Зарков: Ръчното броене на разписките от машините застрашава целия изборен процес

Зарков: Ръчното броене на разписките от машините застрашава целия изборен процес

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Решението да се броят ръчно разписките от машините застрашава целия изборен процес. Това ще доведе до проблеми както с провеждането и организацията на вота, така и с отчитането на резултата. Това мнение изрази в студиото на „На Фокус” министърът на правосъдието Крум Зарков.

„Гласувам с машина. Едни правила трябва да бъдат прилагани известно време, а не да бъдат сменяни преди всеки избор. А дебатът за хартията или машината се води дълго време. Абсурдно е, когато бяхме решили, че този въпрос е приключил и проведохме едни избори, които не предизвикаха никакъв проблем – да се изкара това като първа точка в дневния ред – това е абсурдно”, посочи Зарков.  

По думите му това, което в направила Правната комисия, а именно разписките от машините да се броят ръчно,  застрашава целия изборен процес. „Те приеха много проблематичен текст. Защото бюлетината е защитена. Тя е като банкнота. Докато разписките не са.  От технологична гледна точка това ще създаде такива проблеми, за които тези, които ги гласуват - едва ли си дават сметка. Проблеми – както с провеждането и организацията на изборите, така и с отчитането на резултата”.

Според Зарков това не е обективен проблем на българското общество в момента. „Да извадиш на дневен ред една тема, която не е обективна на фона на проблемите на българското общество, партиите, която я направиха свой флагман – според мен допуснаха сериозна грешка”.

 

 

Източник: NOVA TV

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Схемата

    20 Ное 2022 20:00ч.

    Мненията край нямат! Не обръщайте прекалено внимание, защото изказаните мнения са пряка последица от предварително формулирания интерес. За страни като България гласуването с машина е едно добро решение. Знам възраженията, но нашата страна е особен случай и по тази причина - ДА СЕ ГЛАСУВА С МАШИНИ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да си гласуват сами с машини, с камъчета, с панделки, с к'вото щат

    20 Ное 2022 20:10ч.

    Режима е окупационен. Властите не са български. Няма какво да им подписваме празен лист. Само легитимираме унищожаването на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    20 Ное 2022 20:14ч.

    Колега, не го изричаш директно, но става пределно ясно, че апелираш за негласуване. Негласуването би имало някакъв смисъл, при условие че се "наговорим всички" да ен отидем до урните. Това е нереалистично. Има 600 к доказани идиоти, които гласуват за гуеппс и още около 500 к също идиоти, които гласуват за изменчивостта. Когато ОТВРАТЕНИТЕ СЕ ОТДРЪПНАТ, то тогава ОТВРАТИТЕЛНИТЕ ЩЕ РЕШАТ. Тези, горните, 1,1 м. ще идат да си пуснат гласчето. Да не се гласува е ТЪПО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зарков: Ръчното броене на разписките от машините застрашава целия изборен процес

    21 Ное 2022 12:26ч.

    Херо харесва това и е готова да награди старателният Крумчо с поредната снимка в двора на ул. Козяк?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    20 Ное 2022 20:04ч.

    Има едно много елегантно решение, което да разсее или да потвръди ширещата се несигурност по отношение на машинното гласуване. Ще е трудоемко, но ще е много евтино в сравнение с всичко, което в момента се търкаля като предложения и решения! Всяка участвала партия партия да внесе искане за назовани секции, където трябва да се направи от специална комисия едно ръчно преброяване на отрязъците от машините и да се сравни с машинния протокол и флашките.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анита

    20 Ное 2022 20:07ч.

    "Заплахата" сте вие. "Абсурдите" са основна характеристика на 4 мандатитните ви танталови мъки. Нищо не е започнало, за да "приключва". "Никаквият проблем" на БСП е, че отива в небитието."Проблемите" в България отдавна са "създадени" и всичко изглежда повече от неубедително, когато се вгледаш в новото говорене (от олимпийски висоти спрямо плебса) на "знакови" червени личности като Я. Стоилов. Ан. Кутев, С.Станишев и, разбира се, Кр. Зарков. Никой не ви вярва, но бурята наближава. По-скоро е анти циклон със студен атмосферен фронт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    20 Ное 2022 20:11ч.

    Авторитети от областта на математиката и статистиката вземат едно допълнително решение. Целта е, след премахване на вече проверените по искане на партиите секции, от останалите секции да се направи една подходяща и напълно достатъчна, случайна извадка, която също да се провери ръчно и да се сравни с машинните протоколи и флашките. Твърди се, че и сега по линия и инициатива на ЦИК, също се прави ръчна проверка на една много ограничена извадка. Ако това се разшири и се извърши под широк обществен надзор, мъглата ще се разсее.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Северомакедонец

    20 Ное 2022 21:50ч.

    Достаточно еда сепубликуват резултатите от секции е в кои-то се брояха и разписките. Те са достаточно на брой за да се направи статистическа оценка за: 1. Дали машините отчитат вярно протокола. 2.Дали резултатите не са манипулирани. Два избора Това трябва да се направи по закон. При вторите даже извадкатп е сврьх представительна. Нищо не е публикувано.Само Десислава Атанасова за предишните каза че там 20 процента отклонение и замьлча. законьт е нарушен и домена няма такова Данни.. Всички молчат, само Мишок Константинов каза в интервью че е скандально, ама за предишните избори. Яясега и той мьлчи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    20 Ное 2022 20:34ч.

    Мнозина изказват подозрения, че проблемът не се състои в машините и обработването на резултатите от гласуване, дори не се състои в първичните флашки, който правят запис на резултатите на всяко отделно устройство в СЕКЦИИТЕ. Съмненията възникват, когато тези първични флашки биват събрани и резултатите започват да се качват ръчно за финалната обработка. Там някъде се намесва "Информационно обслужване", което по някакви непонятни за мен причини е нещо недолюбвано и "подозрително". Моля, не казвайте, че този процес е невъзможно да се разпише по начин, който изключва манипулациите. Може! Въпросът е - искаме ли! Ако някой не иска - защо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зарков: Ръчното броене на разписките от машините застрашава целия изборен процес

    20 Ное 2022 20:50ч.

    След това признание само баламурниците ще гласуват за да подарят с машините гласа им на Янки Янев!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    20 Ное 2022 21:37ч.

    МАШИНИТЕ са дяволски ротативки! Хартия + броене на разписките пред камера онлайн, с последващ запис, камера срещу входа на секцията и срещу "тъмната" стаичка, да се знае кой и колко хора влизат, активна регистрация за премахване на призраците, намаляване тежеста на вота от чужбина защото не може хора които не живеят тук да определят наравно как ще живея аз и децата ми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Северомакедонец

    20 Ное 2022 21:41ч.

    Да живей софтуерната дигитална демокрация. Digital democracy. ! Два избора ЦИК не публикува резултатите от преброяванията на разписките за да се сравнят резултатите. Даже М.Константинов каза че е скандал....това стига и коментарите са излишни....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    20 Ное 2022 21:45ч.

    А също имам един въпрос - може ли човек, който не може да чете или пише или говори или разбира български език, който няма елементарни познания за държавното устройство и смисъла и последствията от гласуването, та може ли такъв човек да бъде натоварен с отговорноста за взимане на управленско решение за бъдещето на държавата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Естествено че трябва да се броят разписките

    20 Ное 2022 22:11ч.

    иначе как може да сме сигурни че софтуера отчита точно резултатите от тези разписки? Много лесно е да се промени режима на отчитане и да се задейства друг режим вкл. и чрез дистанционно управление? Гаранция няма и затова проверката е висша форма на доверие, както е казал другарят Ленин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Духът на времето

    20 Ное 2022 22:32ч.

    Машинната бюлетина била защитена като банкнотата...леле мале. И този "експерт" мамин е от машинната схема. Едва ли в затвор или съдебна зала е влизал професионално, иначе и правосъдието, и изборите ще "оправя". Машината и софтуерът също се управляват от хора, просто по този начин изборите стават само за "посветени". И "помазани" от собствениците на софтуера и обслужващите го специалисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • историк

    20 Ное 2022 22:51ч.

    Известно е ,че войната за независимост на 13-ТЕ СЕВЕРНОАМЕРИКАНСКИ ЩАТИ през 70-ТЕ години на 18 век , започва с лозунга - "Няма данъци без представителство!" Тогава, веднага след присъединяването на Канада, английското правителство облага с извънредни данъци своите американски колонии. На което те реагират с протести( Бостънското пиене на чай) и военни действия, което довежда до провъзгласяването на САЩ. В нашия случай е обратното- гласуват българите от чужбина, но без да бъдат данъчно облагани - нямаш право на представителство без да плащаш данъци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • напразно се хабите, няма да гласуваме

    20 Ное 2022 23:08ч.

    Кацамунски, да те светна: нито ръчното, нито крачното броене, нито хартиената бюлетина, нито машините имат някакво значение за крайния резултат. Тия разправии са буря в чаша вода. Истината е, че хората не ви искат (за всички партии се отнася), няма за кого да гласуват и не искат да отидат да гласуват, защото не вярват че нещо ще се промени и че нещо зависи от техния глас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Резултатите са Божия промисъл и не подлежат на проверка, това ли иска да ни каже министър Зарков?!

    21 Ное 2022 0:37ч.

    Значи, казва министър Зарков, че разписките от машините за гласуване са по-незащитени от бюлетините... Но кой тук говори за "защита". Дай първо да докажем засичане на бройката бе, министър Зарков?! Засичане на бройката - за това се борим, ние Народът, не партиите! ... Още по-просто казано: брой разписки =? брой бутончета дигитални гласчета! Каква "защита" ни гони, боже, боже.... Борим се министър Зарков дали - БРОЙКАТА ни, е същата като бройката ви?! Недействителните бюлетини щом са тоолкова голям проблем ми елиминират се законово - вписва се в закона, че се отчитат БЕЗ да влияят на резултатите процентите и прочие, юристите ще го измислят как да стане така че да не се злоупотребява със "защитените" бюлетини! и ............ да преговорим, значи според министър Зарков РАЗПИСКИТЕ могат да се манипулират, затова няма да ги броим, но резултатите са Божия промисъл и не подлежат на проверка!? Гениално.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • безстрашен

    21 Ное 2022 8:33ч.

    Ще ме оплюет, но единственото решение е президентска република. Тази вакханалия на партии, партийки и партийни мижитурки е безумна и трябва да се спре. можело да не е читав президента. Може, а тези читави ли са? Колко време ни разиграват вече и не се вижда краят. А ние им плащаме за това. Забрана на партиите е единственото решение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сус, бре Зарков

    21 Ное 2022 8:37ч.

    От млада нацежда на БСП се превърна в покорен слуга на лъжците - демагози от ДБ и ПП! И май, май вече става излишен , отсвирен и от прецедента!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майска

    21 Ное 2022 9:29ч.

    Лично съм броила разписки на две гласувания - разлика между протокола и разписките .0...Зарков излагаш се като краставица!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и какво излиза сега

    21 Ное 2022 9:29ч.

    че досега целия изборен процес с хартиена бюлетина е бил фалшив; ами да вземем да осъдим тогава всички избрани с хартиена бюлетина тогава. справедливо; само че ни е съвсем ясно причината поради която се натиска за машинно манипулиран вот-машинно манипулиран живот, който се прокарва в момента от престъпници;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това е нищо...

    21 Ное 2022 10:05ч.

    В цяла Европа от време оно всички избори са фалшифицирани! Ужас, другаре!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а не е обективна причина

    21 Ное 2022 9:30ч.

    при условие, че никой не ви иска манипулираните ротативки; нали;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    21 Ное 2022 9:45ч.

    Застрашава шефката ти на козяк!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    21 Ное 2022 9:56ч.

    Ръчно гласуване- възможна манипулация, машинен вот- предопределена,гарантирана манипулация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи