"Зелено движение" не иска вече с ПП-ДБ, отива без тях на изборите

"Зелено движение" не иска вече с ПП-ДБ, отива без тях на изборите

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Зелено движение" няма да се яви с ПП-ДБ на изборите 2 в 1 на 9 юни. Решението е било взето от партийните органи на "Зелено движение" - една от трите партии в "Демократична България".

За решението си зелените посочват две причини - различните политически семейства в Европейския парламент и решението им да не се коалират с ГЕРБ и ДПС. В Европа "Зелено движение" е част от Европейските зелени, ДСБ - от Европейската народна партия. Към ЕНП са се устремили и "Да, България". "Продължаваме промяната" пък са се включвали във формати на "Обнови Европа".

Зелените са най-малобройната група в парламентарната група на ПП-ДБ с едва четирима депутати - съпредседателката на партията Даниела Божинова, предшественикът ѝ Владислав Панев и Васил Тодев. Доскоро част от партията бе и Илина Мутафчиева, но наскоро стана ясно, че ги е напуснала.

Ето какво съобщиха от "Зелено движение":

ПП „Зелено движение" взе решение партията да се яви на изборите за Европейски парламент и Народно събрание на 9 юни във формат, различен от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България".

Настоящият формат се доказа като недостатъчно ефективен за защитата на демократичните принципи и отстояването на ключови за България реформи. Гласуването на Националния съвет бе предшествано от широко допитване до членовете на партията, което също показа подкрепа за явяването извън ПП-ДБ. Решението на партията е за самостоятелно явяване или в друг коалиционен формат. Зелено движение традиционно привлича широко участие на граждански активисти в листите си.

Участието под нова форма е значително по-трудно и с много неизвестни, но в Зелено движение имаме смелостта да отстояваме без компромис каузите си за чиста природа и честна политика, както сме го правили винаги досега в 16-годишната история на партията.

Влияние върху избора оказва и фактът, че принадлежим към отделно европейско политическо семейство – Европейските Зелени, със своя проевропейска идентичност, както и решението на Националното събрание на Зелено движение, което не позволява коалиране с партиите на статуквото, каквито несъмнено са ГЕРБ и ДПС.

Мотото в кампанията за Европарламент на Европейската зелена партия гласи: „Избери куража". Нашето решение следва именно този дух на смелост и гражданска непримиримост.

Отчитайки всички трудности в работата на доскорошното редовно правителство, в което Зелено движение не е излъчвало министър, основен проблем е липсата на напредък в заложените приоритети и реформи. Избирателите ни очакваха както сериозни реформи по отношение на конституцията, правосъдната система и регулаторните органи, така и положителни промени, свързани с околната среда, с включването на гражданите в процесите на вземане на решения, с устойчивия енергиен преход, и с повишаване на справедливостта в обществото.

Волята, идеите и усилията за реформите, от които болезнено се нуждае обществото и икономиката на България, загубиха темпо. Направените компромиси не доведоха до значително подобряване на качеството на живот на гражданите или реализиране на обещаните промени и предизвикаха отлив на доверие към настоящата коалиция.

Благодарим на партньорите от ПП-ДБ за съвместната работа и постигнатите успехи и отчитаме, че в бъдеще ни предстоят още много усилия в общите ни каузи за повече демокрация, модернизация на икономиката и справедливост в българското общество.

Източник: "24 часа"

 

 

Коментари

 • Викт

  15 Апр 2024 17:05ч.

  Плъховете първи напускат потъващия кораб! Демокрацията им била малко, и реформите, нямало справедливост, те така.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайдукът Софиянски

  15 Апр 2024 17:07ч.

  Ами сега?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мавруд за жега и студ

  15 Апр 2024 19:35ч.

  Зелено мента най добре си е червено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нелегален

  15 Апр 2024 17:29ч.

  тъкмо да се преброят. "движението" и тия първосигнални, които го подкрепят. файтон, файтон и половина, предполагам.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  15 Апр 2024 18:08ч.

  Зеленото движение започнало да зрее. Еуглените в него се раздвижили.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм...

  15 Апр 2024 18:36ч.

  Класическо снишаване. Няква тъпа двуходовка. Откраднаха милиони евра, за да съсипят България и сега тихо-мълком се изнизват...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  15 Апр 2024 19:22ч.

  тези са недоразумение как е възможно да ги приемат в коалиция

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи