Зам.-министър: Пощите бяха хакнати в полза на частна куриерска фирма

Зам.-министър: Пощите бяха хакнати в полза на частна куриерска фирма

Хакерската атака, която през април т.г. срина системите на "Български пощи" е направена в полза на частна куриерска фирма. Това заяви пред Нова тв зам.-министърът на транспорта в служебния кабинет Красимир Папукчийски. "До мен стига информация, че това е целево, за да може да вървят пощите в негативна посока на развитие", посочи той, но не назова частната компания, нито изнесе факти, които да подкрепят тезата.

По негови думи, за да не се повтори подобна интервенция, е инсталиран нов софтуер. "Но все още следствието от тази атака не е отстранено - дори и последния месец пенсиите пак бяха раздадени със закъснение от един ден”, посочи Папукчийски.

Дни след хакерската атака срещу "Български пощи" принципалът им бившият вицепремиер по ефективното управление Калина Константинова отрече спекулациите, че вирусът е пуснат в полза на куриерската фирма "Еконт", чийто собственик Николай Събев беше министър на транспорта в кабинета на Кирил Петков. Софтуерните експерти, които отговарят за сигурността на държавните мрежи, коментираха, че кибератаката идва от чужбина. Бившият министърът на електронното управление Божидар Божанов също подкрепи тази теза, като посочи, че използваният вирус не се активира, когато засече, че операционната система работи в Русия.

Половината от новите локомотиви, доставени през 2021 година след провеждане на процедури след 15 години липса на доставка на нов подвижен състав, са извън строя. "7 локомотиви са извън строя, половината вече са извън строя поради неправилното управление на договорите за поддръжка на тяговия и нетяговия подвижен състав, тоест локомотивите и вагоните", уточни зам.-министърът Красимир Папукчийски.

По негови данни от началото на годината са отменени 5700 пътнически и бързи влакове, което означава, че 10 дни в държавата не е имало никакво влаково движение. В сравнение с австрийските железници изоставането ни е не по-малко от 20 години, каза Папукчийски. "Среднодневното закъснение на всички влакове, въпреки намаления обем на влаковете – те се движат 10% по-малко от заявеното – е над 1800 минути или в месечен размер говорим за 50 хиляди минути закъснение на всички влакове", подчерта той.

 

Източници: "Сега", Нова тв

 

 

Коментари

  • Имаше един Гешев

    22 Авг 2022 13:15ч.

    Къде е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еконтаджията

    22 Авг 2022 13:16ч.

    в затвора..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От собствен опит: Трябваше да изпратя декларацията си в НАП в края на април. С препоръчано писмо и обратна разписка струва около 2.50, да речем 3 лв. И точно в този момент пощите не работеха ВЪОБЩЕ.

    22 Авг 2022 13:26ч.

    Наложи се да я изпратя с "Еконт" - струваше почти 9 лв. В България има около 420 хиляди фирми. 20 хиляди, да речем, ще изпратят декларациите си по интернет, 30 хиляди - чрез други куриери. Умножете 370 хил. по 9 = 3 млн и 330 хиляди чиста печалба за "Еконт", паднала му от небето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • феодализъма в България

    22 Авг 2022 13:33ч.

    Да бе, аз даже мога да се обзаложа кой я е направил - учителят по медитация на Еконтажията, работи в Англия. Преди това изтри от Булстат, че е бил председател на тяхната секта. И това прокуратурата го знае, но си траят, понеже заека е доста по-голям от тия две дребни компютърни престъпления.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • св. Жавелин

    22 Авг 2022 13:36ч.

    Те много обичаха да се хвалят, че тяхната секта е с много силна протекция, ужким от "свещени" същества - защитници, а по-скоро е от нечии тайни служби, да не казвам кои. Затова еконтажията стана министър, и то СИЛНО идеологизиран - русофобски. И затвори небето за руснаци. Правилния човек на правилното място в правилния момент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • прокуратурата пази престъпниците

    22 Авг 2022 13:44ч.

    По същата причина Петков каза няколко пъти, че ще ни трябва подкрепа от партньорите за да сменят главния прокурор, а Гешев си мълчи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Въпрос

    22 Авг 2022 13:42ч.

    Ако собственикът на Еконт имаше мерак да хакне държавните пощи, за да прави пачка, защо не го направи през 20-те години, преди да влезе в политиката, а точно когато излезе на светло. Зам.-министърът изпълнява елементарна поръчка на принципала си Радев, на когото еконтаджията се отваряше преди няколко месеца. Така политика не бива да се прави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Иванова

    22 Авг 2022 13:55ч.

    Това замеряне със редки л*йна води само до по голямо освинване. Публиката/електората още повече се отвращава от държавата. Извод - на някои им е хубаво да живеят в кочина, на някои - не. Вторите определят кой ще кара кораба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напиши Коментар

    22 Авг 2022 14:05ч.

    Тя държавата беше хакната, той за пощите се притеснява. Обаче! Тези дето ни хакнаха, са публично известни. В тази връзка, защо не са следствени вече, ами обикалят студията да дрънкат глупости. ТОВА Е ВЪПРОСА????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    22 Авг 2022 14:19ч.

    Декларациите се изпращат през нета, попълват ги служителите на НАП, а вие си ги потвърждавате... Трябва само да си извадите съответния код от НАП. Толкоз! Няма поща, няма куриери. Не разбирам това невежество и мързел!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Иванова

    22 Авг 2022 14:24ч.

    Не е невежество, напротив. Сайтовете никак не могат да бъдат хакнати , нали ? Имейлите никак не могат да бъдат хакнати , нали ? Не, ама да. Няма сигурни комуникации, но добрите стари класически пощи функционират във сащ и то доста добре, но странно в България искат да ги скапят. Защо ли ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    22 Авг 2022 14:31ч.

    До д-р Иванова 22 Авг 2022 14:24ч. Разбира се, че е невежество, госпожо! Как пък 10 години никой не ми хакна декларацията. Освен това всички си знаем приходите, има документи, които можем да проверим и да поправим.... Забележка: От самото начало беше ясно какви са ПП кадрите, но и населението майката си трака.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери, ти си тъпа!

    22 Авг 2022 15:32ч.

    Населението ти било виновно! Защо си толкова тъпа, Мерче-Марче? Никой не ти е хакнал декларацията, защото толкова са ти доходите. Но държавните пощи са друго, далаверата е там! Анадънму, Мери-ханъм?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е,КОНТе

    22 Авг 2022 14:53ч.

    Е, няма ли затвор за тая работа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Искам си мостовете и ледоразбивача

    22 Авг 2022 14:57ч.

    Къде са ми обещаните 5-6 моста на Дунав, 3-4 тунела под Шипка, евтиния и печеливш луксозен пътнически транспорт, летище Русе, пряката въздушна линия до Скопие (братчедите още ме чакат там на летището), ами ледоразбивача? Къде са бе ей? Еконте ти си за пандиза брато! Обадил съм се и там те чакат едни пичове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    22 Авг 2022 15:09ч.

    сега дедо еконтии е на вилата си на морето с държанката си и се смее на нашия акъл на изборите пак гласуваите за пп пълнете им гушите и после коментираите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А не бяха ли руснаците,

    22 Авг 2022 16:02ч.

    че нещо такова си спомянм. Понеже те всичко правеха, та и туй, че да падне русофобския режим у нас според едни кирчовци, които се взеха така насериозно, че си приписваха внимание от страна руските хакери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дядо Съби не е хакер

    22 Авг 2022 16:03ч.

    Той си е просто мошенник. Така, че може да говорим за мошенническа атака на Български Пощи, или просто казано ограбване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Г-Н ЗАМ. МИНИСТЪР, ВНЕСОХТЕ ЛИ ОФИЦИАЛНО ОБВИНЕНИЕ В ПРОКУРАТУРАТА, ЗА ДА СЕ РАЗСЛЕДВА СЛУЧАЯ ?

    22 Авг 2022 16:29ч.

    Защото всичко друго е само ПР.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи