Зърнопроизводители излизат на протест заради безконтролния внос от Украйна

Зърнопроизводители излизат на протест заради безконтролния внос от Украйна

Последвайте "Гласове" в Телеграм

Очакват се шествия със земеделска техника

Зърнопроизводители от цялата страна излизат на национален протест. Земеделци недоволстват срещу „безконтролния внос на зърно от Украйна”. Очакват се шествия със земеделска техника на много места в страната, основно Бургас, Добрич и Ямбол.

Производителите настояват да се знае къде се съхранява украинското зърно и най-вече то да не бъде смесвано с българската продукция. Протестът ще е насочен и срещу високите цени на торовете, с които се обработва почвата.

Земеделците заявяват и категоричната си позиция срещу добива на шистов газ в страната ни.

Земеделците настояват за забрана на вноса на зърно и маслодайни култури, третирани със забранени за ЕС препарати. 

Бездействието на правителството поставя пред изпитание целия бранш и рискува фалити сред земеделците, заяви председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

"Не можеш да отвориш Европейския съюз като разграден двор, защото украинските колеги не произвеждат стоката си по регламентите, по които я произвеждат европейските колеги. И да престанат да натискат бранша, защото той ще умре."

Недоволството на земеделците е продиктувано и от условията на "зелената сделка", която допълнително оскъпява тяхната продукция и по думите им е неприложима. 

"Зелената сделка" трябва да бъде променена, има безумни неща, които са неизпълними към този момент."

Протестните шествия със земеделска техника се организират в градовете Бургас, Враца, Видин, Генерал Тошево, Добрич, Карнобат, Монтана, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол. Началният час е 11. 

В Бургаска област зърнопроизводители ще протестират с шествия, без да блокират движението, в градовете Бургас, Айтос и Карнобат. Първото шествие ще започне в 8.30 ч. от изхода на Карнобат до центъра на града.

В Бургас шествието със земеделска техника ще тръгне от кв. "Горно Езерово" до кръстовището на изхода на града в посока Созопол, след което ще се върне обратно.

В Айтос шествието ще премине от "Водопада" до центъра на града и обратно.

Протестните действия са в знак на солидарност със зърнопроизводителите от европейските страни, които също ще протестират, каза председателят на Областния съюз на зърнопроизводителите Николай Киров: "Колеги от 10-15 страни от ЕС ще протестират заради ниските цени на културите слънчоглед, царевица, които се внасят нерегламентирано от Украйна с неясен произход, третирани посевите с неясни препарати, които не са сертифицирани в ЕС и така на пазара ще се компрометира нашето производство". 

Източник: NOVA TV, БНР

 

 

 

Коментари

  • Човешката алчност е ненаситна

    14 Sep 2022 8:14ч.

    Българските зърнари са сред най- богатите българи. Но това не им пречи да искат да одерат още една кожа от гърба на потребителите. Затова протестират срещу евтиния внос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    14 Sep 2022 8:29ч.

    С джиповете за по 200 хил евро или с тракторите за по 400 хил евро ще дойдат да протестират?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак лъжи

    14 Sep 2022 8:46ч.

    Украинското зърно да се насочи по обявеното предназначение - към бедните страни, застрашени от глад, а не за бартерни сделки с оръжие. Нашите зърнопроизводители не са нито финансови спекуланти, нито олигарси, нито продажни политици - те заслужават нашата солидарност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Подкрепям

    14 Sep 2022 10:23ч.

    Не е трудно да бъдат фалирани нашите фермери, трудно ще е след това за нас, а най-малко ЕС ще ни помогне, той своите интереси не може да защити, че на някаква колония ли ще обърне внимание? Унгария върви по правилния път, при такъв ЕС е по-добре да си извън него.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Димчо Димов

    14 Sep 2022 9:27ч.

    Защо в Австрия бутилка олио, смес от 50% слънчогледово и 50% рапично струва 3,50 евро...т.е. 3,50 лв литъра? Има ли спекула в България свързана с цената на олиото?...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Димчо Димов

    14 Sep 2022 9:29ч.

    Отнася се за двулитрова бутилка...Извинявам се...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Подобни смеси в България

    14 Sep 2022 10:20ч.

    не са популярни и добре че не са. Здравето струва по-скъпо от всичко, за съжаление на много хора това им става ясно когато вече са го загубили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    14 Sep 2022 10:41ч.

    Според руската преса ТНК, като Монсанто и др. са инвестирали в милиони хемтари украинска земя за зърнодобив. Има подозрения, че пшеницата и други култури са ГМО. Така погледнато родната ни т.нар. държава изкупува продукцията на Монсанто и сие, а не на украинските зърнопроизводители!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Провалят лъжите на ЕС

    14 Sep 2022 11:26ч.

    Според Брюксел, украинското зърно отива за гладуващите в Африка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи