Zeit: Германската полиция откри скривалище за оръжия на Хамас в България

Zeit: Германската полиция откри скривалище за оръжия на Хамас в България

Палестински членове на въоръженото крило на Хамас през 2018 г. © Wissam Nassar/dpa

"Федералната криминална полиция (BKA) арестува четирима заподозрени членове на Хамас. Пистолети, принадлежащи на терористичната организация, се съхранявали в подземен склад в България.

По информация на ZEIT ONLINE следователи от Федералната криминална служба са открили предполагаем склад за оръжие на Хамас в България. Der Spiegel и Tagesschau също съобщават за находката. Според доклада БКА е открила снимки на няколко пистолета, пълнители и други части за оръжия в мобилния телефон на един от заподозрените членове на Хамас, арестуван в средата на декември.

Цифровите следи от снимките са отвели разследващите до място в Южна България, където огнестрелните оръжия очевидно са били заровени в найлонов плик под дърво, според Der Spiegel. Българската полиция е успяла да намери оръжията. За някои от тях се твърди, че са ръждясали.

Мъжете, арестувани в Германия и Нидерландия през декември, са заподозрени, че са търсили тези оръжия от името на Хамас. Според твърденията на Федералната прокуратура те са искали да пренесат оръжията в Берлин и оттам да ги използват за извършване на нападения срещу еврейски институции в цяла Европа. Твърди се, че първото споменаване на четиримата мъже датира от миналото лято. Твърди се, че те не са имали конкретен план за нападението.

По неофициална информация арестуваните са двама палестинци - на 41 и 45 години, като и двамата са родени в Ливан, както и 34-годишен египтянин и 56-годишен нидерландец.

Първоначално следователите са търсили в Полша

Според федералната прокуратура мъжете са търсили подземното депо няколко пъти в Германия през октомври - без успех. Според Der Spiegel следователите от BKA първоначално са подозирали, че оръжията са скрити в Полша. Твърди се, че няколко от заподозрените са пътували многократно до там. Не е ясно обаче дали депото е съществувало там.

Както обясни Федералната прокуратура в края на 2023 г., и за четиримата заподозрени се твърди, че са били членове на Хамас от години, участвали са в дейностите на организацията в чужбина и са имали тесни контакти с лидери на военното ѝ крило. Те са заподозрени, че са членове на чуждестранна терористична организация. В момента са задържани. 

Терористите от Фракцията на Червената армия (ФЧА) или дясноекстремистката НСУ също създават подобни депа в земята, за да могат да действат под прикритие. В някои случаи депата са открити години по-късно по случайност или по време на други разследвания. Местоположението на земните депа е било обозначено с помощта на кодове или точни описания на природата. Тъй като декодирането не е сработило или дърветата вече не са могли да бъдат открити, някои от депата са останали неоткрити.

Групи като терористичната милиция "Ислямска държава" и "Ал Кайда" в момента призовават за повече нападения срещу израелски и еврейски обекти по света - както и срещу поддръжници на Израел. Призивите са следствие от терористичните нападения на Хамас в Израел на 7 октомври и последвалите израелски атаки в ивицата Газа.

 

Източник: zeite.de

Превод: "Гласове"

 

Коментари

  • Хахаха

    03 Апр 2024 22:26ч.

    А българската полиция е в таратанците. Нашите тюфлеци само за заплати хленчат. Задници тлъсти отпрали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    03 Апр 2024 22:49ч.

    Старо хайдушко скривалище подсказано от майтапчия иманяр. Германците са очаквали Стрела 2 или СПГ- 9 , но .....................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    03 Апр 2024 23:02ч.

    Ахаха старо хайдушко скривалище е добро 😁

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • огнестрелните оръжия очевидно са били заровени в найлонов плик под дърво

    03 Апр 2024 23:35ч.

    Жестоко! Тия избиха рибата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • doro

    03 Апр 2024 23:42ч.

    това е новина малоумна - точно като за инфантилни немци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радко

    04 Апр 2024 1:29ч.

    Не се уточнява дали найлоновия плик е бил от Билла и дали ДС Ванче караПрас с Джндбаз не са заровили оръжията за предстоящите им черни комитски времена по баирите?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тъй тъй

    04 Апр 2024 8:45ч.

    Тъй, тъй. Немската полиция, която силно подкрепя джендъризма, имала правомощия да рови у нас. И о, бинго! Намерила на дедо Геле старата кремъклийка, заровена за всеки случай и хоп, решила, че е на Хамас. Много са добри тия немци, а па за журналистите от “Цайт”, дето са на разкладка при Бил Гейтс, да не говорим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Zeit: Германската полиция откри скривалище за оръжия на Хамас в България

    04 Апр 2024 8:49ч.

    Хахахахаха, фундаменталната глупост вече е визитната картичка на Германия. Партенките на политически коректната им девиантна журналистика са интересни само на онези, които ѝ плащат и поръчват музиката. Германия се самоунищожава. Ваш Тило Сарацин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Немски умотворения

    03 Апр 2024 22:34ч.

    Колко оръжия ще скриеш в "найлонов плик под дърво"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зашо на немците не трябва да се продава водка

    03 Апр 2024 23:34ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=F2BZ2M8OEmw&ab_channel=VladimirMiami

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ъхъ

    04 Апр 2024 0:33ч.

    Тия немски полицаи, са готови иманяри!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    03 Апр 2024 23:01ч.

    Уникален пробив на тайните служби, сигурно са ползвали и изкуствен интелект 😁

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    03 Апр 2024 23:12ч.

    при липсата на естествен...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 03 Апр 2024 23:01ч. Уникален пробив на тайните служби, сигурно са ползвали и изкуствен интелект 😁

    04 Апр 2024 8:50ч.

    Хехехе, добър коментар.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    03 Апр 2024 23:08ч.

    Невероятни глупости. Измислици, за да оправдаят зверствата на евреите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ооопс! Великата манипулация продължава. Изненадани има ли?

    03 Апр 2024 23:09ч.

    “Няма да се изненадам да се случат и атентати в Европа, за да се докаже имиджа на злите палестинци и да измие лицето след бруталния геноцид, на който сме свидетели.” https://glasove.com/na-fokus/izrael-se-prevrashta-v-simvol-na-omraza-litsemerie-i-brutalen-genotsid-a-kolektivnata-arogantnost-na-mediite-prodalzhava

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в найлонов плик

    03 Апр 2024 23:12ч.

    Украинците продават тежко въоръжение на черния пазар, а тука няколко ръждясали пистолета. Иначе Хамас е споменато 6-7 пъти, България 3-4 пъти в статията и целта за пред западната публика е постигната. Ние защо въобще се интересуваме от поредния епизод на "Приказки под шипковия храст"? При толкова развита иманярска мафия в България ... да скриеш метал под земята е приказка за другоземци не познаващи "Особеностите на националния лов" (на антики).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    03 Апр 2024 23:20ч.

    Тия сериозни ли са? 😆😆😄

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    03 Апр 2024 23:32ч.

    Намерили ръждясали оръжия. Да се избият още 30 000 палестинци по тоя повод?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    03 Апр 2024 23:33ч.

    Е то сигурно ако се разтърсят из Казанлък за 2 дни ще намерят 10 пъти повече калашници закопани под различни дървета в града. Намерили били калашник с два пълнителя малко ръждясали...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Значи хамасците пътували многократно в Полша, до подземно депо

    03 Апр 2024 23:35ч.

    За каквото се предполага, обаче не са го търсили и намерили в Полша, а в Южна България?! Правилно са обърнали внимание всички коментари по-горе, че има тенденциозност при намесването на България в Израело - Палестинската война. Завити в найлон, ръждясали ... а пък "подземието" се оказва в корените на дърво. За няколко дни това е втора атака срещу България по повод евреите - първата беше измислицата от учЕните българофоби - патология на спасяването на евреите от България. Тези иуди безочливо клатят българската нация и държава с някаква идея? И все повече се саморазкриват с наглостта си да се разпореждат в България унижавайки с подигравка българите по всякакъв начин. Не е трябвало да ги спасяваме, това искат да ни кажат от.... благодарност към ближните

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    03 Апр 2024 23:41ч.

    Найлоновата торба от Била, или Кауфланд?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    04 Апр 2024 0:06ч.

    Историята звучи объркано и крайно невероятно, затова нека я доразвием творчески: Оръжията били маскирани като тракийско съкровище, принадлежало с голяма вероятност на Севт-III. Първоначално следователите търсили в Полша, но понеже няма достатъчно исторически данни за наличие на траки по тамошните земи, се отказали. По космите и фъндъците, омотани около оръжията, следователите стигнали до извода, че те са лежали в могилата на Голяма косматка и това отправило търсенето към България. Специален водолазен екип към Агенцията за борба с подводното задкулисие към МВР открило тайник на дъното на язовир "Копринка". Заради високото съдържание на негасена вар във водата, оръжията били ръждясали. Част от тях били маскирани като земеделски сечива, изкривена велосипедна капла и седалка на тоалетна чиния, но комплексното цифровото разпознаване с изкуствен полуинтелект еднозначно ги идентифицирало като оръжия за тероризъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С лъжа за грабеж подготвя продажната гмеж

    04 Апр 2024 0:06ч.

    Разследване на в-к Филтър: ".... само за няколко месеца в кабинета „Денков“ Цеков и приближените му успяват да изградят цял октопод от назначения по приятелска и партийна линия – особено обвързани с провеждането, контрола и проверката на ИЗБОРНИЯ ПРОЦЕС. Напомняме, че именно Веселин Тодоров като шеф на фирмата, осигуряваща софтуера на машините за гласуване, беше лично замесен във всички публични скандали, свързани с машинния вот и манипулацията му през последните три години. Фирмата на неговата съпруга Ангелина Тодорова печели договор за ТОЛ услуги за милиони от АПИ въпреки редицата допуснати от тях нарушения в процедурата, свидетелстват запознати и дават конкретни примери: ..." Токсичните българофоби върли шуробаджанаци партийци за лично облагодетелстване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Министър на ПП се готви да открадне изборите?

    04 Апр 2024 0:11ч.

    Разследване на шуробджанащината, която от ПП не искат да разтурят и ще мамят..... "Следващата цел на групата около Цеков и Божанов е пълно овладяване на регистър ЕСГРАОН, в който е и регистърът база данни „Население“, пряко свързан с изборния процес. При такава концентрация на власт и влияние компрометирането на изборния процес и манипулирането на изборни резултати би било напълно възможно и очаквано! Както често се казва напоследък – промяната продължава…" Мале, мале, мале какво бедствие арогантно нагло идиотско изродско заръфа българската държава и нация, искат гражданска война?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моралът на пп е заровен в подземно депо

    04 Апр 2024 0:12ч.

    https://filternews.bg/ministar-na-promyanata-se-gotvi-da-otkradne-izborite/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леле мале

    04 Апр 2024 0:36ч.

    Германската полиция се ползва с екстериториалност и действа в БГ..... Е това само пълен идиот може да го калъпи.... Ми то има правни поръчки, междуведомствени такива.... Ма иде гдр ейските служби и ни " опушват" брей будали ли са нашите или направо ахмаци😁😱😱

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боги

    04 Апр 2024 0:57ч.

    Смятам, че в разследването има съществен пропуск. От източници, които не мога да назова научих, че лично Путин е дал оръжията на другарите и е заръчал няколко зрелищни атентата в Германия. Да се готви Париж.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха-ха-ха

    04 Апр 2024 5:01ч.

    Дачков, тази "новина" в отдела на сайта за хумор и забава ли е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А нашите

    04 Апр 2024 6:22ч.

    данси-манси, полиции, ДЖЕНДЪРмерии, етцетера защо ги хрантутим и какво е онтологичното основание на екзистенцията им? И вътрешното, и вънкашното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тотален разпад

    04 Апр 2024 6:39ч.

    'баси, каква е тази журналистика, изящна словестност и подредена и аргументирана информация. От известно време се говори че ИИ измества журналистите от големите издания, но ми се струва че този процес е започнал много по-отдавна. Най-накрая журналистиката ще произвежда същата помия, каквато произвежда хранителната индустрия днес, чиято консумация ще предизивква ментален рак така, както днешната храна предизвиква рак на дебелото черво (и не само)!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    04 Апр 2024 10:05ч.

    1. Германската полиция е намерила снимки. 2. Цифровите следи били толкова недвусмислени , че първо копали из Германия, после ровили в Полша... 3. Българската полиция е изкопала оръжия в южна България. Заровени в плик. Ръждясали. Или нашите по ги бива в компютрите(смартфона си е компютър), или където и да копнеш излиза джепане и пищови. Но как не са се похвалили на тричасова пресконференция е най-невероятното. Тия утрепаха и ПрасПрес кат новинари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    04 Апр 2024 18:52ч.

    поредната провокация на така наречените партнъорски служби ама били в куфар ама били ръждясали никои в българия не се връзва на това не се ли усещат вършат простотии така беше с сергеи антонов сега 5 българи арестувани в англия сега пък старо оръжие

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи