Заков: Митрофанова не уважава България

Заков: Митрофанова не уважава България

Посланик Елеонора Митрофанова категорично не уважава България. Това смята министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков. „Поведението на руския посланик у нас е недопустимо. Не е това начинът да се води дипломация. Сигурен съм, че руската дипломатическа служба има доста професионални дипломати, които биха представлявали доста по-успешно руската държава у нас”, каза Заков пред Нова телевизия.

Според него дипломацията между София и Москва няма да бъде прекратена.

„Видяхме, че посланикът на Русия заплаши, че ще предложи на руското ръководство да затвори мисията у нас. Моят опит и мнение, е че подобно действие е във вреда на страната, която затваря посолството. Не вярвам руската държава да вземе подобно решение. Дори това да стане, само по себе си не означава скъсване на дипломатическите отношения”, поясни военният министър в оставка.

По думите му е добре да се помисли дали представителят на Русия у нас да не бъде сменен. „Всеки един дипломат, независимо от държавната политика, която следва, трябва да уважава приемащата държава. Имаше много случаи, в които Митрофанова можеше да бъде обявена за персона нон грата. Затварянето на руското посолство ще бъде във вреда на руските граждани у нас. Ако пък българското посолство в Москва бъде закрито от руска страна, то тогава ще страдат българските граждани там”, каза още Драгомир Заков.

Той коментира и казуса около изгонените от България 70 руски дипломати. Според него това не е нестандартна практика в дипломацията. „Да, бройката изглежда голяма, но на фона на големия брой руски представители у нас, не е нещо кой знае колко кардинално. Ако има данни, че тези руски граждани са извършвали действия, които са в разрез с дипломатическата практика, решението е резонно. Щом ДАНС са дали списък, явно е така”, поясни министърът на отбраната в оставка.

Пред NOVA той обяви, че все още не е получил покана за участие в новия кабинет.

„Все още не сме стигнали да коментираме състав на правителството. Трябва да се проведе разговор какви политики ще се водят.  До този момент с мен не е разговаряно за участие в следващ кабинет. Поел съм отговорност и смятам, че тя още важи”, обясни Заков. Според него решението Асен Василев да бъде номиниран за бъдещ премиер е правилно.

Той допълни, че има риск доставката на изтребители F-16 да бъде забавена още, ако се стигне до нови избори.  

На въпрос даваме ли оръжия на Украйна, той коментира следното: 

„Нямам информация. Обикновено крайната дестинация е тази, която пише в документите. Оттам нататък държавата, която получава оръжието, има отговорността да спазва определени правила. Украйна е жертва и трябва да бъде подпомогната”.

Целия разговор гледайте във видеото.

 

 

 

 

Коментари

  • Иванов

    02 Юли 2022 10:54ч.

    Благодарение на българските политици и аз не я уважавам,но нито я предавам,нито я продавам.А и си я обичам с една такава любов - трудно обяснима,но непреходна и ненарушима.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Епилиран ляв нежен демократ

    02 Юли 2022 10:56ч.

    Вече 33 години сме под американското робство, а българският мат‘рял са бъдещите индианци !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Американците ни харизват

    02 Юли 2022 11:05ч.

    на англичаните, които не случайно излязоха от ЕС. Великобритания ще запали фитила на новата Европейска война, като се надява да спечели и отново да си върне величието на Световна империя. Първите. които трябва да изгорят са държавите от "Триморието" - Източна Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    02 Юли 2022 12:29ч.

    Вярно е,заков каза,че заради нея нама да дойдат руските бомбардировачи.Но е дойде друго=затваряне на производства,студ,за АЕЦ и горивото да не говорим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българските СУ-25?

    02 Юли 2022 10:56ч.

    Къде са 14-е български щурмови самолети СУ-25? Колко от тях останаха в Безмер или николко?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Peco

    02 Юли 2022 10:57ч.

    Само не разбрах, какво общо имат предсрочните избори със забавянето на производството на предплатените на 100% американски бангии???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    02 Юли 2022 12:31ч.

    Има,големите ни братя се страхуват да ги нападнем.новите ни задокеански.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    02 Юли 2022 10:58ч.

    Уважение се печели,не е даденост.С нашата подлост и слугинство ние спечелихме място в Списъка на недружеските страни /не вражески,но за нашите неграмотници и некадърници ,които са на и около властта тази разлика не е разбираема/.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм цинична заплаха

    02 Юли 2022 11:00ч.

    "Той допълни, че има риск доставката на изтребители F-16 да бъде забавена още, ако се стигне до нови избори."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Министър Заков дали не разоръжава България

    02 Юли 2022 11:00ч.

    пред лицето на мощната турска армия? Вярна ли е информацията на Австрийски военен, че България е изнасяла танкове за Украйна през Полша? Това може да стане само с подписа на министър Заков от фашистката партия "Продулжаваме промяната", за пълното унищожение на Р. България...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Peco

    02 Юли 2022 11:04ч.

    Вярно е! Руснаците показаха чисто нов танк на 16км с българска идентификационна табелка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    02 Юли 2022 12:34ч.

    До Ново село е близо летище Безмер.Незнайно се разтоварваха танкове и други машини, камиони,джипове военни но нощно време.по тъмно,но пак ги усетили от селата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И този говори и мисли първосигнално

    02 Юли 2022 11:17ч.

    Този първо да си зададе въпроса дали при това "управление" България е страна която уважава себе си. "Изгонването" беше върха на дипломатичното изкуство, така ли? Казано е, ако искаш да те уважават - уважавай себе си. Ако тука всеки си прави каквото му скимне, не означава че Митрофанова е същата. Не съди за другите по себе си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха

    02 Юли 2022 11:25ч.

    .И като те гледа тебе, Киро Курулацията неговата Еуглена какво да уважава България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “Митрофанова не уважава България”

    02 Юли 2022 11:34ч.

    Нормално. В Русия уважават силата. Никога не са ни уважавали. Някога ни обичаха, така както се обича малко братче. Понякога му помагаш, друг път ще го защитиш, но може да хвърлиш и един пердах, да си знае мястото. То трябва да те уважава, не ти него, защото ти си големият. Тази дума, братушка, някога не сме я разбрали, та и тях сме нарекли така. Братушките всъщност сме ние, те са Большой брат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровец

    02 Юли 2022 11:59ч.

    Държанието на рашистката е недопустимо за една суверенна държава. И денят, в който закрият посолството и тя се махне от тук, ще е прекрасен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    02 Юли 2022 12:12ч.

    Със сигурност я уважава повече, отколкото ТИ я уважаваш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    02 Юли 2022 12:29ч.

    Първо се научете да обичате Родината си такава, каквато е. Второ-научете се да уважавате народа си такъв, какъвто е. Той ви е единствен на света. И трето- престанете да се гнусите от произхода си. Той е такъв, какъвто е. Когато осъзнаете всички написано по-горе, тогава ще ви припознаем за "наши". Иначе си оставате кукли на конци. Държани от Козяк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи