Зам.-министър на енергетиката: Изчерпаха се възможностите на бюджета

Зам.-министър на енергетиката: Изчерпаха се възможностите на бюджета

Изчерпаха се възможностите на бюджета и трябва да се спре с това раздаване на средства на всеки, който изреве”. Това заяви в ефира на  NOVA Пламен Данаилов, който е зам.-министър на енергетиката. 

Той коментира и предвижданата отстъпка от 25 ст. На литър гориво за частни потребители у нас. „Разбрали сме се да има отстъпка за горивата, но самият механизъм на получаването й все още не е изяснен”. По думите му компенсацията, която търговците ще получават за количествата продадени с отстъпка горива, е, че няма да им бъде начисляван ДДС в края на месеца за тях.

Данаилов заяви, че българският бюджет не може да си позволи помощите от 200 евро, които Италия дава за закупуване на горива от гражданите. „Още повече в светлината на последните препоръки от Европейската комисия, че доста сме се отпуснали в харченето, че излизаме в сравнително голям дефицит и че това трябва да бъде коригирано”, допълни зам.-министърът от квотата на ИТН.

„На макроикономическо ниво не виждам основание за голяма част от протестите”, каза още Пламен Данаилов. Според него „като цяло българските предприемачи се справят добре”. Той коментира данни за високи нива на износ, ниски нива на безработицата у нас и нуждата от още работна ръка, която да се влее в икономиката.

Данаилов коментира и плащанията на руския газ. По думите му, според новите условия за България, които са били поставени от „Газпром”, плащането се счита за завършено, едва когато бъде превалутирано в рубли. В сметка, която страната ни все още не е открила. „Ние имаме допълнително писмо от ЕК, което казва, че плащането по този механизъм с конвертиране в рубли е нарушение на санкциите”, категоричен беше ресорният зам.-министър.

Той увери, че договорените два кораба с американски газ пътуват към България. Данаилов заяви още, че изпълнителните директори на държавните газови дружества са на работно посещение в Далас, САЩ. Една от основните задачи на посещението било договаряне на устойчиво дългосрочни доставки при цени, които да са достатъчно поносими и взаимноизгодни.

 

Източник: dariknews.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Иванов

    25 Май 2022 11:20ч.

    Да не са спрели да ви дават заеми?Я погледнете Украйна за вярна служба и творческо изпълнение на спуснатите задачи с каква парична премия я наградиха!Слабо,много слабо - изобщо не се стараете в слугинажа си и ето до какъв хал ни докарахте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От де се пръкна

    25 Май 2022 11:28ч.

    Все отбор кавалджии .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • двата кораба пътували към България

    25 Май 2022 11:36ч.

    А къде точно се намират в момента знае ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Туземната колониална администрация е на наркотици?

    25 Май 2022 13:22ч.

    Навремето дойдоха два кораба с развалена американска царевица, която платихме като попове ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • николов-

    25 Май 2022 11:57ч.

    а бе нали имаше много пари от преизпълнение...? банда лъжци. оставка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock - "Корабите - хубаво, но къде и кога ще има ред за превръщане на течният газ в нормален?..."

    25 Май 2022 12:02ч.

    ... И къде ще го съхраняват докато му дойде реда? Отделно са цените, отделно е каква е достоверността на заявленията от изпечените лъжци и дори поокъкали се с не дотам почтени "сделки", другарчета? Както я караме, ще имаме масово голо хоро по Коледа! Но с пладнешки разбойници винаги е така: - Обраните и натакованите последни се усещат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а пък Асенчо рече,

    25 Май 2022 12:30ч.

    че като се спрат кражбите и парите ще стигат за всичко. Каза също, че България не е бедна страна и има достатъчно пари. Заради инфлацията в бюджета влизат значително повече пари, обаче пак ги нямало. Значи продължава да се краде, при това очевидно много се краде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    25 Май 2022 13:15ч.

    "Данаилов заяви, че българският бюджет не може да си позволи помощите от 200 евро, които Италия дава за закупуване на горива от гражданите." Я пак. Вижте ТОЧНО как стоят нещата в Италия с тези 200 евро и след това я споменавайте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    25 Май 2022 13:19ч.

    В България бюджета ОСНОВНО се попълва от ДДС. По-скъпи стоки (храни) - повече пари от ДДС. На практика, най-бедните в България пълнят държавната хазна. Защото, колкото и да е беден българинът, трябва да яде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Д-р Илко Семерджиев, зъболекар-импресионист

    25 Май 2022 13:20ч.

    Народната Република остави и развита енергетика, но дерьмократичните скакалци я оглозгаха ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алберт Драйнщайн

    25 Май 2022 13:46ч.

    Българите тъпи ли са или се правят на такива ? 600+ години ги яхат разни д*били и пак не им идва акъла. Това ако не е тъпота ? По цял свят се чудят на българското чудо как са оцелели толкова дълго време и не са се затрили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чудото

    25 Май 2022 14:16ч.

    Само чудо може да спаси БГ - това чувам често напоследък.... Ами хайде да се помолим на Господ за това Чудо, призовавам всички пенсионери, най-застрашените от гладна смърт -- да се молим на нашия Господ, в къщи, ако не искате да идете в църква. МОлитвата е важното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Брунхилда

    25 Май 2022 14:24ч.

    Може би абсолютната монархия е чудото. Бруней е такова чудо - един на върха и всички са поданици. Нема крадливи политици и тарикати щото знаят кво ги чака на стадиона . Народа доволен и предоволен. Ама българите все тарикати и за това така го отнасят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    25 Май 2022 15:03ч.

    Брунхилда, кога за последно посети Бруней за да знаеш?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи