Здравният министър: Настояваме пред ЕК да се прекрати договорът за доставка на ковид ваксини

Здравният министър: Настояваме пред ЕК да се прекрати договорът за доставка на ковид ваксини

България настоява пред Европейската комисия да бъде прекратен договорът за доставка на нови ваксини срещу COVID-19, заяви пред журналисти служебният здравен министър Асен Меджидиев. Той каза, че на 9 декември е присъствал на заседание на европейската комисия по здравеопазване и ясно е изразил позиция, че България няма нужда от нови ковид ваксини. 

По думите на Меджидиев в началото на 2023 г. изтича срокът на годност на общо един милион и половина дози ваксини на „Пфайзер“ и 8800 ваксини на „Модерна“. Тези препарати ще трябва да бъдат бракувани и унищожени, разясни министърът. Той добави, че вече са бракувани над един милион дози на „Пфайзер“ и 90 000 дози от „Астра Зенека“. Ако получим нови дози, те отново ще бъдат с кратък срок на годност и отново ще трябва да ги бракуваме. Което означава, че веднъж плащаме, за да ги купим, и още веднъж ще плащаме за бракуването им, каза Асен Меджидиев. От думите му стана известно, че доставката на нови ваксини е договорена предварително, това е обща поръчка за целия Европейски съюз, повечето дози са платени предварително.

Настоях пред европейската комисия по здравеопазване да се помисли за възможност да се възстановят поне част от средствата, платени за поръчаните ваксини, обясни министърът. Изказването му е получило подкрепата на представителите на други 15 държави от ЕС, включително и на Германия. Чакаме решението на борда по здравеопазване на Еврокомисията, добави той. 

Меджидиев заяви още, че в момента данните за ковид ситуацията в България не са обезпокоителни. Инфекцията протича леко, въпреки че вариантите са по-заразни. По думите му това се дължи на факта, че у нас много голяма част от хората вече са преболедували и имат някакъв имунитет. Новият вариант е по-заразен, заразяват се и ваксинирани, но много по-леко протича, дори грипът протича по-тежко, добави министърът. 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Taka си е

    06 Яну 2023 9:30ч.

    тук в България няма балъци да се дупчат с отрова напразно се взимат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко е лош този наш минитрът, как не се грижи за нарастване на незаконните приходи на Фондера...

    06 Яну 2023 10:47ч.

    Става въпрос не за дупчене на граждани, а за ОГРАНИЧАВАНЕ на комисионните на една кандидатка за въже в Моабит...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    06 Яну 2023 9:51ч.

    Това са същите онези ваксини, които Урсула фон дер Лайен договори за 30 млрд. евро със американските си господари в сделка за иРНК ваксината на BioNTech/Pfizer и еднолично подписа, без да съгласува нито с Комисията по здравеопазване, нито с някой от отговорните евро-структури. Сега ги плащаме и изхвърляме на боклука, а тя се кефи на комисионната си... Нищо, утре пак ще поръча.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 50 милиарда, за да си по-точен

    06 Яну 2023 10:40ч.

    А на запад все повече започват да говорят за търсене на отговорност, включително съдебна, на тези, които налагаха токсичните боклуци, заради вече общодостъпната за всеки информация за страничните ефекти и повишената заради тях смъртност. А у нас в новините по радиото продължават да цитират ковид-сводката!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Честито!

    06 Яну 2023 9:53ч.

    Благодарете на гинеколожката!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    06 Яну 2023 9:53ч.

    Аз пък очаквах, че министър Меджедиев ще отхвърли ползването на ваксините Пфайзер с мотива, че не са преминали нужните изпитания, а направо са ги приложили върху потребителите, пардон върху пациентите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рукола Z

    06 Яну 2023 10:37ч.

    Ба, дреме им кво са преминали, щом имат документи... да каже истината, тук глупаците се броят само на жълтите павета - само те се наваксираха, че и децата си опукаха ? ма то като каже нашальника, слушкат, нъл са безмозъчни овце.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рукола Z

    06 Яну 2023 10:34ч.

    Изпрати ги на Румбата радеф... да ваксинира дъщеря си с тях, че нъл беше много загрижен за здравето ни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Организирането на Ковид "пандемията" беше едно престъпление срещу човечеството

    06 Яну 2023 10:48ч.

    Фъксините бяха второ, отделно престъпление срещу човечеството. Отделно корупцията покрай всичко това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се хващайте на мазните приказки на този !

    06 Яну 2023 10:55ч.

    Закоравял ковидист ! Вижти му медийното поведение последните две години и кусур, пееше в сатанисткия хор с пълно гърло ! Иначе щяха ли да го сложат от Козяк 16 за министър ? В този случай тоя си приписва заслуги за диспечер на водопад. Сатанистите приключиха операция К19 , по едни или други причини, и сега подопечните им структури се изнизват от л@йн@т@, които забъркаха. А кой платил, платил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да ги пратят на Украйна

    06 Яну 2023 11:16ч.

    като част от международната помощ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    06 Яну 2023 11:47ч.

    Урсулица договори по около 8 бр. ваксини на калпак за 2023г. а пък ние да не ги искаме, какъв срам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • H D

    06 Яну 2023 12:05ч.

    "веднъж плащаме, за да ги купим, и още веднъж ще плащаме за бракуването им," - Това се нарича държавен рекет. И си е престъпление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    06 Яну 2023 12:21ч.

    Ние вече си имаме естествен маймунитет. Ваксини не ни трябват

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Канада са доставили по 11 ваксини на всеки жител

    06 Яну 2023 13:57ч.

    вкл. и новородените! Останалите ни партньори от Запада също са добре запасени...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бившата ни здравна министърка Асена Сербезова,

    06 Яну 2023 13:58ч.

    още позната като Мадам "БигФарма", седмица преди да се озове в политическата канавка, направи поръчка за 30 000 000 лв. за лекарството-убиец Remdesevir, за задължителна употреба в спешните отделения при Covid-19... Toва лекарство доказано убива, и болните на които се дава умират от съсипани бъбреци, и няколко други вътр. органа...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • недей така

    06 Яну 2023 14:45ч.

    Сербезова е много образована по фармацевтика и здравоопазване... https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B0_%D0%A1%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В Япония престанаха да го употребяват

    06 Яну 2023 14:38ч.

    бракуваха 2 000 000 ваксини заради някакви черни плуващи частици, които влияят от магнит, а сега там се води държавно разследване на причините за смъртта на хиляди японци след ваксиниране. Лекарите патолози забелязали, че при аутопсиите на починали след ваксината, температурата на тялото (на труповете) им е 37.8С!!!! В Дания също беше свалена от употреба, но те си имат кралица да мисли за тях, не 200 лакея в НС... Нищо не пречи и ние да спрем да я слагат на хората, тихомълком, докато "началниците" от ЕС не я премахнат... а че ще си платим милионите за ваксините - д-р Урсула отдавна е решила вместо нашата държава, а ние сме най-лоялнити! И искаме батковците да ни приемат в Шенген, така че ще продължаваме да слиушкаме.... Най- очевидна е вредата от ваксините от този клип със спортисти: https://www.bitchute.com/video/19SQebtR2oqx/ истина е, It's all a money game! Добре поне, че Киро простото не успя да ни подкара на ваксиниране както в кАнада...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • АМИ ПРОСТО НЕ ИЗПЪЛНЯВАТЕ ДОГОВОРА

    06 Яну 2023 14:58ч.

    НЕ плащате, и това е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • боко

    13 Яну 2023 9:02ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=1AZe__eUBNQ&t=6s

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи