Започна предизборната кампания за изборите на 2 октомври

Започна предизборната кампания за изборите на 2 октомври

В 00:00 ч. днес официално започна предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Тя ще продължи до 24:00 ч. на 30 септември. Това се посочва в решение 1322-НС на ЦИК и в хронограмата, публикувана на сайта на комисията, съобщава БТА.

В изборите за народни представители на 2 октомври ще участват 28 политически формации - 22 партии и 6 коалиции. За вота през октомври от Инициативни комитети са издигнати само двама независими кандидати – Луна Йорданова Йорданова в 25 МИР- София и Цветан Христов Атанасов в 3 МИР Варна. 

Партиите и коалициите, както и номерата, с които ще се явят на вота през октомври, са: 

1. ПП „Движение за права и свободи“

2. ПП „Български съюз за директна демокрация“ (БСДД)

3. ПП "Българско национално обединение - БНО"

4. ПП „Национално движение „Единство““

5. ПП "ВМРО-Българско национално движение"

6. КП „Справедлива България“

7. ПП „Пряка демокрация“

8. НФСБ

9. КП „Продължаваме Промяната“

10. ПП МИР

11. ПП „Консервативно обединение на десницата – КОД“

12. ПП "БТР-България на труда и разума"

13. ПП "Коалиция за теб България"

14. ПП „Възраждане“

15.КП „Български възход“

16. ПП „Български национален съюз – НД“

17. ПП „Изправи се, България“

18. ПП "Движение на непартийните кандидати"

19. ПП "Има такъв народ"

20. ПП „Глас народен“

22. ПП „Правото“

23. ПП „Народна партия истината и само истината“

24. КП "ГЕРБ-СДС"

25. КП „ Демократична България – обединение “

26.  ПП „Българска социалдемокрация – Евролевица“

27. ПП „Атака “

28. КП "БСП за България"

29. ПП „Русофили за възраждане на Отечеството“

Тъй като "Единна народна партия", мандатоносител на „Ние идваме“, не е регистрирала нито една кандидатдепутатска листа в многомандатните избирателни райони в страната, името на партията, както и номерът ѝ - 21, макар и изтеглен в жребия на ЦИК, няма да фигурират в бюлетината. 

„Национално движение „Единство“, които не са регистрирали листи в 12 МИР-Монтана и 21 МИР-Сливен, няма да фигурират в бюлетините, с които ще се гласува в тези два избирателни района. 

В бюлетината за вота през октомври имената на регистрираните независими кандидати ще фигурират в бюлетината за съответния МИР.  

Предизборната кампания се води на български език, е записано в решението на ЦИК. Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и на предизборна агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги.

Кандидатите за народни представители и партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати, имат право на еднакъв достъп до източниците на информация, която им е необходима за целите на предизборната кампания.

Предизборните събрания са публични. За реда при провеждането им отговарят организаторите и органите на Министерството на вътрешните работи. Събранията се организират съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите. При произвеждане на избори за народни представители на 2 октомври 2022 г. разпоредбата на чл. 92, ал. 3 от Закона за Министерството на вътрешните работи не се прилага.

Предизборна агитация

„Предизборна агитация“ е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г., се казва в решението на ЦИК.

Наименованието и символите на партия и коалиция, поставени върху предмети, в които не се съдържа призив за подкрепа, не се смятат за агитация по смисъла на кодекса.

По време на предизборната кампания кандидатите, партиите, коалициите и инициативните комитети могат да изготвят и разпространяват плакати, обръщения и други агитационни материали, като на всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава.

Той трябва да съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление. В аудио- и аудио-визуалните материали тази информация се съдържа като недвусмислено и разбираемо послание.

Агитационните материали се поставят на определени от кмета на общината/района/кметството места. Заповедта на кмета се оповестява публично и се изпраща на районната избирателна комисия. Агитационни материали могат да се поставят на сгради, огради и витрини само след разрешение на собственика или управителя на имота.

В правомощията на районните избирателни комисии е да се произнасят по жалби за неправилно поставени агитационни материали по време на предизборната кампания. По решение на районната избирателна комисия кметът на общината, района или кметството или кметският наместник премахва или изземва поставените и разпространени в нарушение агитационни материали. При необходимост премахването и изземването става със съдействие на органите на Министерството на вътрешните работи.

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи