Заляха с червена боя Паметника на съветската армия в Бургас (снимки)

Заляха с червена боя Паметника на съветската армия в Бургас (снимки)

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Паметникът на съветската армия в Бургас стана жертва на вандали. Неизвестни лица са залели с червена боя барелефът в основата на паметника, на който са изобразени войници от съветската армия, съобщи агенция "Булфото". 

Паметникът на Съветската армия в Бургас отново бе залят с червена боя. Засегнат е барелефа в основата на монумента, на който са изобразени войници от Съветската армия.

По средата е изписана и латинската буква Z, която руската армия използва във войната срещу Украйна като свой отличителен знак.

Това не е първото посегателство срещу паметника. В началото на войната монументът на няколко пъти беше заливан с червена боя и осъмва с антивоенни и антируски надписи.

Вандалската проява бе посрещната с различни чувства от бургазлии. Някои са на мнение, че това е най-малкото, което може да се направи, за да се покаже несъгласие с политиката на президента на Русия Владимир Путин. Други обаче са на мнение, че на паметници не бива да се посяга, съобщава "24 часа". В града от много време върви спор трябва ли да бъде премахнат Паметникът на съветската армия. Такова предложение бе вкарвано за гласуване на няколко пъти в Общинския съвет, но до конкретно решение не се стигна.

През април миналата година беше излята червена боя и върху паметника Альоша на площад "Тройката" в морския град, което бе второто посегателство срещу този монумент от началото на войната в Украйна. Малко по-рано същия месец Паметникът на съветската армия в Добрич осъмна с надписи, свастики и други знаци. Тогава с червена боя бяха боядисани и ръцете на фигурата, част от монумента, а с червено бе изписана буквата Z - символ на руските военни части в Украйна. А Паметникът на съветската армия в Стара Загора през октомври 2022 г. бе изрисуван с червена боя, като бяха оцветени ръцете на фигурата на войника и до него е изрисуван задраскана буква Z. 


Миналия месец в София една от фронталните плочи на Паметника на съветската армия, на която пише "На съветската армия освободителка от признателния български народ", беше разбита с чук. Комисията по култура и образование и Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика към Столичния общински съвет пък настояха СОС да задължи кмета Йорданка Фандъкова да поиска от държавата да премести монумента, който е държавна собственост. 

В началото на март вандали поругаха и паметника на граф Игнатиев във Варна, който се намира в градинката между Драматичния театър "Стоян Бъчваров" и филиала на културната институция. Бюстът и постаментът бяха залети с бяла боя, а паметната плоча бе захвърлена на няколко метра встрани в градинката.

Източници: "Труд", dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • malart

    20 Март 2023 17:58ч.

    как ще са вандали? това са интелектуалци от доносническа окрайна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    20 Март 2023 18:05ч.

    Долни боклуци, на които трябва да се потърси отговорност!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно, как биха реагирали...

    21 Март 2023 7:23ч.

    ...заливащите с боя и разрушителите на паметта, ако някой залее с боя или разруши надгробните плочи бабите у дядовците им, които в по-голямата си част са били комунисти и са изпълзели от селата, сдобивайки се образование благодарение на комунистите?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Западът умира пред очите ни. Местните му лумпени са без значение.

    20 Март 2023 18:11ч.

    Никой от тях няма да има нормален живот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се гаси туй що не гасне!

    20 Март 2023 18:25ч.

    Тази организирана акция за да помрачат съвсем отношенията ни с Русия със сигурност има координационен център. И проектите ПП, ДБ, а и БВ бяха реализирани като част от нея (акцията), а Борисов ще се превъплати в когото се наложи, само и само да си извоюва благословия за нов мандат... И наистина сме малодушни щом търпим шепа продажници и натегачи да сринат икономиката ни, за да се харесат на спонсорите си. И най-интересното е, че не смятат, че ни блъскат към пропаст и че скоро ще започнат да пристигат призовки... https://www.youtube.com/watch?v=Rytg1Fi5auc. Хора, мислете за кого гласувате!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    20 Март 2023 19:41ч.

    Русия разследва оскверняването на съветски паметници в Европа и нарушителите ще си понесат отговорността.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Али Луя

    20 Март 2023 19:52ч.

    На Роналд Рейгън никой не залива бюста, който от историческа гледна точка изглежда като недоразумение. За културата на умнокрасивите няма какво да се коментира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сорос плаща

    20 Март 2023 21:00ч.

    На всички тези талибани лайнояди. Плаща също на властта да си затваря очите. Скъпо ще им излезе...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това се казва

    20 Март 2023 22:59ч.

    Ефектен и евтин ход за спечелване на избори. 2 кг. червена боя и хоп...бг боеприпаси и войници за Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-добре да я оставите тази боя

    20 Март 2023 23:01ч.

    Наистина са загинали, така че боята само въздейства в полза на паметника на загиналите съветски войници. Мислили са лошо, но са постигнали обратен ефект.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рашистки "освободител"

    21 Март 2023 10:38ч.

    има загинали съветски войници в Бургас, но нека да се уточним от какво са загинали: през септември 1944г съветски войници в Бургас ограбват туби с метилов алкохол, резултатът е: 42 от тях умират на 20 септ от отравяне, 6 ослепяват и около 150 други имат проблеми със здравето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Black Sea Sheriff

    21 Март 2023 6:53ч.

    Знаем ги кои са. Следва продължение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    21 Март 2023 8:01ч.

    заливат... не само в софия има д.ебили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи