Зърнопроизводителите: Държавата вся паника, имаме "златен резерв"

Зърнопроизводителите: Държавата вся паника, имаме "златен резерв"

Цената на слънчогледа върви нагоре (1.70- 2 лв.), но това е заради това, че най-големият производител на слънчоглед е във война. Имаме достатъчно слънчоглед и той е изкупен от хората-производители още есента, когато цената беше нормална. Когато се търси един продукт много, нормално е цената да върви нагоре. Това каза пред БНТ Илия Проданов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. По думите му властта е внесла паника - а дали е спекула, той не може да каже.

 

На въпрос за пшеницата - дали се държи стока на склад, той отговори, че пазарът след жътва и на есен със сигурност не е бил този, който земеделските производители са очаквали заради инфлацията в производствените разходи, която е по-голяма от тази в цената. Проданов призна: "Да, изчаквахме по-добрата цена". По думите му държавата се е намесила, когато цената на пшеницата е най-висока. Той не вижда на каква цена може да се изкупи зърното, от Асоциацията не знаят каква ще е сделката и на каква цена ще е изкупуването.

 

От есента има повишение в цената на олиото, каза той и определи, че сегашната цена "може би е нормална".

 

Проданов посочи, че е бил спрян износът на зърно от държавата без никакви сигнали от управляващите защо се прави това. 10 дни те се опитали да намерят отговор защо е спрян и едва на Консултативния съвет по зърно са разбрали, че искат да се направи разчет за необходимостта от зърно до 2025 г. С днешна дата износът не е забранен, а затруднен заради проверки, поясни специалистът.

 

В България ще остане 1 млн. тона зърно, има златен резерв и държавата ще е запасена със зърно във всякакви условия, направи сметка Илия Проданов. Той обясни и при какви условия трябва да се съхрани зърното - специални условия за вкарване на кислород и сметна, че в Държавния резерв има място за 14 млн. тона. Тяхната информация е, че държавата ще купува пшеница и царевица.

 

Според него - за реколта 2022 г. няма опасения, че ще има трудности, тя е готова, макар да има ръст на цените на торове, но за следващата година трябва да се помисли за това.

 

Проданов коментира и дали е възможно да поскъпне брашното - има запасяване до края на юли. Ако цената се повиши, ще е заради ток, логистика, но цената на пшеницата не влияе, категоричен е той.

 

Няма как да няма повишение на цената на хляба, след като се повишават и други консумативи в държавата, обяви специалистът. В заключение Илия Проданов каза, че зърнопроизводителите искат срещи, яснота и общи решения от правителството. На въпроса за протести - той каза, че това е решение на Националната асоциация, но потвърди, че са в протестна готовност.

 

Източник: news.bg

 

 

 

Коментари

  • ММ93

    14 Март 2022 11:24ч.

    Какво друго да очакваме от държава, "управлявана" от Хара-Киро ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Епилиран ляв нежен демократ

    14 Март 2022 11:46ч.

    Мислите си, че купувате олио. Ами тя цяла Добруджа в Булгаристан и Мамалигария от години е засята с рапица. Я му вижте цвета бял е. Не е жълт като едно време, когато бяхме държава. Мат‘ряла, вижте какво пише и на бутилките с дребен шрифт. ! НЕЩАСТНИЦИ, НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ, ЧЕ ЖИВЕЕТЕ В РЕЗЕРВАТ ЗА ДИВИ БЪЛГАРИ !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    14 Март 2022 12:23ч.

    Не се подвеждай от цвета на олиото в магазина. Бутилките са оцветени в жълто. Жълтото олио е нерафинирано и има миризма, но е много по-полезно и е нещо като студено пресованият зехтин. Колкото по-рафинирано, толкова по-бяло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    14 Март 2022 12:04ч.

    Нямате НИЩО. България граничи с Турция и е с безвизов режим. Турция внася много пшеница и олио. При намаляване на вноса в Турция, ще се увеличи презграничната търговия. Приграничните райони в България ще пропищят от липса на брашно и олио. Това ще се разпространи и в останала България и цените ще хвръкнат нагоре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    14 Март 2022 14:30ч.

    Какъв е този несретник от снимката? Много е зле горкият, среден пръст се мъчи да покаже, а не му се отдава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи