Западни медии: Изборите в България са без ясен победител, проруските сили печелят подкрепа

Западни медии: Изборите в България са без ясен победител, проруските сили печелят подкрепа

Опасенията от продължаване на политическата нестабилност в балканската страна с 6,5 милиона жители се запазват и след петите поредни избори. Скъпо струващата политическа криза е без прецедент от края на комунизма през 1990 г. След падането на Бойко Борисов след десетилетие на власт, различните партии не успяват да изградят трайна коалиция, коментират чужди медии.

Консервативната партия на бившия премиер Бойко Борисов има съвсем малка преднина пред либералната листа, водена от бившия лидер на центристите Кирил Петков, пише френският в. "Монд", като цитира снощните прогнози, базирани на частични резултати. Според цитираната от изданието Евелина Славкова, анализатор от "Тренд", това е най-лошият възможен сценарий: "Колкото по-близки са резултатите, толкова по-трудно ще бъде да се състави стабилно правителство".

Опасенията от продължаване на политическата нестабилност в балканската страна с 6,5 милиона жители се запазват и след петите поредни избори. Скъпо струващата политическа криза е без прецедент от края на комунизма през 1990 г. След падането на Бойко Борисов след десетилетие на власт, различните партии не успяват да изградят трайна коалиция. Тази безизходица се засилва от конфликта в Украйна в общество, което е исторически и културно близко до Москва и е разкъсвано от въпроса каква помощ да окаже на Киев.

Младата проруска ултранационалистическа групировка "Възраждане" се възползва от този геополитически контекст, за да продължи възхода си: тя печели 13-14% от гласовете в сравнение с 10% на предишните избори. "Възраждане" отхвърля всички доставки на оръжие за Киев и открито защитава идеологията на Кремъл, това правят и социалистите от БСП - наследници на бившата комунистическа партия, управлявала някога страната, които събират около 9-10%, отбелязва френското издание.

На проруските сили в българската политика посвещава статията си и в. "Файненшъл таймс", който описва партия "Възраждане" като "проруска партия, която води кампания срещу присъединяването на България към еврото". На парламентарните избори тя "се опитва да разтърси" политическото статукво, като отразява "нарастващото разочарование на избирателите от корупционните скандали и политическите пререкания в София". "Възраждане" намери отклик сред българските избиратели, след като зае крайнодясна позиция, редовно ретранслираше пропагандата на Кремъл и поставяше под въпрос подкрепата на правителството за Украйна в защитата ѝ срещу руската агресия", добавя изданието.

Твърденията на руската пропаганда, като например това, че оказването на помощ на Украйна е наклонена плоскост, която води страната към открит конфликт с Москва, са навсякъде в кампанията на "Възраждане", пише изданието. Партията е ръководена от Костадин Костадинов, харизматичен представител на научните среди, чийто "популярен прякор е Копейкин - име, което препраща към руската дребна монета".

Мнозина смятат, че тези избори са от решаващо значение за ГЕРБ, чийто лидер Бойко Борисов беше министър-председател от 2009 до 2021 г., докато не избухнаха общонационални протести заради ролята на правителството му в ширещата се корупция в страната, отбелязва изданието "Политико".

Партия "Продължаваме промяната", водена от завършилите Харвард Кирил Петков и Асен Василев, и "Демократична България", водена от Христо Иванов, водят кампания с обещанието да превърнат България в "европейска държава", като повишат стандарта на здравеопазването и образованието и направят съдебната система и прокуратурата независими. Те са фаворити сред по-младите избиратели, посочва изданието.

Ако обаче страната отново не успее да излъчи работещо правителство, това може да подкопае надеждите ѝ за присъединяване към еврозоната и за ефективно използване на европейската помощ за възстановяване от пандемията от КОВИД-19.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • честното овчарче

    03 Апр 2023 8:49ч.

    ЗападнаЛАта преса е просто торба с лъжи! Нито Възраждане е про-руска, нито Киро и Асен са центристи, които ще подобрят здравеопзване или каквото и да било там. терзи лъжат повече и от българските вестници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • проруска е, проруска

    03 Апр 2023 8:59ч.

    и затова печели и набира сила. Освен към България, българинът носи в сърцето си любов и признателност към братушките, и няма земна сила, която да промени това отношение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Gen Gurko

    03 Апр 2023 13:17ч.

    Правилно. Тя е торба пълна с професионални изпечени лъжци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • всичко разбрах

    03 Апр 2023 9:11ч.

    Кой не скача, е ... крайнодесен или крайноляв. С обич от Министерството на истината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    03 Апр 2023 9:45ч.

    Жалка истерична пропаганда се вихри от всякъде... Но нищо, това е проявата на слабостта. Колкото повече се крещи, че Възраждане била руска партия, толкова повече хората ще се отвращават от демагогията и пропагандата. Същото е, както, колкото повече се твърди, че поредния кръстоносен поход на Запада срещу Русия бил „непредизвикана агресия на Русия срещу Украйна“, толкова повече всеки мислещ и живеещ с отворени очи човек разбира, че е точно обратното. А сега в България, посолството на ул. Козяк ще има много работа, за да консолидира и обедини не понасящите се помежду си партии на Войната, да съставят общо правителство на Войната. Да видим…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Василева

    03 Апр 2023 12:01ч.

    Правителство на американското посолство ще докара войната на прага на България, освен повече мизерия и разруха на почти всико - от инфраструктура до болници, още по голяма корупция. Колкото и кощунствено да звучи - това ще укрепи още повече Възраждане !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MMN

    03 Апр 2023 10:11ч.

    Пълен cringe

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всичко, което не е "евроатлантическо е проРуско.

    03 Апр 2023 10:14ч.

    "Демокрация", пази Боже!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любомир Русев

    03 Апр 2023 11:08ч.

    Много точно казано.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Д-р Росен Борисов

    03 Апр 2023 10:18ч.

    четете западна "свободна" преса и пълнейте :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратена

    03 Апр 2023 10:25ч.

    Разбира се, че щом не е "евроатлантическа" им пречи на схемите. Да пази Бог от "евроатлантизма" И кой е определил какво е "евроатлантизъм"? Наглосаксите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що да не са пробалкански Възраждане?

    03 Апр 2023 10:29ч.

    На Балканите трябва разбирателство!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колко удобно

    03 Апр 2023 10:59ч.

    западните кафяви 'медии' умишлено наричат пробългарска партия 'проруска'.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако БСП говореше така както Костадин, щеше да бъде ПЪРВА политическа сила

    03 Апр 2023 11:55ч.

    Защото както се вижда и чувства, намесата на американското посолство във вътрешните ни дела на българите и на България - мина всякакви граници! то не бяха искания, искания, все заради техния американски стратегически интерес. А българския интерес - няма значение! Здравеопазването ни е пълна скръб, децата ни умират - по 200 деца всяка година умират от рак, това са 6 ученически паралелки ВСЯКА година, след бомбардировките през 1999 г.! ... ВЕЧЕН СРАМ за БСП и за всички "български" политически партии!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако БСП говореше така както Костадин,

    03 Апр 2023 23:32ч.

    щеше да плюе на антифашисткото си минало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Василева

    03 Апр 2023 11:55ч.

    Глобалистката сган квичи и вие - "проруска ултранационалистическа групировка" ?!!......(е може би превода е за 'group' преведено като 'групировка') но по реакцията генерално извода е че много ги боли. Пък и ултрадясна била..... въобще манджа с термини и злобно безсилие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пипи

    03 Апр 2023 11:57ч.

    Когато непознаваш политиката и манталитета на една страна се получават такива западни писаници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    03 Апр 2023 12:11ч.

    Горките те... още не са разбрали, че цяла България е про-руска ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разбрали са го,

    03 Апр 2023 12:19ч.

    но това просто е непоносимо за тях ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bell

    03 Апр 2023 12:36ч.

    Нашата украинска сестра вече си развя знамето в София. Сега печели и изборите с най-невероятната коалиция на войната, която някога България е имала. Очаква се най-накрая Зеленски да открие Народното събрание с пламенната си, записана за Оскарите реч, след което да потекат и първите призовки за любителите на силни усещания, които си я пожелаха. Войната имам предвид, а не посланик Илащук. Така, че купувайте гащи и партенки, стягайте мешките, прощавайте се със славянката и марш на фронта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Западната фалшива пропаганда

    03 Апр 2023 12:48ч.

    е толкова перверзна, колкото и западните продажни политици. Продажни, защото и те като нашите, не се интересуват от съдбата на собствените си страни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    03 Апр 2023 13:24ч.

    Това им била болката, че сме нямало да се присъединим към еврозоната!?! То България се затрива, а те са се загрижили за еврозоната...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Синът на създателя идва

    04 Апр 2023 0:21ч.

    Българите са с Русия. Само небългарите и продалите се за пари слугуват на евронацистите и англосаксите - врагове на православието и българщината. Но денят ще дойде!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    04 Апр 2023 0:55ч.

    На мен пък ми е любопитно, що медията FT не е споменала и прякора на Бойко - "Тиквата/Мутрата", наред с "Копейкин", та да няма дискриминация, и да обясни що му викат " мутра", както е обяснил за К.? Или да обясни как в "либералната" коалиция е пълно с американски "грантаджии", които ако бяха американци в САЩ, получаващи финансиране от чужда държава, щяха да са регистрирани като "чуждестранни агенти"? И да обяснят и за влиянието на американския посланник и намесата в изборите у нас... Unbiased journalism по американски...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи