Заради Плана: Фон дер Лайен идва у нас на 8 април

Заради Плана: Фон дер Лайен идва у нас на 8 април

По покана на премиера Кирил Петков на 8 април на посещение в София пристига председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя ще представи лично оценката на ЕК за българския План за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и неговото съответствие с европейските изисквания, съобщиха от правителствената пресслужба.

По време на посещението си председателят на ЕК ще проведе среща с премиера, след което двамата лидери ще дадат съвместна пресконференция за представителите на медиите. Програмата предвижда още Кирил Петков и Урсула фон дер Лайен да посетят проекти, чиято реализация е свързана с Плана.

Какво представлява той?

Планът, който беше предаден на 15 октомври м.г., включва над 100 инвестиции и реформи, които не само ще засилят икономическия растеж, но и ще помогнат на българската икономика да се подготви за сегашните и бъдещи предизвикателства, пишат от МС.

"Една от големите промени в ПВУ, която направи правителството на премиера Петков в областта на енергетиката, е премахването на проекта за изграждане на много голяма паро-газова централа. Това щеше да увеличи енергийната зависимост на България от вносни суровини", се напомня в съобщението.

Проектът е заменен с мерки за ускоряване на изграждане на нови възобновяеми източници, съхранение на енергия, която да се използва в пиковите часове, както и пълноценно използване на въглищните мощности, когато те са необходими.

По линия на бизнес средата някои от мерките са:

-засилване на отчетността на главния прокурор;
-предоставяне на дигитални административни услуги;
-подобряване на прозрачността и конкуренцията при обществените поръчки;
-грантово финансиране;
-финансови инструменти;
-подкрепа за индустриални паркове.

Предвиждат се инвестиции в жп инфраструктурата, строителство на училища, модернизиране на телефон 112, въздушна спешна помощ и други.

 

Източник: бТВ

 

 

 

Коментари

 • thenewone

  01 Апр 2022 16:10ч.

  "... съобщиха от правителствената пресслужба. (...) Източникът на информация малко ме притеснява. Но пък една друга страна - сепак днес е 1-ви април, ден на шегата. Що да не се пошегуват хората?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мутра

  01 Апр 2022 17:01ч.

  Преди ден имаше публикация според която нямало да идва...Дачков, Дачков...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • урсула се справя по-добре с довършването на ЕС, от колкото когато затривеше бундесвера

  01 Апр 2022 19:42ч.

  Так держать! :D

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи