Заради обстрел прехвърлиха Запорожката АЕЦ на работа на дизелови генератори

Заради обстрел прехвърлиха Запорожката АЕЦ на работа на дизелови генератори

Последвайте ”Гласове" в Телеграм.

Специалисти прехвърлиха Запорожката АЕЦ на работа на дизелови генератори поради обстрел от украинските въоръжени сили. Това съобщи пред ТАСС в събота председателят на движението "Ние сме заедно с Русия" Владимир Рогов. Междувременно украинската държавна компания "Енергоатом" обвини Русия за обстрела.

"Станцията се захранва от дизелови генератори", каза Рогов. "През нощта (украинските сили за сигурност - бел. ТАСС) прекъснаха последния електропровод, който идва от десния бряг."

На 11 септември беше спрян последният работещ шести енергоблок на Запорожката АЕЦ заради действията на украинските сили за сигурност, които целенасочено атакуваха електропроводи, съобщава още ТАСС. Владимир Рогов, председател на движението "Ние сме заедно с Русия", каза пред агенцията, че работата по рестартирането на енергоблоковете на Запорожката атомна електроцентрала е планирана, но в момента не се извършва поради счупени електропроводи. Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на концерна "Росенергоатом", поясни, че рестартирането може да отнеме около седмица.

Междувременно украинската държавна компания "Енергоатом" обвини Русия за обстрела. Окупираната от Русия атомна централа в Украйна е загубила днес напълно връзката си с украинската електрическа мрежа в резултат на артилерийски обстрел, съобщи "Енергоатом" каза, че централата сега получава ток за покриване на собствените си нужди от резервни дизелови генератори. Запасите от дизелово гориво ще стигнат за десет дни, добави компанията, цитирана от БТА.

В петък Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщи, че електропроводът, захранващ шести блок на атомната електроцентрала, е бил повреден в резултат на обстрел в четвъртък, поради което работата на реактора временно е била осигурена от дизелови електрогенератори.

Източници: БТА, ТАСС

 

 

Коментари

  • bodar4uk

    08 Окт 2022 11:55ч.

    Язък за ефтиния ток от Украйна, дето Киро и ген-Гном ни го осигуриха, претривайки кълки в демократично усилие, и никога няма да го получим, ама те получиха задкулисно много оръжие от нас, а Кури да си се прави на чалдисана, колкото си ще.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи