Зарков: Съдебната охрана търсила Корнелия Нинова в дома ѝ за нейно дело срещу журналиста Явор Дачков

Зарков: Съдебната охрана търсила Корнелия Нинова в дома ѝ за нейно дело срещу журналиста Явор Дачков

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков изобличи в лъжа лидерът на БСП Корнелия Нинова. Във Фейсбук той изясни защо Нинова е била посетена от служители на Главна дирекция "Охрана":

След изявлението на Корнелия Нинова от Народното събрание, че е била посетена от “двама униформени от съдебна охрана, а те по закон изпълняват принудително довеждане”, в качеството си на министър на правосъдието незабавно извърших проверка, от която установих следното: 

Служители на Главна дирекция “Охрана” са посетили адреса, за да предоставят на Корнелия Нинова акт на Софийския районен съд по нейна частна тъжба срещу журналиста Явор Дачков. Съдът е разпоредил книжата да се изпратят на страните по делото, за да могат те да се запознаят и да преценят дали да се възползват от правото си да обжалват в указания срок. Главна дирекция “Охрана” към Министерството на правосъдието е отговорна и длъжна да изпълни съдебното разпореждане, като установената практика е служителите да посещават гражданите преди или след работно време, дотолкова, доколкото тогава е най-вероятно те да са у дома си.

 

От прокуратурата потвъдиха думите на Крум Зарков. Невена Зартова, административен ръководител на Софийската районна прокуратура заяви, цитирана от ""24 часа: "Не сме разпореждали каквито и да е било действия"."Политически манипулации, които не почиват на факти, са недопустими", добави районната прокурорка на София. 

По-рано Корнелия Нинова се оплака, че са я търсили, за да я отведат принудително на разпит. "Очевидно прокуратурата е задействала следващата стъпка – принудително довеждане", коментира Нинова в сряда. Тя обясни, че по времето, когато са я търсили служителите на дирекция "Съдебна охрана", не си е била вкъщи, защото имала ангажимент от рано в парламента.

Нинова счита, че образуваната прокурорска проверка е намеса във вътрешнопартийните дела. 

 

Припомняме, че Корнелия Нинова заведе дело срещу журналиста Явор Дачков заради негови постове във Фейсбук, в които твърди, че България е продавала оръжие на Украйна докато Нинова е министър на икономиката и председател на междуведомствената комисия за оръжията. Наказателното дело е от частен характер по частна тъжба на лидерът на БСП до Софийския районен съд. Нинова съди журналиста за клевета и иска от него 10 000 лв. Първото заседание е на 28 септември от 13.30.

Корнелия Нинова упорито отрича България да е изнасяла оръжие за Украйна докато е била министър с формалния довод, че няма нито един подпис за директна пратка към Киев. Обществено известна е информацията, че българското правителство е осъщесвявало такива продажби за Украйна през трети страни за стотици милиони левове, знаейки отлично къде отива продукцията на българските военни заводи, които увеличиха многократно производството си след началото на войната в края на февруари.

 

 

 

 

 

Коментари

  • Лора Дан

    02 Ное 2022 16:35ч.

    Г-жа Лъжа отново блесна. Не може да диша, ако не излъже, както в случая със служителите на ГД "Охрана".)) Заставам твърдо зад позицията на Дачков по въпроса с оръжията. Всички изнесени оръжия и боеприпаси са били предназначени за Украйна и Нинова прекрасно знае това. На ред е безпристрасността на съда.))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • haho

    02 Ное 2022 17:39ч.

    Тази не може да изпусне всеки повод да се ореве "Другарко, бият ме". Излезна много противна персона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цоко

    02 Ное 2022 19:23ч.

    Пак се е оср@ла. Като Боко тиквата е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи