04 Sep 2023 2:32ч.

    Да го предложи за министър на отбраната на Украйна?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    04 Sep 2023 9:29ч.

    "А Тагаренко кога?" -- има си ред. първо "правозащитниците" - "секретар на Комитета по правата на човека". тия верно са бетер територията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спиро

    04 Sep 2023 2:34ч.

    Да назначи Тагаренко за министър в усрайна.Така или иначе той работи за тях !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преминаха в настъпление

    04 Sep 2023 2:44ч.

    Министър на отбраната не им трябва. Ще си назначи министър на нападението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Скоро ще им трябва председател

    04 Sep 2023 2:48ч.

    На ликвидационния съвет по закриване на бившата УССР.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пратете им...

    04 Sep 2023 2:51ч.

    ....Магарев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да бе, да

    04 Sep 2023 3:41ч.

    Както бе казал Пригожин, украинците имат най-добрата армия в света, след тази на Вагнер. Къде го виждате там Магарето, което има ум за двама, които нямат и по милиграм мозък?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    04 Sep 2023 5:00ч.

    Щайгарев, магаретата са прекрасни животни. Посланик в Еритрея е баш за Щайгарев. Цирка е изкуство, а не изгоряла сграда на площад Македония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хах

    04 Sep 2023 5:01ч.

    https://youtube.com/shorts/ad8fBqiA9wc?si=HRkXYnrlwcZ7gQjl

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...пише Bild

    04 Sep 2023 10:42ч.

    "Повече от 160 хил. украинци в наборна възраст са избягали в Германия - това е повече от половината от целия личен състав на ВСУ в момента, пише Bild. Според цитираните от немското издание данни на германското вътрешно министерство към февруари 2023 г. от началото на конфликта в страната са влезли 163 287 украински мъже в наборна възраст. И тези цифри явно са занижени, тъй като много мъже от Украйна не са се регистрирали като бежанци и живеят там нелегално. И това се отнася само за Германия, но има и други страни от ЕС, които масово са приемали бежанци от Украйна. Освен това Върховната рада започна да обсъжда намаляването на наборната възраст от 18 на 17 години, а от 16-годишни момчета вече им е забранено да напускат Украйна, защото след година ще станат на 17."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги Ат.

    04 Sep 2023 11:46ч.

    В парка миналата есен се запознахме с едно украинско семество, млад мъж, съпругата му с момче на 14-15 години и по-малко момиченце. Бяха от бесарабските, наши хора, говореха едва-едва български ама се разбирахме къде на български, къде на руски - и той разправяше, че бил от Одеса, имал малък биснес с коли, ама избягали като почнала войната. Някакъв негов стар чичо ходел да им гледа апартамента - накрая неговите хора (украинците) му изтърбушили жилището, бизнеса, а тогава Одеса дори и не беше толкова поразявана. Та, тоя човек се канеше, че никога повече нямало да се върне в Украйна, казваше децата ми не искам да живеят там и не искам да са украинци повече ... беше обиден, че неговите хора го бяха обрали и съсипали всичко, каквото имаше, не друго. После да чакат такива хора да се върнат, а те са много...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То по-добре

    04 Sep 2023 11:05ч.

    министърът да беше отстранил Зеленски, че досади на всички, и на украинците биля.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Горския

    04 Sep 2023 12:41ч.

    Так держат таваришч ЗЕленски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко да държи?

    04 Sep 2023 12:54ч.

    Той отдавна се изпуска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОКО

    04 Sep 2023 13:01ч.

    Министъра на отбраната на Украйна е уволнен за корупция, явно съветника му Тагарев е чист като детска сълза. ВЕРВАМЕ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи