Здравният министър: Недостиг има на много малко медикаменти

Здравният министър: Недостиг има на много малко медикаменти

Снимка: Радио Видин

„Посетих аптеки. Искам лично да се запозная с недостига на медикаменти. Недостиг има на много малко продукти, а не на това, което се артикулира, че липсват 300 животоспасяващи медикаменти“. Това обясни министърът на здравеопазването Асен Меджидиев след посещение във Видин. Според него има доставки на "Вентолин" и "Пулмикорт", а недостиг в аптеките има на "Амоксиклав", съобщава бТВ.

„Всички останали антибиотици ги намерих и в трите аптеки, които посетих. Говоря за детски антибиотици. Говоря от първа линия – влизам и питам дали мога да си го закупя“, допълни Меджидиев.

„Тази ситуация не е локална в България, а в 25 държави от ЕС. Не мога да наложа забрана за износ, защото не сме в извънредно положение. Ако всяка държава наложи, това означава блокиране на пазара. Ситуацията се обяснява основно с някои от доставките, които идват от Индия и Китай“, обясни здравният министър.

Проверки са извършват в цялата страната, уточни той и допълни, че има аптеки, в които няма медикамент, но не са направили заявки или има, но само един доставчик. В понеделник ще има резултати от проверките в складовете.

„Въпросът е дали са направени заявки. Въпросът е дали има заявка, но е отказана от складовете“, коментира здравният министър.

 „Болниците са достатъчно гъвкави, за да намерят заместители. Лекарите да бъдат малко по-флексабилни, да се изписват медикаменти, да се следи генериката, а да не се мисли само за търговското наименование. Ако някой продукт го няма, в аптеката намирам продукт със същата генерика“, подчерта Асен Меджидиев.

„Призовавам аптечната мрежа да не продават лекарства без рецепта, както хляб. Да се ползват всички доставчици. Телефоните на министерството, на Изпълнителната агенция по лекарствата са отворени“, категоричен бе министърът на здравеопазването.

 

Източник: бТВ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Аркадаш

    07 Яну 2023 11:40ч.

    Вместо да обикаля аптеките, министърО можеше да отиде на границата с Турция, щеше да получи далеч по вярна картина на това какво липсва и защо е на тройно по-високи цени.Медицинско-фармацевтичният туризъм към Турция сигурно се е удесеторил за една година.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "ФЛЕКСАБИЛНИ"!

    07 Яну 2023 11:45ч.

    Трепач! То си е пак "гъвкави" де, ама по-така звучи. Криворазбраната цивилизация по нашенско никога няма да стане ПРАВОразбрана и вечно ще си остане с потурите и мускалчетата на бае ви Ганя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ремдесевир

    08 Яну 2023 1:56ч.

    Аз пък искам някой да го попита какво правим с опасния за живота РЕМДЕСЕВИР, за който 1 седмица преди края на министерския и пост, предшественичката му, Мадам Асена (БигФарма) Сербезова задели 30 000 000 лв бюджетни средства, като подготовка за новия зимен сезон. СЗО препоръча това вредно лекарство в очакване новата фаза на пЛандемията. Ако са потрошили парите ни за Ремдесевир ще е много лошо, защото то застрашава живота на болните в спешните отделения на болниците. Това лекарство е опасно, защото предизвиква тотална и непоправима вреда на бъбреците и други вътр. органи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи