Заради влошените отношения с Русия се обсъжда ядрени отпадъци да бъдат погребвани в Югоизточна България или Дунавската равнина

Заради влошените отношения с Русия се обсъжда ядрени отпадъци да бъдат погребвани в Югоизточна България или Дунавската равнина

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Ядрени отпадъци, получени от отработеното ядрено гориво на АЕЦ „Козлодуй“, може да бъдат заравяни в Дунавската равнина или Югоизточна България. Двата района в България са подходящи за погребване на радиоактивни отпадъци, става ясно от писмен отговор на министъра на енергетиката Румен Радев на въпрос на депутата от ДПС Джевдет Чакъров.

Задълбочен преглед на геоложки проучвания е показал, че в страната са налични подходящи геоложки формации за погребване на радиоактивни отпадъци (РАО), като гранити (в Югоизточна България) и мергели (в Дунавската равнина), пише в отговора на министъра без да има по-подробна информация точно за кои райони става въпрос. Но в Югоизточна България е Странджа планина, а част от Дунавската равнина е Добруджа.

Повод за въпроса на депутата от ДПС е анализ, представен в началото на месеца от Съвета за икономически анализи към Министерския съвет, за приемането на радиоактивните отпадъци от обществото, за който “Труд news” вече писа. Затова депутатът пита дали в националната енергийна стратегия ще залегне изграждане в България на хранилище за дългосрочно съхранение на отработено ядрено гориво.

В отговора си министърът обяснява, че досега България е разчитала на договор с Русия за съхранение и преработване на отработеното ядрено гориво от АЕЦ “Козлодуй”. Но поради променената геополитическа среда взаимоотношенията с Русия пораждат несигурност и рискове. Освен това руското ядрено гориво постепенно ще бъде заменено с американско и френско.

Това налага промяна на Стратегията за управление на отработено ядрено гориво (ОЯГ) и радиоактивни отпадъци (РАО), както и за разглеждане на възможни сценарии за съхранение и погребване на ОЯГ и РАО.

Водят се разговори с международни компании за проучване на технологични възможности за преработване на ОЯГ от реакторите на АЕЦ “Козлодуй”, пише в отговора на министъра. Но дори в този случай остава открит въпросът за съхранението на така наречения ценен материал - изотопи на плутония и урана, който ще се получи и в този случай на преработка. Този материал се остъклява в контейнери, но отново трябва да бъде съхраняван някъде. Използването на тези ядрени материали за граждански цели е ограничено, а разходите за съхранение в друга държава са високи, пише в отговора на министъра. В Русия разработват реактори от следващо поколение, в които може да използват ОЯГ от работещите сега ядрени реактори.

Трябва да бъдат разграничени процесите на съхранение от тези на погребване на РАО и ОЯГ, пише в отговора на министъра. Той посочва, че България проблем със съхранението, включително и дългосрочно няма. У нас има хранилище за РАО на площадката на АЕЦ “Козлодуй”. Но въпреки това министърът заявява, че “направените до момента проучвания дават превес на тезата, че изграждането на дълбоко геоложко хранилище се очертава като най-устойчивата национална алтернатива за решаване на въпроса за управление от ОЯГ, независимо дали ще бъдат погребвани остъклени високо активни отпадъци или отработено ядрено гориво”.

Съвременната практика е насочена към изграждане на съоръжения за погребване в дълбоки стабилни геоложки формации, като потенциалните скали са гранити, плътни и глинести мергели или в подходящи минни изработки, пише в отговора. Възможните варианти за погребване са в подземни съоръжения с галерии или чрез сондажен способ.

Но министърът пропуска да отбележи, че в света все още няма изградено нито едно хранилище за дълбоко геоложко погребване на ОЯГ. Той посочва, че когато има конкретно технологично решение за погребване на РАО, ще се премине към търсене на съгласие с местните общности. Най-ефективен изглежда вариантът на доброволния принцип - на база оценка за подходящи райони се дава възможност на местните общности да приемат или отхвърлят наличието на хранилище на тяхна територия чрез референдум, пише в отговора на министъра на енергетиката Румен Радев.

Източник: "Труд"

 

 

Коментари

  • Ядрените отпадъци

    24 Фев 2024 17:21ч.

    Да бъдат загробвани под жълтите павета ! Това ще има поучителен ефект върху жълтопаветните идиоти, еманация на 2 милиона “столичани” ( софийските идиоти)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мда, тези идиоти ни ликвидираха като нация и държава

    24 Фев 2024 18:18ч.

    и накрая май и физически ще ни ликвидират с ядрените си далавери. Да се надяваме единствено на творческата немощ на хамериканската ядрена индустрия. Белким си грабнат парите без да построят нищо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЧЕСТИТО ЗА ДОЖИВОТНОТО ОТРЯВЯНЕ - ДА ЖИВЕЕ ЕКОЛОГИЯТА И НУЛЕВИТЕ ЕМИСИИ!

    24 Фев 2024 18:59ч.

    НО ОСТАВАМЕ ВЪГЛЕРОДНО НЕУТРАЛНИ :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sgt. Pepper

    24 Фев 2024 21:48ч.

    Може по едно контейнерче да копнем и на ул. Козяк, и на ул. Московска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    24 Фев 2024 22:15ч.

    Наистина най-добре е ядрените отпадъци да се погребат под жълтите павета! И без това там има подземни тунели, които не се използват! Така нашите жълтопаветници, като правят там хепънинги, гордо могат да кажат, че са допринесли и те за ядренната диверсификация на територията! Също подходящо място е гр. Банкя, защото той дари България с такъв безценен кадър, който даде всичко от себе си, отработеното ядренно гориво да остава у нас, като се отказа от използването на високоефективно и евтино руско!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Политическа измет

    24 Фев 2024 23:15ч.

    Нали почти подарихте ядрените ни реактори на Зеленски . Подарете му сега и ядрените отпадъци като бонус ! Няма да морим поколенията си заради вечната дружба с "държава" , която след 6 месеца няма да я има . Вашата глупост и алчност премина всякакви граници ! Оставка мошеници !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добруджанец

    24 Фев 2024 23:27ч.

    Бъдете сигурни , че в златна Добруджа - житницата на България кракът ви няма да стъпи ! Не си играйте с огъня ! Няма да си жертваме земята и поминъка заради недалновидната ви политика ! С всяко ваше решение във вреда на българският народ и България приближавате денят на разплата !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ядрени болни глави

    25 Фев 2024 1:26ч.

    Витоша е гранит, в София се намира другият реактор(този на БАН) и е пълно със специалисти по ядрено гориво и отпадъци. Според мен мястото е най-подходящо ако искат и руския паметник там да си заровят ... няма нужда и от референдуми, най-силно желаещите да се диверсифицират от руските неща, трябва да дават личен пример.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • превърнахте България във кочина

    25 Фев 2024 5:24ч.

    И най-дребният чиновник е вече рекетьор, гледа и се учи от вас. България стана помийна яма на Европа, а Европа на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ако се питате, какво трябва да се случи за да излезе този народ ида помете тая пасмина

    25 Фев 2024 5:38ч.

    Нищо няма да се случи. Никога вече. Народът не е сляп и малоумен, а е много лъган (30 години тежки лъжи и измами). Никой вече не вярва на нищо и на никого, защото мераклиите да поведат този народ се оказват само дребни и по-едри мошенници, крадци и измамници, шарлатани и мафиоти, селски хитреци и градски тарикати, слуги на чужди държави и тежки национални предатели. Този народ водачи не може да излъчи. А днес ни управлява една шушумига и мижитурка, която се мисли за Наполеон (ще побеждава Русия) и Айнщайн едновременно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това не е всичко

    25 Фев 2024 10:53ч.

    Завършеният през май 2023г ядрен реактор в САЩ Vogtle 3, започнат на 2.3.2013 струва $17 милиарда за 1250МВ, с твърде малко неизбежно протакане, за 10 а не за 30 години, както излъга министър Радев най-нагло пред всички. Нов реактор в Козлодуй за1200МВ би струвал реално 20 милиарда евро, а двата 80 милиарда лева. Това е ако приемем инфлация само 20% между 2023 и 2034г, а тя само последните 1-2 години май вече е толкова и АЕЦ винаги поскъпват доста над инфлацията поради скъпите метали и труд в тях. Да приемем, че реакторите ще заработят 2034г е също пълна утопия, а всяка закъсняла година ги оскъпява с още милиарди. Но на заблудения българин колко е да му кажеш, че ще му дадеш нещо 3-4 пъти по-евтино, за да се облизва първо, пък после като плати секретните анекси към договора и гарантирания държавен дълг, да реве и вие. до небесата, че пак са го обрали. Но това ще е обирът на века у нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    24 Фев 2024 17:22ч.

    Долни предатели! Слуги на САЩ и ЕС, заради слугинажа, слагачеството и алчността си, ще погубят България! Добруджа - житницата на България; Странджа - красива, магическа планина с близкото море и плажове! Как пък се оказа, че точно това са подходящите места за ядрените отпадъци! Кой ще осъди тези индивиди, мразещи родината си?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой ли?

    24 Фев 2024 19:55ч.

    Ами всички ние, и то - като отиваме да гласуваме, а не като ходим за гъби, когато се решават съдбините ни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    25 Фев 2024 5:20ч.

    Нима вярвате в избори?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нима вярвате в избори?

    25 Фев 2024 8:36ч.

    На запад изборите все още значат нещо! Справка - изборите за президент в щатите. Ама там гласуват всички, дори и мъртвите отпреди 120-140 години. ;) Явно там няма толкова гъбари!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европейската украинска мечта!

    24 Фев 2024 17:24ч.

    Бах си експертите! Тез имат ли идея, че Дунавската равнина е чернозем - най-богатата на хумус почва! Верно, тия им е малко бесилото! Линч им трябва! ! Или играта е такава? А питахте ли султана дали ще разреши бъдещите му вилаети да се превърнат в радиоактивно пепелище?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То и около Ямбол е чернозем

    24 Фев 2024 17:39ч.

    Камък не можеш да намериш да си счукащ един орех.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател13

    24 Фев 2024 17:26ч.

    Ядрените отпадъци от тези реактори не бяха ли гориво за реакторите на бързи неутрони?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    24 Фев 2024 17:39ч.

    Гориво са. Ама пустите реактори на бързи неутрони относа са руски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    24 Фев 2024 22:17ч.

    Така е! Както и да си извъртят задника европедалите, той все им е отзад и е насочен към Русия и Путин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия, Русия, Русия!

    24 Фев 2024 17:41ч.

    Търси се българският Путин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    24 Фев 2024 18:57ч.

    Докато Русия и България бяха в добри отношения от нашите учебни заведения излизаха образовани хора, които (за разлика от 17:41 ) не биха се чудили как така Русия е източник на ядрени технологии. Тя и сега е номер едно в атома. Изобщо по света има само няколко фирми, които могат да си позволят развойна дейност в тази област. Какъвто и патриот да е човек, има теми, в които малка държава не може да се класира. Но може да застане на правилна или неправилна страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ рис 18:57

    24 Фев 2024 20:04ч.

    Не бързай със заключенията. Първо, не е ясно дали 17:41 не казва, че е време в тази държава да се намери някой като Путин, за да вкара ненаситно алчните, но затова пък безмерно прости и недалновидни бандюхи там, където им е мястото. Второ, коментарът му няма абсолютно никакво директно отношение към ядрените технологии, за които очевидно вие желаете да се изкажете. Можехте просто да си напишете собствен коментар вместо да наподобявате на нашенската поговорка 'Де го чукаш, да се пука"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ ще помогнат, заравяйки ги в собствената си земя

    24 Фев 2024 17:48ч.

    Американските ви приятели по колониалистична линия що не ги вземат и да ги заровят в някоя пустиня на огромната си територия? Нали им гарантирате връчване на обществени поръчки да се мъчат да ви строят малки модулни ядрени блокове с и без това недостатъчния си капацитет в инженерно-техническата мисъл?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ Сащ ще помогнат, ...

    24 Фев 2024 20:12ч.

    Вие пък, как дори можахте да си помислите, че като започнем да им купуваме адреното всичко, те реципрочно ще си прибират ядрените отпадъци, както досега е било с Русията. Немислимо е да допускаме, че от загрижените за нас евронатокаквотоидае партньори, би се очаквало да подражават на някаква си заклеймена от целия демократичен свят изпаднала държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    24 Фев 2024 17:49ч.

    Иран с удоволствие ще купи плутония

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нямам нерви

    24 Фев 2024 17:54ч.

    Тъпаци тъпи и претъпи, вие няма да живеете в България, ние ще живеем. Никакви радиоактивни отпадъци в България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    24 Фев 2024 17:55ч.

    Глупости... на целия ЕС отпадъците ВЕЧЕ идват при нас.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • някому е смешно, но сутрин до Брикетна на Ковачки се събуждаме с кисел привкус на пушека от

    24 Фев 2024 18:04ч.

    изгаряни евроотпадъци, договорени с държ.гаранция от БАЦЕ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    24 Фев 2024 22:24ч.

    Не си ли спомняте преди години, по времето на управлението на Борисов, че избухна скандал, след един пожар в депо за отпадъци (мисля, че беше под магистрала) и се оказа, че са докарани у нас, чак от слънчева Италия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • помним, как да не помним

    25 Фев 2024 2:18ч.

    Автомагистрала Струма, (Е79), беше неизползваема за известно време...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какви лицемери!

    24 Фев 2024 18:00ч.

    На българските лицемери и измамници пак Путин им е виновен! Превръщат България в ядрено бунище, но било защото ни били влошени отношенията с Русия, а не казват, че Русия ни предлагаше да ни извозва ядрените отпадъци в Русия, където отново да ги обогатява! Русия ни предлагаше заем от 4 (четири) милиарда евро за построяването на АЕЦ "Белене" още преди ГЕРБ да дойде на власт през 2009 г., но Станишев забави строежа на АЕЦ "Белене", а Борисов го отмени, в изпълнение на командата на трима американски сенатори. Днес вече щяхме да сме изплатили АЕЦ "Белене", така както предлагаше "Росатом" - чрез вноски от печалбите при продажбата на ток. Днес България можеше икономически да е най-мощната и благоденстваща държава на Балканите, ако освен АЕЦ "Белене" беше построила и газопровода "Южен поток", с 50% българско участие и 50% руско участие, за пренос на 63 милиарда куб. м. газ за централна и Западна Европа, и ако не ГЕРБ и десните талибани от "Синята коалиция" не бяха денонсирали в НС на 12.03.2013 г. тристранния международен договор между България, Русия и Гърция за строежа на нефтопровода "Бургас-Александрополис". И най-важното, нямаше да има предпоставки за извършения от САЩ и колективния запад държавен преврат в Киев/Украйна през февруари 2014 г. С Киевския юдо-фашистки и укро-нацистки държавен преврат от февруари 2014 г., извършен фактически от заинтересованите САЩ, Израел и късогледите западно-европейски държави - Франция и Германия, започна ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА В УКРАЙНА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пръц

    24 Фев 2024 19:27ч.

    Абсолютна истина,адмирации!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @ Какви лицемери!

    24 Фев 2024 20:16ч.

    Уви, такова е времето в което живеем. Да се надяваме, че всяко зло е за добро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    24 Фев 2024 20:16ч.

    Орешарски спря строежа на Белене след като в България пристигна делегация с трима американски сенатори, Чехия също мина на гориво от уестингхаус, но след аварии се върна на руско гориво и си го получават въпреки санкцииите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    24 Фев 2024 22:29ч.

    До колкото знам няма обявени санкции срещу Русия от ЕС по отношение на ядренното гориво! Просто нашите както винаги са по-католици от Папата и винаги бягат пред вятъра да не ги "намагнитизират" и да станат за един ден сиромаси! А АЕЦ Беляне първоначално струваше 4,8 милиарда долара, но американците задкулисно пречеха на строителството му. Прословуто е писмото на Къдравата Сю до Козяк, че са успели да спрат проекта!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИЛ

    24 Фев 2024 22:35ч.

    Не е баш така .Сега Южен поток щеше да бъде в ръцете на американците и Европа нямаше да види и капка газ ,ако беше построен.С Турция е друга бира,Ердо си гледа келепира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не ЗИЛ

    24 Фев 2024 23:35ч.

    Ако беше построен газопроводът "Южен поток", сега нямаше да има гражданска война на територията на Украйна и Европейският съюз нямаше да е в рецесия. А самият газопровод щеше да е 50% в ръцете на България и 50% в ръцете на Русия. Ликвидацията на трите големи енергийни проекти на България, под натиска на САЩ и чрез българските дупедавци и еничари, направи незабиколима Украйна и даде в ръцете на САЩ аргумент за контрол над Украйна чрез извършения държавен преврат преди 10 години. САЩ трябваше или да се примирят, или да влязат в директна конфронтация с Русия, а не както е сега - чрез проксито си Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а проксито е лоялно, и това е задълго

    25 Фев 2024 2:10ч.

    ето го Олеся Гончаренко: https://obektivno.bg/ukrainski-deputat-gotovi-sme-za-vojna-i-s-kitaj-ako-sasth-poiskat/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    24 Фев 2024 18:03ч.

    Ядрено отпадъчни безумци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бургер

    24 Фев 2024 18:05ч.

    ПРЕСТЪПНИЦИ! Къде са сега онези новоизпечени демократи и зелени твари, дето едно време ни проглушиха ушите за вредата от Чернобилската авария и престъпната безотговорност на властите, които пет дена я скрили от народа? Същите сега продажни твари, захлебвани години от америконския си вампирски донор, срещу свежа кръв, вече не им пука, че България може да се превърне в ядрено бунище. Веднъж си играха с огъня на Хилъри Клинтън, която искаше да дупчи земята ни с химикали. Сега продажния плъх-химик е намислил още по -вредно деяние. Готов е да превърне житницата на България в отровно бунище, за да угоди на американския си господар. Уж да навреди на Русия, а всъщност да доунищожи последните остатъци от земята наречена българска. Мръсни изчадия. Проклети да сете, за вечни времена, защото вашето време се свършва вече. Не е ли време да отворим вече дупката в Странджа? Излез , Изидо! И въздай всекиму според заслугите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    24 Фев 2024 22:33ч.

    Бургер, той хамстера си го каза в прав текст: "Не ме е еня колко ще е зле България, важното е на Путин да му е зле." Подтекста го разбирам като, аз да си направя пачките, а пък вий се оправяйте както можете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    24 Фев 2024 18:11ч.

    На печелившите честито. Брадърите що не си прибират ОЯГ като нашите врагове от Росатом.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Емануил

    24 Фев 2024 18:20ч.

    Тези изроди , управляващи България, Европа и САЩ са прокълнати до 100-но коляно, те и цялото им котило. А клетвите на българите, особено мъжките, хващат дикиш. Дано останалите нормални сред тях имат подходящи съветници и да им обяснят за какво става дума. Не е майтап клетвата на българина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ['!']

    24 Фев 2024 18:22ч.

    Най-добре да дойдат... Арматите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    24 Фев 2024 18:24ч.

    Или в гранити или в мергели. Разликата между двете е колкото между умен човек и български политик. Да ги видим как се копае в гранит. А в Добруджа има много дебел водоносен пласт, който ще е идеален за снабдяване на българите със светена (светеща) вода. В Русия отработено ядрено гориво вече година се използва в реактор БН-800 за производство на ток. И още нещо, един реактор всяка година отделя над 25 тона отработено гориво. Погребването няма да е еднократна дейност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • но за жалост - даряването на ПЛАТЕНИТЕ ни реактори

    24 Фев 2024 19:54ч.

    е еднократно и безвъзвратно, и вече се случи. Сега събират БТР-ите ни по поделенията, не можели да ни служат за опазване на границите, били с отпаднала необходимост...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    24 Фев 2024 18:29ч.

    Спокойно. Когато почне войната срещу Рашка (Нато ще направи всичко възможно за я почне). АЕЦ-а ни ще падне в руски ръце.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    24 Фев 2024 18:44ч.

    Това е поредното БЕЗУМИЕ на инсталираните във властта! НАРОДЕ ... Ще допуснеш ли България да се превърне в ядрено гробище?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    24 Фев 2024 18:47ч.

    Не бойте се, до тогава ще са измислили ваксина срещу рака и ще я поставят задължително на всички българи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стою Ъ.

    24 Фев 2024 18:48ч.

    Вас трябва да остъклим долни жълтопаветници, излъчващи маразм и поквара. Преди една седмица чествахме Апостола на свободата. Не може да сме свободни при наличието на толкова Иванчо Хаджипенчовци. Господарите се сменят, но слугите остават същите. Та, така ще е с У-краинците на Европа. Били сме велики…Дий воле, дий!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    24 Фев 2024 18:48ч.

    Ще ги погребвате там, където взехте решенията си за хамериканските реактори, там, където живеете вие и децата ви! В софия! Няма да облъчвате невинните българи, върху които издевателствате , които не живеят, а живуркат с мижавите си доходи, за да може вие да избивате комплексите си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В София,

    24 Фев 2024 18:57ч.

    там им е мястото на отпадъците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За щастие Путин е виновен за всичко!

    24 Фев 2024 19:06ч.

    За ядрените и неядрени отпадъци, за липсата на ток, за излишъка на ток, за това че газта е газообразна, а не течна. Я някой наш политик да си признае какво не е свършил на време!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така ще е,

    24 Фев 2024 19:10ч.

    когато продажните ни управляващи разчитат на убежище в чужбина след заравяне на животозастрашаващите радиоактивни отпадъци в плодородния ни чернозем! Проклети да сте! Затова не искате избори, защото ще видите власт през крив макарон! Но много не вярвайте, всичко става, може да поразмислят шефовете и да не стане заверата...като в Афганистан...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ААААА

    24 Фев 2024 19:12ч.

    Дебили !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мамка ви педали

    24 Фев 2024 19:14ч.

    Вас ще закопаем там!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър Волгин

    24 Фев 2024 19:34ч.

    Ето това е сега истински молодец.За родину, за путину!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-подходящо

    24 Фев 2024 19:21ч.

    място е Добруджа, точно Източна България, житницата на страната, така решението за ликвидиране на населението ще стане бързо и качествено !! Същевременно да се изкопаят и дупки за получаване и на шистов газ, както планираха по-рано,за да е още по-бързо свършена поставената задача...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • верно ли?

    24 Фев 2024 19:22ч.

    За да навредим на Русия, сме готови да стоим гладни, на студено, с високи сметки за ток и газ, да храним готованци украинци, да им плащаме лихвите по взетите кредити, да им харижем нашите реактори за жълти стотинки, да им пращаме оръжие за да избиват руснаци, да си тровим почвата и водите, да си забием перки в морето и да унищожим плодородни земи за соларни паркове. Това ли е? Чавка ви е изпила акъла олигофрени такива!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    25 Фев 2024 5:29ч.

    Вярно е то вече се случва,само ще се задълбочава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пончо

    24 Фев 2024 19:24ч.

    Спокойно! Това ще е спасението за БГ. Тези като превърнат тази територия в радиоактивно гробище на ЕС никой няма да има апетити за тази територия. В БГ ще се погребват не само отпадъци от АЕЦ Козлодуй но и от целия ЕС. Така ще е до като си пие ракийката Ганя и се наслаждава на новата си стара таратайка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така ще е до като си пие ракийката Ганя и се наслаждава на новата си стара таратайка.

    25 Фев 2024 8:39ч.

    Вярно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Възхитен

    24 Фев 2024 19:38ч.

    Браво, след като изклаха добитъка, сега нека отровят и земите ни и можем спокойно да закрием държавицата си...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    24 Фев 2024 19:52ч.

    Айде да напомним как беше. Като за начало Корнелия държа мандата почти месец за да може Кики като премиер в оставка да подпише меморандума с Уестингхауз. На следващия ден Нинова върна мандата. По нататък – ЯГ за Козлодуй от Уестингхауз и Фраматом, които купуват уран за това от Росатом. Голям успех с Уестингхауз(за тях естествено) за строеж на нови реактори в Козлодуй. Но се оказва че брадърите за разлика от враговете от Росатом не искат да си прибират ОЯГ и ще трябва да се охарчим още и за погребването на ОЯГ някъде в България. Междувременно подарихме платените руски реактори на Украйна. А турската АЕЦ Аккую която я почнаха 2018 г. вече зареди първия реактор с ЯГ. От Росатом естествено. Така че без ток няма да останем. Комшиите ще ни продадат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само слепците на виждат, че Корнелия работи за Америка.

    25 Фев 2024 8:32ч.

    Държат я със сина й, който е в щатите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НЕ виждат

    25 Фев 2024 8:33ч.

    поправка

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    24 Фев 2024 19:57ч.

    В кочината София...Там или околностите.Барем от радиоактивните излъчвания се пръкне нещо генномодифицирано и нормално двукрако....че тия сегашните са пълен потрес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • със съдействието на тези идиоти, Европа ни превръща с свой заден двор завинаги

    24 Фев 2024 20:00ч.

    Обърнете внимание как са задръстени улиците и тротоарите на всички български градове със спрени автомобили. Европа се освобождава от старите си бракми на бензин и газ, защото влиза в сила ново законодателство за тяхната окончателна забрана. Превръщаме се в сметището на Европа. Всички наши тецове ударно горят европейския боклук. Сега поемаме и ядрените отпадъци. Съсипаха ни селското стопанство - растениевъдство и животновъдство и от топ производители на селскостопанска продукция, сега внасяме и ядем турски, гръцки и македонски боклуци. Съсипаха промишленото производство, съсипаха цялата икономика, енергетиката, здравеопазването и образованието. Всичко отиде на кино, само и само да можем да целуваме нечий вмирисан гъз. И ето ни сега на ръба на огромна пропаст, Една крачка ни дели от неизбежното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    24 Фев 2024 20:49ч.

    За автомобилите не мога да се съглася. Дори и старите са по-практични от скъпите електроиграчки. Но който иска да се забавлява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да добавим и новия фотоволтаичен парк в Силистренско,

    25 Фев 2024 2:04ч.

    167 ДЕКАРА!!!!! който Чехия се стяга да направи у нас, защото чехите нямат свободна земеделска земя за фотоволтаици и туризЪма им бил много важен...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    24 Фев 2024 20:02ч.

    Време е да се вдигаме заедно и да ги измитаме! Тия ще ни погребат заедно с отработенто гориво! Няма какво да губим повече !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    24 Фев 2024 21:00ч.

    И аз така мисля. Без бой тази работа няма да се размине. Ножът е опрял до кокала. Ама си пишем по форумите и парата отива в свирката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НРБ

    24 Фев 2024 20:50ч.

    Смяна трябва, повече на избори

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От 5г., че и повече се провеждат в амбасадата

    24 Фев 2024 21:04ч.

    Окупираните кьопеци са ратаи, не избиратели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сарказъм Радомирски

    24 Фев 2024 21:22ч.

    Дянкофф да измисли как да ги вложи в новата си серия сапуни, хем анибактериално действие имат, хем ще светят в тъмното...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Генчо

    24 Фев 2024 21:36ч.

    За повече от 50 години откакто работи АЕЦ Козлодуй, не е имало проблем с горивото и отпадъците, защото руснаците си вземат отработеното обратно. При западното явно няма такава опция, независимо, че е по-скъпо и трябва сами да се оправяме. По принцип, всеки сам си преценява, кое му е по-изгодно, но в случая очевидно решението е политическо. Очевидно, че руското гориво е за предпочитане (по-евтино и без отпадъци) и вероятно ще се намери кой да го купува след като България се отказва по-собствено желание. Както каза академика: Няма значение икономиката на (и изобщо) България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всеки, научил английски от майка си, щом стъпи на цългарска земя да бъде считан за доброволен донор на органи

    24 Фев 2024 21:44ч.

    Предлагам текст от новата конституция

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Принципът на Денков

    24 Фев 2024 22:26ч.

    Няма проблем да купуваме руско ядрено гориво, както и Русия да прибира отработеното гориво, но Денков, правителството и сглобката действат като със санкциите - на принципа съгласно думите на Денков: "Може за България да не е добре, но по-важно е на Русия да ѝ е зле." Американците ще го купят от Русия и ще ни го продават, но без ангажимент за отработеното гориво. Страната на розите ще се превърне в страната на заровеното отработено ядрено гориво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добре беше под бункерите под мавзолея,

    24 Фев 2024 22:26ч.

    но вече е късно.Най добре под паметника на бомбаджиите на Козяк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    24 Фев 2024 22:41ч.

    Супер супер супер! Вече усещаме промяната. Едно такова ми е "променкаджийско". Аз пък предлагам тези дето са гласували за тези дебили да поемат ангажимента да съхраняват ядрените отпадъци в домовете си. Нека поемат отговорност за избора си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    24 Фев 2024 22:47ч.

    Колко да са влошени бе ??! газ и нефт още вървят през Украйна за миндилите от европа ... не е спирало ! А, ако наистина са непоносимо влошение - да благодарим на простия кирил, мазният асен, тъпака тагарев и новата политическа звезда дебелян ! Господ да ви раплати на всичките ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Канадски ядрен отпадък

    24 Фев 2024 23:00ч.

    Бих желал да бъда погребан в Дунавската равнина или поне в Югоизточна България заедно с изсушеното ми кисело мляко и няколко истенски цитата от мумурандума ми. Побързайте, защото много ме напъва верижната реакция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    25 Фев 2024 0:08ч.

    Ще си правим разни неща от ОЯГ. Българският гений е доказан. Всеки по-окат българин ще има по едно малко реакторче в задния си двор, мазата и т. н. И по една верижна прашка с до няколко хиляди км. обсег.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Влошените отношения

    25 Фев 2024 0:10ч.

    И кой ги влоши - първо вие от престъпната сглобка. Въпреки, че Путин каза преди няколко седмици, че няма проблем да търгува с ЕС, но от ЕС не желаят. Кой първи затвори въздушното пространство за руски самолети, кой изгони 70 дипломати, кой изгони руските свещеници и журналисти. Даже Жирафката като външен министър отказа да пусне Мария Захарова - една умна и красива жена, качества, които Жирафката не притежава, но Гърция пусна руския самолет, докато сглобката са правят на по-големи католици от папата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ето защо

    25 Фев 2024 0:47ч.

    управляващите, ПП-та, ГЕРб, ДПС ета, не искат избори ! Не искат, ама хич, защото знаят, че при тези избори всички заедно отиват на кино, т.е. падат от власт! И затова се сглобяват всякак в името на властта! И така ще продължават, докато сме глупави да ги търпим! От нас зависи! Докога?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Драги ми Ганьовци

    25 Фев 2024 2:03ч.

    Пратете ядрените отпадъци в САЩ,Уестингхаус да ги вземе, нали те ще са новият ви експлоататор на АЕЦ Козлодуй!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сглобкалист

    25 Фев 2024 3:56ч.

    Не може - така няма да си вземем комисионните. Освен това сме продали и вас и децата ви по няколко пъти, та нема какво да мрънкяте. Ако не ви харесва, пишете на Дидие93 или арменския поп. Ай ся ма остаете да си прочетем мумурандума, говеда ниедни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    25 Фев 2024 9:18ч.

    Всичко започна преди 30-тина години, когато смъртното наказание бе премахнато от Българското законодателство. Държава, в която дори националните предатели не може да бъдат екзекутирани, е обречена !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • предложение

    25 Фев 2024 10:18ч.

    най-добре ядрените отпадъци да ги събираме в зайчарника в Банкя, так където живее Пачаврата в Бояна, при малката Шехереза и акаденков.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заради влошените отношения с Русия

    25 Фев 2024 14:50ч.

    и търъ, търъ. Ми подобрете си отношенията с Русия и проблемите ще се решат. Руснаците са дашни, не са като американците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слави да каже

    25 Фев 2024 16:21ч.

    Редно е Слави да каже, къде да се загробва отработеното ядрено гориво, защото след като гласуваха през миналата седмица с ГЕРБ и ДПС, депутатите на ИТН заявиха, че реакторите на Уестингхаус са били в предизборната им програма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вярно ли е?

    26 Фев 2024 21:56ч.

    А бе верно ли е, че Уди кълвача е отишъл в Усрайна да си вземе пакетчето с радиоактивен отпадък. За един съсед питам, че жената на кълвача се чудела къде да направи място - на тавана ли, в мазата ли или ще си го държат като осветление в нужника?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи