Заради къщата на Талев "Възраждане" дава Манол Пейков на прокуратурата

Заради къщата на Талев "Възраждане" дава Манол Пейков на прокуратурата

„Възраждане“ дава Манол Пейков на прокуратурата за финансови злоупотреби, съобщиха от формацията на Костадин Костадинов.

Сигнал вече е подаден до Районна прокуратура –  Пловдив, а поводът е родната къща на Димитър Талев, за чиито ремонт светкавично бяха събрани пари, но такъв така и не се реализира. 

"През 2023 г. депутат от ПП-ДБ стартира акция по закупуването на къщата на бележития български писател Димитър Талев, която се намира в гр. Прилеп, Република Северна Македония. В социалната мрежа Фейсбук той публикува пост, в който беше упомената банкова сметка за набиране на средства. Постът за кратко събра подкрепа от 5000 души и има над 4000 споделяния. Много от хората споделят своя семейна история, свързана с Македония, или предлагат да помогнат не само с финансови средства, но и с професионалната си квалификация. За изключително кратък период от време по сметката на Манол Пейков, която е лична негова сметка, постъпват средства от дарения в размер на над 200 000 лв. 

 

 

Повече от година Манол Пейков не предприема никакви действия по закупуването на имота, нито дава обяснение как и дали са разходвани дарените средства. На 24 май 2024 г. част от къщата на писателя Димитър Талев в Прилеп е съборена и напълно разрушена по данни на Виктор Стоянов от фондация „Македония“ с коментар: „Докато чакаме да се купи къщата на Талев в Прилеп, АНБ (Агенцията за национална сигурност) вече я събори. Справедливост не чакайте“.

Самият Пейков е обвиняван от измамените роднини на Димитър Талев, че е злоупотребил с парите за къщата на покойния писател и че няма намерения да я купува или нарочно бави сделката. Още през есента на 2023 г. наследниците на Димитър Талев са организирали протест пред Министерството на културата заради бездействието на държавата по казуса с родната къща на  писателя в Прилеп. Тогава са попитали за пръв път Манол Пейков какво се случва с парите, събрани още през април м.г. през фондацията му от дарения от българи, в размер на над 200 000 лв.", пишат в отворено писмо до медиите от "Възраждане". 

От партията настояват да бъде извършена незабавна проверка дали има измама и как е разходвана сумата за над 200 000 лв., тъй като Пейков и от юридическа, и от морална гледна точка продължава неоправдано да бездейства. 

 

 

Коментари

 • на снимката

  29 Май 2024 11:41ч.

  каква отвратителна физиономия на нечистоплътен/ш физически/ алкохолик

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Главата ми - разбит фенер, тялото ми - тулум с лайна"

  29 Май 2024 17:50ч.

  Л. Стоянов, "Холера"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ПиндилЪт зависим,

  29 Май 2024 11:44ч.

  Скоро на котлован. С партийните дружки!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупости

  29 Май 2024 12:56ч.

  Ти помниш ли, че "Възраждане" дадоха и Асен Василев на прокуратурата? Ако си забравил, да ти напомня. А да си видял Асен в зандана? Толкова и сега. Просто предизборни трикове.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За това, че не е осъден А. Василев, не са виновни Възраждане

  29 Май 2024 17:50ч.

  Виновна е прокуратурата. А за това, че не е купена и се руши къщата на Д. Талев, са виновни и българското, и македонското държавни ръководства. Не трябва да пускаме РСМ в ЕС, ако не възстановят къщата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 100%

  30 Май 2024 10:40ч.

  Абсолюно съм съгласен с теб. Не трябва РСМ да се приема в ЕС, ако не изпълнява задълженията по договора за добросъседство и тези посочени във френското предложение. Сега е момента да отстояваме правата си, после ще е късно...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Contra

  29 Май 2024 11:45ч.

  Така и трябва. Такива нарко-пиянки да се държат под постоянен тормоз!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Манол е заклет въздържател, аман от клевети.

  29 Май 2024 11:50ч.

  Не е близвал спирт през живота си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сабрутко Сабрутков от сабрутковците на Киро и Кокоро

  29 Май 2024 11:54ч.

  Как да не гласуваш за този евроатлантик! Евроатлантик та дрънка! Особено главата му! На кухо! Просто кировски!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заради къщата на Талев "Възраждане" дава Манол Пейков на прокуратурата

  29 Май 2024 12:01ч.

  А как ще събудят сарафотурата?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пор Ошенко

  29 Май 2024 12:03ч.

  Долу ръцете от Манол - Мъж на годината за 2023 година на независимото национално радио "Дарик"! Долу ръцете от този титан на мисълта! Долу ръцете от този духовен будител! ТакЪви хора трябват на България, за да дръпне напред, за да не се дави в блатото, където ни завлече "Възраждане"! Но сама птичка пролет не прави! Ако за всеки национален исторически паметник се загрижи Човек с главна буква като Манол, България със сигурност няма да е същата! Ще цъфне и върже! Дерзай Маноле! Днес кандидат за нар. председател, утре - президент!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • а вдругиден

  29 Май 2024 12:10ч.

  без махмурлук

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • @а вдругиден

  29 Май 2024 12:23ч.

  ++++++

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Галя от Посолтвото

  29 Май 2024 12:34ч.

  Именития пловдивски пияндурник се спотайва.Пропил е кинтите...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Железен

  29 Май 2024 12:41ч.

  На снимката е лицето на един истински евроатлантик фашист и пияница.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  29 Май 2024 12:43ч.

  Не съм чувал и виждал, изрод да върши нещо добро ....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Поздравления За Журналиста Михаил Михайлов!

  29 Май 2024 13:01ч.

  Поздравления за журналиста Михаил Михайлов! Журналистът Михаил Михайлов спечели поредно дело срещу престъпната прокурВатура!!! https://www.youtube.com/watch?v=QbnvO7St1Og&t=5s

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • манол пейков

  29 Май 2024 13:08ч.

  трезвен съм престанете вече

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантически идиоти

  29 Май 2024 13:15ч.

  Ало, посолството, откъде ги намирате тези олигофрени? Отборът идиоти, който комплектовахте, е уникален! Тоя, Киро, лена дашната, хасковския бобър, насти, хазарта, сабрутко, горнооряховския партиен мигрантин, бойкикев, облещения миниатюр "генерал"... Идиот до идиота...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И как може да се вържеш и да дадеш пари на същество,

  29 Май 2024 13:42ч.

  издало "Под игото" на шльокавица?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Баба

  29 Май 2024 13:56ч.

  ДемокраД топнал ръчички във фондация... КЛАСИКА! Няма да се учудя ако сам е платил за да разрушат къщата за да не му са налага да я купува...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 10 причини

  29 Май 2024 14:32ч.

  Когато се дават пари, платецът е ДЛЪЖЕН да знае КОМУ ГИ ДАВА! Най-малкото заради правилото, че: Който плаща неправилно, плаща два пъти! Е, тук има дарение, налична е известна разлика, но правилата си действат! Работата мирише, царистът Цеков също дава още малко подробности: https://pik.bg Адресът съдържа кирилица и ще излязат 10 реда маймуни, та не публикувам в цялост. Още малко бележки от общ характер. 1. Лицето Пейков посочва банкова сметка с титуляр ЛИЧНО ТОЙ като ФЛ. Никога не превеждайте пари като дарение за обществена кауза на ФЛ, което не познавате железно! Дарявайте само това, което сте готови да загубите! 2. Една добре подготвена работа предполага съответна юридическа подготовка и парите да се получават от лице, което е длъжно и може да води отчетност, а представителството е от поне 2 лица. 3. Дарителски сметки могат да се отварят в банките без такса за плащача, което е мотивиращо, особено за дарители на дребни суми. 4. Избирайте банката, това освен вмсичко друго е демонстрация на грижа! 5. Пейков е от Дай, България. Знаете ли какъв е типажът там? В Дай България се ходи заради корист, интерес или кариера, Който даде пари на Дай, сам си е виновен, че ще ги загуби! 6. Пейков е от Американския университет - всички, които са свързани с тази култура са с нечист косъм! 7. Пейков има бизнес (издателство, звукозаписна компания), което го поставя в състояние на човек с остър конфликт на интереси. Ако е притиснат остро по бизнес линия, ще предаде доверието на дарителите, без въобще да му мисли! 8. Пейков е психически неуравновесен човек. Той е в някакво гранично състояние, може да има и диагноза! По правило на такива пари не се дават! Никога не може да знаеш, кога ще го удари ФАЗАТА! 9. Казват, че пиел и преяждал. Аз не знам нищо по този въпрос, но това не са добродетели. 10. Един стар и мъдър човек ми казваше някога: Ако няма гаранции, гледай да не даваш пари напред на тракиец. Хората от равнината по правило са по-богати и по-алчни. Извинете пловдивчани, това не се отнася за вас, хорски приказки! Като абсолютно число, най-лошите хора на страната живеят в София.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • АХА

  29 Май 2024 17:33ч.

  Най-малко щом сметката е лична, НАП трябваше да се заинтересува какви са тези суми, подлежат ли на деклариране и трябва ли да бъдат обложени с данъци. Или понеже Манол е от провилните хора за него може как да е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • чоки лошия

  29 Май 2024 14:40ч.

  МАЗЕН КИРЛИВ ПАТКАН ВЕЧЕ И АПАШ

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • 404

  29 Май 2024 16:13ч.

  Използвал родолюбивите чувства на почтени българи, за да се обогати, а историята ни кучета я яли... тая отврaтителна и мрсна cвиня трябва да бъде жива одрaна- така че докато процедурата се извършва в градинката зад парламента, чак в Люлин да я чуват как kвичи. България стигна дъното именно защото търпим такива същества, че и власт им даваме...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сценарист от „Дълбинната Атлантическа Стратегия“

  29 Май 2024 17:03ч.

  Аз предлагам да се направи конкурс за написване на НОВА ЧЕТИРИЛОГИЯ на тема „Глобалните ценности и либералната същност на съвременното българско общество“, в който да бъде поканен да участвува и ПИСАТЕЛЯТ Манол Пейков. След журирането, ако се окаже, че новонаписаната четирилогия е с по-добри литературни и идейни качества от Талевата четирилогия („Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете Ви чувам“), да се опрости ЗЛОУПОТРЕБАТА на Манол Пейков с така събраната сума. Това да бъде неговия литературен хонорар. Не се и съмняваме, че даровитият съвременен български ТВОРЕЦ ще спечели с чест конКУРса и даже шѫ го преведеме и на английски, че да го чете мало и голямо и отвъд Атлантика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Благ

  30 Май 2024 10:07ч.

  Тая гнусна свиня я видах един път на живо и щях да повърна. Защо "демократите" са толкова отблъскващи физически?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Мъж на годината"

  30 Май 2024 10:41ч.

  За 200 000лв., толкова… Манолчо, този „мъж на годината“ много обича даренията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи