Зърнопроизводители от Дупница протестираха срещу вноса на украинско зърно

Зърнопроизводители от Дупница протестираха срещу вноса на украинско зърно

Земеделски производители от района на Дупница протестираха днес срещу вноса на украинско зърно. Нашата продукция в момента стои на складове или сме принудени да продаваме на безценица, разказа Спас Милушев, един от организаторите на протеста.

„Украинското зърно се вкарва на цена от 0,30 стотинки. В същото време цените на торовете и препаратите за обработка у нас са скъпи и подобни цени не могат да покрият разходите ни. Затова сме принудени да продаваме под себестойност", посочи още Милушев, който обработва около 3000 декара земя в района на селата Червен брег и Крайници. „Имам и сто дойни крави. В животновъдството положението също е отчайващо. Плащам по 4 хиляди лева за електричество за кравефермата, докато преди цената беше около 1000 лева. Вносът на месо и яйца също подбива цените. Бизнесът ни е застрашен от фалит и сме на ръба на оцеляването", разказа още Милушев.

В района има предимно малки и средни производители, около 60 души. „Днес правим една малка демонстрация, с която се обръщаме към управляващите да се забрани вносът и коридорите на солидарност – да не се внася зърно, за да запазим бизнеса си. Настояваме и за спешни компенсации за пропуснатите ползи", заяви той. 

Протестът тръгна днес от района на Бинека на входа на Дупница от Кюстендил, след което продължи към с. Дяково, преминавайки по автомагистрала „Струма“, обърна се и спря при с. Пиперево, на отбивка на магистралата.

„Няма да затваряме движението, за да не пречим на останалите хора, това е само демонстрация. Ако обаче не бъдат взети спешни мерки, ще бъдем принудени да протестираме и чрез затваряне на пътища“, казаха още протестиращите.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • бензинджия

  01 Апр 2023 14:04ч.

  тия не произвеждаха ли предимно втора ръка трошки, от италия? да падладее човек...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Вносът на месо и яйца също подбива цените. Бизнесът ни е застрашен от фалит и сме на ръба на оцеляването",

  01 Апр 2023 20:26ч.

  Капитализъм, брато, ЕС! Свободно движение на стоки и капитали, и най-важното - да го ду@т малките.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи