Заков: Кулеба е прав, ако не дадем оръжия на Украйна, подкрепяме руската агресия

Заков: Кулеба е прав, ако не дадем оръжия на Украйна, подкрепяме руската агресия

Никой не може да гарантира сигурността в Черноморския район без България и Румъния

Западният свят е закъснял да осъзнае какво се случва в Украйна

"Дори като дипломат, защото аз съм също дипломат, дълбоко в душата си, мисля, че г-н Кулеба е абсолютно прав". Така българският министър на отбраната Драгомир Заков коментира думите на украинския външен министър Дмитро Кулеба, че "всеки, който не доставя оръжия на Украйна, подкрепя руската агресия". Заков е дал интервю за румънската медия Аджерпрес, предава БТА.

По думите предстоящия вот в парламента следващата седмица на евентуална доставка на оръжия от България за Украйна е въпрос от огромен обществен интерес. Той добави, че като министър на отбраната, макар да разбира отлично този факт, подкрепя предпазлив подход към въпроса в публичния дебат.

Помолен да коментира колебливостта на България по отношение на оръжейните доставки за Украйна, министърът отбеляза, че същевременно "трябва да бъдем напълно наясно с пропагандата, дезинформацията и опитите хората да бъдат объркани". Според него дискусията в парламента по въпроса е особено важна, тъй като става дума за това народните представители да обсъждат публично тази тема и да вземат решение.

"След това зависи от правителството да приложи решението и всичко, което се изисква от мен като министър на отбраната или от моите структури ще бъде осъществено съобразно решението на парламента", посочи Заков.

Същевременно българският министър спомена изказването на президента на Украйна Володимир Зеленски, че всяка страна би следвало да помогне съобразно възможностите си и че ако няма, да речем, изтребители, би могла да окаже друга подкрепа. "Поради тази причина казах, че има много начини да се помогне. Мисля, че Украйна се нуждае от много неща. Не забравяйте, че рано или късно, надявам се, че ще е по-рано, а не по-късно, ще имаме друг етап, когато ще трябва да се помогне в помиряването и възстановяването на Украйна", каза Заков.

Никой не може да гарантира сигурността в Черноморския район без България и Румъния, заяви още министърът. Той открои отличните отношения между България и Румъния не само на ниво министри на отбраната, но и на правителствено равнище. "Предвид настоящата ситуация в Украйна, нека кажа, че ние нямаме само общи заплахи и общи предизвикателства, но споделяме и обща съдба с Румъния, а в този случай като съюзници, не само като съседи", посочи Заков. Той добави, че с румънския му колега са се договорили за редовни срещи през следващите месеци и следващите години.

Министърът изказа мнение, че западният свят е закъснял да осъзнае какво се случва в Украйна. Според него обаче България и Румъния са се застъпвали от много години за необходимостта от по-голяма намеса на НАТО.

"Смятам, че сегашните обстоятелства в Украйна ясно показват, че Черноморският регион е важен регион за евроатлантическата сигурност и ние трябва да бъдем напълно ангажирани в укрепването на тази сигурност за всички нас, не само за България, Румъния, Турция, тези три съюзнически държави, но също за НАТО като цяло, и сигурен съм, че това ще бъде общата визия на съюзниците на срещата през юни", заяви Заков.

Попитан каква е визията на България по повод дискусиите в страните от източния фланг на НАТО относно постоянно военно присъствие, Заков напомни за решенията за съставяне на бойни групи на източния фланг и че България е една от страните домакини на подобни бойни групи.

Помолен да коментира препоръката на България гражданите й да напуснат Молдова, вероятно с оглед на събитията в Приднестровието, и попитан как България възприема ситуацията там, Драгомир Заков посочи, че това е решение на външното министерство и предположи, че става дума за превантивна мярка с цел да се избегнат усложнения, в случай че ситуацията се влоши. "Разбира се, вие отлично знаете, че ситуацията в Приднестровието не е чак толкова спокойна, а аз смятам тези мерки по-скоро за превантивни, а не за нещо друго", добави той.

Според него има риск за Приднестровието и Молдова на фона на конфликта в Украйна, но "международната общност би следвало да направи всичко възможно, за да избегне подобни сценарии, преливането на конфликта към Приднестровието, защото не е само в Приднестровието, не е само в Молдова. Преливането би могло да засегне Балканите. А тогава ние може да имаме по-голям проблем", посочи той.

"Тези неща водят до същото заключение - че трябва да работим заедно, колкото се може по-тясно, на всяко едно ниво", изтъкна той.

Запитан дали при настоящите обстоятелства дипломацията върши работа, министър Заков отговори, че "дипломацията винаги работи, но зависи от всички страни, а не само от една"

 

Източник: "24 часа"

 

 

 

 

Коментари

  • жалки твари

    01 Май 2022 18:06ч.

    За всеки случай американци отприщихте такава омраза към себе си, на която едва ли някой от нас преди това е вярвал, че е способен. Жалки твари. Няма да получите нито оръжие, нито война. Жалки сте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заков,

    01 Май 2022 18:13ч.

    Кулеба и Зеленски вече искат хора, с оръжие ги нафрашкаха - хайде прав ти път да се биеш за Украйна - и ти, и другите полезни ид@оти от това правителство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още един бръмбар.

    01 Май 2022 18:14ч.

    Казват старите: "Като се поведеш по акъла на бръмбар, ще кацнеш на ла*но." Голям зор беше да отстранят Ст. Янев, и то по идиотски повод. Явно е било за да поставят този кухендер... С все сили ни теглят към войната. И най-тъпото е, че световните ястреби печелят яко, а нашите ниски топки - ей тъй, за едно потупване по рамото ще ни пожертват... Киро про100то може и да е захлебил от дружбата си с Z.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калина

    01 Май 2022 19:17ч.

    Люб,знаеш ли с какво мисли бръмбърот

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Люба

    01 Май 2022 19:23ч.

    Калин, вижда се как мисли Още вдин бръмбар - също като зелен чорап

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    01 Май 2022 18:22ч.

    Кулеба може да е прав за себе си, но не и за НАС ! А ти не си дипломат, а дипломатка, на която всеки може да си го завре, както си иска ! Не ти ли стига доволното затваряне на очички пред мнототонното изнасяне чрез чужди фирми на оръжие от нас, ами искаш още за сметка на държавата ? Бактъм от натовси ЛИЗАЧИ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ай чиба!

    01 Май 2022 18:33ч.

    България във война няма да участва, каквито и поръчкови (но крайно изтъркани) номера да ни спретнете винаги ще знаем кои стоят зад тях. И това няма да е Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    01 Май 2022 18:43ч.

    копейкаджиите, ами Еритрея за помогне с оръжие на Матушката ви и ще има баланс. Може и Венецуела или Беларус.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • смях в залата

    01 Май 2022 18:45ч.

    Тези с общо 10% електорална подкрепа ще ни вкарват във война. Вярват ли си?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    01 Май 2022 18:55ч.

    Напускайте правителството и давайте оръжия като физически лица! Не въвличайте България в налудничевите си планове! Аман от недодялани управници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    01 Май 2022 18:56ч.

    А ако дадем, подкрепяме неофашизма... кво прайм бе льольо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Захов Захов, ти

    01 Май 2022 18:57ч.

    Послушко такъв! Нали заради послушковци като теб махнаха Янев! Какво си допринесъл ти за родината и с какво ще те запомнят освен че си бил наведен йес мен, който предава народа си заради комисионна! Питам и отговор не чакам!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оливър Стоун: Украйна винаги е била част от плана на САЩ за смяна на режима в Русия

    01 Май 2022 18:58ч.

    "доставка на оръжия от България за Украйна е въпрос от огромен обществен интерес". Остава да попитаме за кого. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%80_%D0%97%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прав е - кой е първата страна да реализира Голямото нулиране

    01 Май 2022 19:14ч.

    Украина. Тихо съобщихам, че пуснаха приложение което съчетава вакс паспорт, дигитална идентиф, и номер за базов доход в едно. Защо мислите, че им пращат помощ в оръжие и пари. Те са шампионите на Новия световен ред.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хубаво, нека да са първи в нулирането

    01 Май 2022 22:54ч.

    ама защо НИЕ трябва еда им изплащаме базовия доход? Не ни достигат парите за нашите си български пенсии!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    01 Май 2022 19:20ч.

    господине почваите от генезиса на проблема и стигнем до финансов одит на украина къде са оръжията и парите иначе са само празни приказки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калина

    01 Май 2022 19:27ч.

    Люб, крайцерот маскватаМу с оружия ли го подводниха или с приказки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Люба

    01 Май 2022 19:31ч.

    Калин , на вахтените им чели празната приказка за бабаМумара и те проспали ракетата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-ИЗРАЗИЛ Е ЛИЧНО МНЕНИЕ

    01 Май 2022 19:39ч.

    И затова трябва да си ходи като Янев.Но обяснете ми моля,защо е това натискане България директно да изнася оръжие за Украйна?1.За да и подарим С 300?МиГ29?Ракети ''Точка....'' т.е да дадем/прададем нещо което не можем да произведем и продадем на посредник? 2.Директно подаряване на оръжие за сметка на Българи ще им напълни чекмеджетата?Не разбирам и не намирам логично обяснение?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за да ни превъоръжат

    01 Май 2022 22:57ч.

    нашите хам. приятели с ново, по-красиво (и с по-лошо качество) оръжие, а българският човек да плати сметката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • куреба

    01 Май 2022 20:15ч.

    му е шеф така ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чиновниче нещастно!

    01 Май 2022 20:29ч.

    Цял живот на държавна хранилка, 1 лев стойност не е създал, позволява си да определя моята съдба и тази на децата ми. Няма да стане! А освен това ще си плати горко за продажническия тарикатлък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    01 Май 2022 20:33ч.

    Зомбиран "дипломат" си ти. Домъкнаха те като сшгурен изпълнител на американските задачи след обучението ти. Как пък все такива продажници ви събраха, антибългари от различни краища на света?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    01 Май 2022 20:48ч.

    Този подлизурко расъждава като нищожество, едностранчиво защото служи на мрачни и враждебни на България сили! Но ще загуби и ще бъде проклет, не оставяйте такава подла невестулка да ви завлече в калната локва на дълготрайната мизерия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Формалната логика явно му е чужда

    01 Май 2022 20:58ч.

    Всеки, който не носи чадър, когато вали, е виновен, че вали... Това се опитва да внуши мижитурката..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Заков,

    01 Май 2022 21:07ч.

    родът ти е от Плевен, градът, в който за свободата му са загинали хиляди руснаци. Как се родихте и изродихте такива никаквици без капка респект към тези, чиято кръв е напоила земите ни? Никой не иска от вас да подкрепяте Русия, а само желаем българско оръжие да не убива пра-пра-внуцити им. Няма кариера, колкото и блага да носи тя, която да оправдава загубата на родова памет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Родът му може да е от Плевен,

    01 Май 2022 23:04ч.

    но той е завършил Френската гимназия, където са учили и формирали такива великани като арх. Пламен Мирянов и Борис Бонев, и цялата агитка от СОС, която преименува публичните пространства около руското посолство в ул. "Борис Немцов" и "Героите на Украйна"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сега някой админ завършиол същото славно училище

    01 Май 2022 23:06ч.

    ще ми изтрие коментара, за да не хвърля сянка върху доброто име на гимназията... С такива възпитаници рано или късно ще се прослави и без моите писаници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няма лошо

    01 Май 2022 22:07ч.

    Нека да влезем във война и да ни раздадат оръжие, ние знам към кого да го насочим, изобщо не се съмнявайте в това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • френд ъф Изсраел

    01 Май 2022 22:23ч.

    Както обясних и в другата новина, целта е България реално да бъде въвлечена в конфликт с Русия, колкото по-остър, толкова по-добре. Русия да бъде ангажирана с конфликти по цялата и граница - от Финландия до Турция, до Казахстан. Това ще отвърже ръцете на Израел и партньорите да нападнат и сринат Иран, без Русия да може да се намеси, за да го защити.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • френд ъф Изсраел

    01 Май 2022 22:24ч.

    Тука важна е речта на Лиз Тръс от оня ден: https://www.gov.uk/government/speeches/foreign-secretarys-mansion-house-speech-at-the-lord-mayors-easter-banquet-the-return-of-geopolitics За съжаление няма кой да я преведе, нито да ни информира, нито да ни обясни контекста.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • френд ъф Изсраел

    01 Май 2022 22:27ч.

    Затова джафкат тукашните пуделчета - така са инструктирани. Свобода, демокрация, правила и т.н. мантри. Крайна цел - България във война с Русия и Сърбия. Учудвам се, че Радев посмя да се обади, също и че оня ден не му се случи атентат, докато летя със самолета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • френд ъф Изсраел

    01 Май 2022 22:28ч.

    След като г-жа Бербок каза, че сме се съгласили за Македония до юли, значи сме се съгласили. Какво е казала нашата министърка или някой друг Сульо - няма значение! Съгласили сме се! Партньори, сър!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • френд ъф Изсраел

    01 Май 2022 22:33ч.

    Сръбкинята неслучайно каза за Дивия Запад, а Путин неслучайно каза, че е приготвил тоягата. Ние сме по средата в сандвича.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • френд ъф Изсраел

    01 Май 2022 22:42ч.

    Тов. Ердоан ни гледа от двореца си на брега на Босфора, а очите му едни добри......................

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Приятел на Новият Изсраел

    01 Май 2022 23:10ч.

    https://www.bitchute.com/video/RFwQQ82JRqyY/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Речта на Лиз Тръс

    02 Май 2022 1:42ч.

    След BREXIT са доста настървени за нови победи. Огромни пари на руски олигарси (откраднати от руските хора през 90-те) са 'на отговорно пазене' в Лондон, и амбициите за още лесни руски капитали нямат край... 'Новичок', Скрипали, Слава Украйне... Б. Джонсън пръв посети Киев. Казват корабът "Москва" е бил потопен с бр. помощ; още ракети ще изпращат срещу руския флот в Ч. Море...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    02 Май 2022 2:23ч.

    Имам нови чорапи........а между другото-кой е тоя?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    02 Май 2022 6:16ч.

    Тоя дали е служил,някой знае ли?Тези който сме служили и сме държали оръжие в ръка,намаляваме всеки ден.Лично аз няма да се бия с руснаците,но виж ако ни дадът оръжие пасмината която управлява България вече 33 години срещу тях бих го използвал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За това, какво предстои за продажниците

    02 Май 2022 9:15ч.

    (с или без да са раздали оръжие) има единодушен консенсус сред българския народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    02 Май 2022 6:17ч.

    Тоя дали е служил,някой знае ли?Тези който сме служили и сме държали оръжие в ръка,намаляваме всеки ден.Лично аз няма да се бия с руснаците,но виж ако ни дадът оръжие пасмината която управлява България вече 33 години срещу тях бих го използвал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи