Законът за пенсионната реформа във Франция влезе в сила

Законът за пенсионната реформа във Франция влезе в сила

Подпалени велосипеди по време на протест срещу пенсионната реформа във Франция пред сградата на общината в Париж вчера. Снимка: АП

Законът за пенсионната реформа във Франция влезе в сила, след като бе обнародван тази сутрин в Държавен вестник, предаде Франс прес. Непопулярната мярка, която предизвика вълна от протести, повишава възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.Вчера Конституционният съвет утвърди закона.

Президентът Еманюел Макрон, който прокара реформата миналия месец, заобикаляйки парламента, отхвърли призива на синдикатите да не подписва нормативния акт.

След решението на Конституционния съвет снощи избухнаха нови протести в редица френски градове. Демонстрации се очакват и днес, а профсъюзите свикаха протестни шествия на 1 май - Международния ден на труда, посочва ДПА.

АФП съобщи за десетки задържани демонстранти. Вратата на полицейски участък в западния град Рен бе подпалена. В Марсилия железопътният трафик бе спрян, след като протестиращи застанаха на релсите.

Кризата във Франция във връзка с пенсионната реформа продължава вече над три месеца.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • То това вероятно е само поредното увеличение, жители на Франция.

    15 Апр 2023 11:41ч.

    Вие какво сега, да не би да искате да ви позволят да живеете? А и нали новият световен Глас на комунизма, Клаус, от сега гласи всички хора да бъдат ресетнати и да не притежават нищо до 2030 година, а и да бъдат щастливи във връзка с това - вероятно по-точно щастливо умрели или заточени, но кой знае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не злорадствай ,

    16 Апр 2023 10:23ч.

    Защото французите само ги изравняват с другите страни от ЕС за 64 г. до сега те бяха “привилегировани”… А къде е БГ ? И колко е средната продължителност на живота в БГ и Франция ? Така че не реви на чужд гроб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи