Зарков: Органът, разследващ корупцията, няма да се занимава с главния прокурор

Зарков: Органът, разследващ корупцията, няма да се занимава с главния прокурор

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Комисията, която ще бъде съставена, ако антикорупционният закон бъде приет, ще има разследващи правомощия. Тя няма да разследва главния прокурор. „Това е обект на друг законопроект. Няма да са тези хора. Ако законопроектът бъде приет, ще бъде избран съдия, който да води това разследване”, обясни служебният министър на правосъдието Крум Зарков в предаването„Здравей, България” на Нова телевизия.

„С този закон целим да решим този въпрос за разследванията, а те са трудни, защото корупционните престъпления се разследват и доказват трудно, още по-трудни стават, когато в тях е замесено  висше длъжностно лице - човек с власт. Затова и законът на ПП, и законът на Министерство на правосъдието и на МС залагат на концепция за независима от останалите органи разследваща агенция, която да разследва корупционни престъпление и престъпления по високите етажи на властта”, обясни Зарков. 

Той посочи, че хората, които ще работят в тази Комисия, ще имат специални разузнавателни средства. Той разграничи комисията от КПКОНПИ: „И към момента КПКОНПИ има много широки правомощия от оперативен характер. Въпросът е, че няма разследващи функции. Затова ние решихме да има орган с ясни компетенции и правомощия и резултат от работата му. Защото когато събирате информация, но не може да я ползвате в наказателното производство, се поставя въпросът защо я събирате”, посочи Зарков.

Във въпросната комисия ще има петима души, избрани от Народното събрание, президента и върховните съдилища, като всеки един от тях ще председателства в срок от една година. „Накрая трябва да тежи думата на съда. Затова и в двата законопроекта - на ПП и на Министерство на правосъдието, е залегнало възможността евентуален отказ на прокуратурата да продължи работа да бъде обжалван пред съда”, поясни Зарков. 

Той допълни обаче, че тази Комисия няма да разследва главния прокурор. „Това е обект на друг законопроект. Няма да са тези хора. Ако законопроектът бъде приет, ще бъде избран съдия, който да води това разследване”, обясни той.

„За мен е важно този закон да бъде приет. Всички думи биха имали значение, включително и тези на ГЕРБ, ако с техните гласове бъде приет качествен закон. И да бъде публикуван в Държавен вестник”, категоричен бе правосъдният министър.

Целия разговор гледайте във видеото.

 

Източник: Нова телевизия

 

 

 

 

Коментари

  • Рукола Z

    02 Ное 2022 11:27ч.

    Точно така, бай Гешо ни е избиран от Козяк, кът така че, няма кво да имитираме лов на вещици...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи