Затвориха Босфора заради обект, наподобяващ плаваща мина

Затвориха Босфора заради обект, наподобяващ плаваща мина

Обект, наподобяващ мина, е бил забелязан в района на Босфора, съобщава електронното издание на в. "Миллиет". Предполага се, че може да става въпрос за плаваща мина, донесена от морските течения от пристанище в Украйна, отбелязва изданието. Обектът е бил забелязан от рибари в района Саръйер-Гарипче в Истанбул.  

Сапьори на бреговата охрана на Турция изследват устройството. Извършва се обследване на района за евентуални други обекти, които може да се окажат плаващи мини, посочва частната телевизия НТВ. Действията са подпомагани по въздух от хеликоптер.

В изявление днес министерството на отбраната на Турция съобщи, че обектът е бил забелязан от цивилен търговски кораб и на място незабавно са били изпратени екипи на Силите за подводна отбрана. Екипите работят по обезвреждането на наподобяващия мина обект, посочи министерството.


От съображения за сигурност Босфорът е бил затворен за движение, съобщи Главната дирекция по брегова сигурност. Турският министър на отбраната Хулуси Акар съобщи тази седмица, че Турция взима всички необходими мерки срещу евентуални плаващи мини в Черно море, които може да са носени от течението от украински пристанища към турските брегове.

"Надявам се, че те ще се самоунищожат без инцидент или че ние ще ги забележим и унищожим с нашите миночистачи", каза министърът. По думите на Акар министерството проучва и координира постъпващата информация за мините и наблюдава района със самолети, хеликоптери, дронове и фрегати.

Федералната служба за сигурност на Русия съобщи на 21 март, че няколкостотин мини, поставени край украински пристанища като бариера след началото на руската инвазия, са се откъснали от въжетата си и дрейфуват в Черно море под въздействието на теченията, напомня "Хюриет дейли нюз". Украйна отхвърля твърдението и казва, че става дума за дезинформация, целяща да затвори морски участъци.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • ЗИП

    26 Март 2022 15:10ч.

    Украйна побеждава, няма мини, има контраофанзива около Киев, Шойгу е с инфаркт и т.н и т.н и т.н... :)))))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Юрий Подоляка

    26 Март 2022 15:25ч.

    https://www.youtube.com/watch?v=K6Nw3q2AtRE Итоги за 30 дней (сводки на 26 марта 16:00) - Юрий Подоляка https://www.youtube.com/watch?v=_xdmHYK5AvE

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украйна казва, че става дума за дезинформация

    26 Март 2022 15:19ч.

    Друго си е да те взриви мина, друго - да знаеш, че потъваш от дезинформация

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    26 Март 2022 15:20ч.

    Тромовете, ще трябва курс по пропаганда и агитация, щото много станаха издънките..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    26 Март 2022 15:56ч.

    А в съседната одая министърът разправя че не е сапьор, но мини няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • укрофейкнюз

    26 Март 2022 16:03ч.

    Поредната партенка на ВСУ: руски морски пехотинци с катери атакували района на Одеса, обаче били отблъснати от смелите защитници на града.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Обектът, наподобяващ мина

    26 Март 2022 19:27ч.

    се оказа мина. Съветска. От времето когато е пазела съветските брегове от вражеските сили на Варшавския договор - България и Румъния и от днешната приятелка на Русия - Турция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи