Започва строителството на терминал за втечнен природен газ в Александруполис

Започва строителството на терминал за втечнен природен газ в Александруполис

Премиерът Кирил Петков ще посети днес Гърция, където ще участва в церемония по започване на строителството на терминала за втечнен природен газ в Александруполис, съобщиха от пресслужбата на правителството.

С 20-процентен дял „Булгартрансгаз“ е сред акционерите в терминала, който се очаква да бъде завършен до края на 2023 година.

Церемонията се очаква да започне около 12:30 часа на пристанището в Александруполис, а в нея ще участва и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис.

Терминалът 

Терминалът за втечнен природен газ край Александруполис представлява плаващо съоръжение за съхранение и регазификация, което ще бъде свързано с газопреносната мрежа на Гърция чрез газопровод с дължина 28 километра. Чрез съществуващите трасета газът ще може да достига до България, Сърбия, Република Северна Македония и други страни.

Капацитет 

Планираният капацитет на съоръжението възлиза на 6,1 млрд. кубически метра годишно. Сред резервиралите капацитет е и „Булгаргаз“ с 500 млн. кубически метра годишно. 

Диверсификация 

През новото съоръжение Европа ще може да получава газ от различни източници, което ще допринесе за укрепване на пазара на природен газ в региона. Достъпът до алтернативни доставки ще гарантира конкурентни цени и по-добри условия за българските потребители. Настоящата енергийна криза, свързана с войната в Украйна и прекъсването на доставките за някои държави от страна на „Газпром“, подчертават стратегическото значение на инвестицията както за България, така и за Европа като цяло, отбелязват от правителствената пресслужба.

Газовата връзка с Гърция 

В рамките на визитата си в Гърция, около 15:30 часа, премиерът Петков ще инспектира изграждането и на междусистемната газова връзка Гърция-България в района на Комотини.

Интерконекторът трябва да свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. IGB e с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия. Трасето на газопровода преминава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали, като осигурява възможност за газификация на всички населени места в района.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • Минаващ

    03 Май 2022 8:38ч.

    Дори когато се хвалят харвардските глупчовци - се излагат! Щели сме да решим проблема на България! Като добавим още 500милиона кубика газ към милиарда от Азербайджан! А останалите 2 милиарда от къде? От подпръцкване на ПП? Нали от Газпром вече е забранено, а тръбопровод до Непрун или Юпитер няма кой да ни направи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВЪЛШЕБНИК

    03 Май 2022 9:17ч.

    Харвардската школа в магията достигна нови висоти... за сега само в закинанията, но скоро обещаха и в резултата, скоро!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • така, така

    03 Май 2022 8:55ч.

    След като инвестирахме милиарди за изграждане на газопроводи, хъбове и Южен поток, който заради ЕС изобщо не проработи, сега ще инвестираме в терминал за втечнен газ в Гърция, за да получаваме скъп газ от САЩ. И всичко това, защото не искаме да плащаме в долари, които Русия ще превалутира в рубли. Това е национално ограбване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    03 Май 2022 9:01ч.

    И най-добрата новина е, че ще бъде готов след 8 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедоф

    03 Май 2022 9:04ч.

    Разгеле .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • договорите на САЩ

    03 Май 2022 9:04ч.

    за втечнен газ са за покупка от терминала за втечняване. Това означава, че купувачът трябва да осигури и да заплати за превоза му с танкери, като преди това е изградил подходящ пристанищен кей за безопасно натоварване на стоката. Ще обясни ли Кирчо какви вложения ще направим поне по груби изчисления и откъде смята да вземем парите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • другата клопка

    03 Май 2022 9:10ч.

    е клаузата "вземай или плащай". САЩ сключват договори само за минимално количество, определено от тях, за по-малко договор няма. Ако получателят не получи договореното количество, той е длъжен да го заплати. Ако има клауза, която забранява препродажбата на газ, тогава ще плащаме нещо, което няма да получим, защото не ни е нужно, а доставката му е скъпа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • възможно е

    03 Май 2022 9:13ч.

    и след като инвестираме няколко милиарда, взети на кредит, да получим втечнен газ на картинка, чиито срокове на доставка ще се променят дотогава, докато забравим, че сме предплатили стоката. Имаме вече опит в това отношение. И накрая пак на мустака на тромпетиста - газ от Русия и милиардни дългове за внуци и правнуци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на снимката

    03 Май 2022 9:17ч.

    Киро е като Байдън, ръкува се с нищото:)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Децата на змията

    03 Май 2022 9:29ч.

    си приличат, разбира се. И същата залепена усмивка, същото лъжливост, целия на баща си: "Вие сте от баща дявола, и желаете да вършите похотите на баща си. Той беше открай човекоубиец, и не устоя в истината; защото в него няма истина. Когато изговаря лъжа, от своите си говори, защото е лъжец, и на лъжата баща"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Децата на змията

    03 Май 2022 9:29ч.

    си приличат, разбира се. Целия на баща си: "Вие сте от баща дявола, и желаете да вършите похотите на баща си. Той беше открай човекоубиец, и не устоя в истината; защото в него няма истина. Когато изговаря лъжа, от своите си говори, защото е лъжец, и на лъжата баща"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • в прав текст

    03 Май 2022 9:24ч.

    БГ народ е русофилски, за разлика от др източноевр --ЗАТОВА се унищожава като нация. СЪрбия също, затова ги бомбардираха с обеднен уран, нали не е обогатен бе, аборигени, какво искате... ЗАТОВА. Не се лъжете, това е основното.... Дивата омраза кум русия на тези, които правят закони срещу омразата, вече могат да съдят за Намерение да обидиш ! -- КАК се съди намерение за омраза....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кока-кола

    03 Май 2022 9:35ч.

    Вервайте им. Така ви излъгаха и за самолетите Ф-16, не нам кой си блок... На дрОгари англосакси, особено употребяващи кокаин и пр. дроги, не се вярва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    03 Май 2022 10:11ч.

    Някои пак не са разбрали какво се случва - откачването на Европа от Матушката ви ще е пълно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Земно притегляне

    03 Май 2022 10:14ч.

    Започва полета на правителството към земното претегляне. Крах и счупени кокали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какви са тия бутафории!?

    03 Май 2022 11:08ч.

    Да сваляме продажниците и да си възстановим нормалното подаване на газ по тръбопровод като всички нормални страни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    03 Май 2022 11:34ч.

    Мислех си, че Киро ще реже лентата за откриване на историческия терминал, пък то било за поредната първа копка !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БГ народ е русофилски

    03 Май 2022 11:37ч.

    това откритие у хоремаго ли го направихте?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи