Зарков: Със заявлението си Габриел се присъедини към протестиращите през 2020 г. за оставката на Гешев

Зарков: Със заявлението си Габриел се присъедини към протестиращите през 2020 г. за оставката на Гешев

С това свое заявление кандидатът за министър-председател Мария Габриел се присъедини към хората, които през 2020 г. излязоха на протест с искане за оставка след нахлуването на прокуратурата в президентството, на няколко министри на правосъдието, които са ангажирали тази процедура. Това заяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков по повод думите на Мария Габриел, че първото, което ще направи нейното правителство, ще бъде внесянето на искане за освобождаване на Иван Гешев поради уронване на престижа на съдебната власт.

"Ние сега в Министерството на правосъдието работим също, изследвайки много внимателно случилото се от последните дни и седмици след 1 май, така че аз мога само да поздравя Мария Габриел за това изявление, но ще трябват повече подробности", каза Зарков.

Правосъдният министър подчерта, че това, което се случи през последните дни, е, че заместник-главният прокурор изрази недвусмислено твърдения, че главният прокурор се намесва нерегламентирано в разследване, което го касае пряко.

"Струва ми се, че това е много сериозно действие и Висшият съдебен съвет ще трябва да се произнесе по него. Министерството на правосъдието, естествено, няма да стои безучастно в това", отбеляза той и добави, че ВСС вече е сезиран от Борислав Сарафов по отношение на исканата оставка на Ясен Тодоров.

Зарков посочи, че всички тези въпроси са на дневен ред и те трябва да бъдат решавани. "Ние обмисляме всички варианти на действие, няма да стоим безучастни и още другата седмица ще ви информираме за това, което ще направим", заяви още той, като подчерта, че има различни варианти, но топката е в полето на ВСС и той ще трябва да бъде сезиран.

"Не бих искал да спекулирам, но е много важно да се каже следното: дали ще се стигне до оставката на главния прокурор, или не е много важен въпрос, но още по-важно е дали най-накрая ще се приемат законите, които ще направят така, че който и да е следващият главен прокурор, той няма да попадне в същата цикличност, в която са попадали тези преди него", подчерта Зарков. Той уточни, че става въпрос за промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, които трябва да бъдат приети от този парламент. "Искането на оставка, и въобще съдбата на г-н Гешев, не покрива целия спектър въпроси. Проблемът е системен и трябва да бъде уреден най-сетне на законово ниво", категоричен е служебният министър на правосъдието.

Според Зарков в рамките на своя мандат Иван Гешев многократно е уронвал престижа на съдебната власт и ВСС има основания да се самосезира.

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Виктор

    11 Май 2023 11:22ч.

    Присъедини се към Кики като показа, че не е чела конституцията и е проста, пластмосова права краставица, да си ходи в Брюксел, аман от плиткоумни млади хора.... А тука е толкова зле, че ако се яви някое по умно и чело юпи, ще окраде държавата "алангро", както направи М.Велчев с дълговата замяна, но когато е тъпо юпи като Кики и Габриел, направо я катастрофира! Гешев трябва да се маха това е ясно за всеки, но зад него има цяло ВСС, пак ли неговият състав ще се реди в Банкя и на стадиона на бистришките тигри!? П.П Проклета да е България и всички българи, тази държава, която взе три годишно дете от майка му, дано по скоро изчезне...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    11 Май 2023 11:25ч.

    Дано министър Зарков се усети и от името на държавата и министерството на правосъдието, веднага върне малкият Буда на майка му Галя, защото България ще бъде смазана, нищо добро не я чака, а рязко унищожаване на всички институции и тотален хаос и смърт в големи мащаби! ВЪРНЕТЕ ДЕТЕТО НА МАЙКА МУ, НЕЩАСТНИЦИ български!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фриц Клингенберг

    11 Май 2023 11:27ч.

    Само сярна киселина ще оправи кухата и продажба кратуна завършила "нещо като право" в Сорбоната. Като ПРОСТО КИРО. И като го няма Гешев, к'во? Въпрос за 100 000? СТАНИ БОГАТ: 1. Ясен Тодоров - гладен прокурор 2. Борислав Сарафов - гладен прокурор 3. Сийка Милева - гладна прокурорка 4. Джуконда - гладна прокурорка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И как ще го смени като ВСС стои зад него

    11 Май 2023 11:28ч.

    буци пак ни прави на луди, а каката е само чучело.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само минавам

    11 Май 2023 11:37ч.

    Смех. СМЕХ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джуконда Ясенка Тудорова

    11 Май 2023 11:39ч.

    Само така Крумка. И ти си от Крушовица. УДРИ! Смело и безотговорно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОКО

    11 Май 2023 11:40ч.

    Дали Зарков не е в сметките на Габриел? Само да му припомня, че по- малката част от протестиращите бяха за махането на Гешев. Почти всички бяха за сваляне на мутрата и наложения от него крадлив модел на управление. Гешев е част от този модел насаден лично от мутрата на този стол. Утре Гешев ако си тръгне мутрата ще насади нов Гешев за главен прокурор, който отново ще брани господаря си и неговия тотално компрометиран корупционен модел на управление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    11 Май 2023 11:58ч.

    Май върви джендър преброяване ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи