Захарова се изсмя на идеята на Таяни за създаване на армия на ЕС

Захарова се изсмя на идеята на Таяни за създаване на армия на ЕС

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Италианският външен министър Антонио Таяни, преди да изложи идеи за създаване на армия на ЕС за поддържане на мира, трябва първо да се научи как хуманно да решава проблема с бежанците и мигрантите, защитавайки границите на Съюза. Това написа официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в канала си в Telegram по повод изказването на Таяни, че ЕС се нуждае от армия за мироопазване и външна политика. 

Дипломатът обърна внимание на изявлението на ръководителя на италианското външно министерство, който предложи да се формират в Европейския съюз „собствени въоръжени сили, които биха могли да играят роля в поддържането на мира и предотвратяването на конфликти“.

"Армия на ЕС? Може би трябва да започнем с разработването на собствена ваксина срещу Covid? Или да се научим да защитаваме хуманно, в съответствие с международните си задължения, границите на Европейския съюз? Да решим въпроса с бежанците и мигрантите? И едва тогава да създадем армия", отбеляза Захарова, коментирайки съответната инициатива.

Преди формирането на единна армия би било добре да разберем с какво гориво ще се возим, с какво ще се топлим?  В противен случай  американският президент ще пристигне в Брюксел и ще каже, че той ще вдигне цените на горивата, ако армията на ЕС не атакува тези, които той посочи."

Представителят на руското външно министерство призова италианския министър да се замисли „защо тогава всяка страна от НАТО (да се чете ЕС) трябва да плаща колосални суми в общата хазна (а всъщност на Вашингтон), които отиват, за да се гарантира тяхната сигурност?“ .

По-рано Таяни каза, че „в свят с такива тежки страни като САЩ, Китай, Индия, Русия“ отбраната и общите въоръжени сили „трябва да станат общи“ за Европейския съюз и това не търпи отлагане.

Източник: "Труд"

 

 

Коментари

  • онуфри

    07 Яну 2024 18:28ч.

    Всеки луд с номера си, а някои с цяла програма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • BULEXIT

    07 Яну 2024 21:56ч.

    А българите са луди, че все още са в антибългарското нАТО и в антибългарския ЕС. Ако САЩ се дръпнат от нАТО, а това не е невъзможно, нАТО фактически ще се превърне в европейски военен съюз, командван от българофобите и славянофобите в наноБритания и Турция. В такава вражеска среда на България не са й нужни други врагове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • остана и жабарите-фашисти

    07 Яну 2024 22:04ч.

    Да ни дават акъл. Ай сиктир.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След 700 дни и

    07 Яну 2024 18:32ч.

    350 000 мужика дали фира за 100 украински села тьотката се била изсмяла. Малей.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    07 Яну 2024 18:40ч.

    Ми смешни са, смее се. ЕС като направи армия, иди ти да служиш в нея и да върнеш барем 10 села.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • винкело

    08 Яну 2024 11:11ч.

    Мозъкът ти е дал фира! Тия 350 хиляди дето ги погреба, все още държат фронтовата линия, че и напредват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    07 Яну 2024 18:38ч.

    Ако армиите та Русия и Усрайна се обединят, са в състояние да стигнат до Ламанш за 3 седмици!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    07 Яну 2024 19:55ч.

    Това дори изпечения лъжец Люся Арестович съобщи на западналите "водачи".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    08 Яну 2024 7:17ч.

    По ноо кофти начин едните решиха се обединят с другите! Със сигурност в края на "обединението" ще остане едната от двете армии. Може се окаже, че ще е тази, която няма да гледа към Ламанша...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    07 Яну 2024 18:38ч.

    В очите му го е казала - Папала ЕС. И не ние, САЩ ви бастисаха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йас

    07 Яну 2024 18:46ч.

    На фона на данните, че едва 10% от мъжкото население на Европа би си рискувало живота за нацията и 0% за някакви наднационални образувания, работата е наистина смешна.. Иначе ЕС има нужда от своя армия, а не да подадаква на началника в НАТО отвъд големата локва. Суверенитет без армия няма,това е азбучна истина

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ Суверенитет без армия няма”

    07 Яну 2024 18:56ч.

    Първо научи какво означава “суверенитет”. В отношение на организация от държави, думата е неприложима. На английски думата “sovereign” се използва за крал или кралица. На български се използва думата “самодържец”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mdaaa

    07 Яну 2024 19:00ч.

    Ми тя ти каза бе, с какво гориво, с какво оръжие и прочие ще е тази ЕС армия т.е. колко "независима" ще е тази армия като всичко - гориво, оръжия, софтуери, чипове се осигурява от сащ. Само дето ЕС ще се натовари да купува от сащ всички тия "необходимости" на безумни цени, заеми от сащ, бизнеса на сащ да си върви, и ЕС ще осигури пушечното месо и то за интереса на сащ, който обаче не е интереса на ЕС.Ей това е "независима" ЕС армия. И тия дето те бутат в това са наясно. Така че преди да се връзвате на агитациите мислете и най-вече слушайте какво ви казва Русия и може би ще си спестите парите и хората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    08 Яну 2024 7:20ч.

    Въпросите, които дамата задава, със сигурност не я касаят по никакъв начин! Добре е да си гледа в собствената кочинка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рускините са така

    07 Яну 2024 18:53ч.

    Като се напият, почват да се хилят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Явно добре ги познаваи

    07 Яну 2024 19:02ч.

    Сопруга русская, что ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Bacho Кольо

    07 Яну 2024 21:46ч.

    А американките започват да решават диференциални уравнения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    07 Яну 2024 19:21ч.

    Нищо от това не е нейна работа, изказването й е арогантно и нагло, то е все едно в семейството да решим да си направим ремонт по наш вкус и комшийката да ни изнася назидателни речи по темата. Всеки да си оправя къщичката, когато американците се месят, го правят поне да изглежда стилно и добронамерено, макар да е явна намеса. Но рускините явно нямат такива умения - същата е и посланичката им. Тук не иде реч кое доколко е вярно, но тонът показва, че са изгубили мярката. Която няма да впечатли обичайните читатели на този сайт, затова не се и оправяме, мнгого слуги има на външни интереси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    07 Яну 2024 19:59ч.

    Не е,ама е.Защото тази армия ще я пратят за пореден път на изток,а там ако си гледал картите е Русия.И жената много точно се изказва,ама празноглавците нищо не възприемат.Ето затова от векове е казано и доказано,че русофобията е опасна за здравето на русофобите и ние скоро ще го изпитаме на собствен гръб.Дано поне държавата ни се запази по някаква случайност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    07 Яну 2024 20:05ч.

    Хайде, хайде - не било нейна работа, че чак нагло и арогантно! Нито е арогантно, нито е нагло - напълно адекватно си е. И по форма (тон) и по съдържание. Точно пък ние, които сме бир парче европейци, нали сме в ЕС, да даваме акъл на някого как да се държи, кво да говори и как да го говори, ноо претенциозно ми се вижда. Огледай се, ослушай се кво става в милата ни Родина, дето е подточка в Европа, какъв тон държим към посланик, към президент, към гражданите на Русия, които Народният поет наричаше "братушки". И не говоря за тона на медии - те са безотговорни и невъзпитани по подразбиране, а за политиците, от ранг по-висок от нейния, които по идея и замисъл би трябвало да са отговорни, но не са. А са си невъзпитани - това не може да се оправи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сухите факти говорят че

    07 Яну 2024 21:03ч.

    В момента кекваият ЕС, раздиран от противоречия, икономическа стагнация, мигрантски проблеми ... и без собствена армия /естествено/ , си живее охолно и в мир. И европейци не умират по фронтовете на Авдеевка, Бахмут, Маринка, Кринки ... и т.д. душегубки. А великата и непобедима руска армия дава ежедневни жертви /както и малоумниците от ВСУ/ в идиотска, братоубийствена, гражданска война... Която дори не е война за "ОСВОБОЖДЕНИЕ" на някакви земи, а тъпчене на място, ДОГОВОНЯК - от който Кремъл и Вашингтон правят бабло и мъни. Много бабло ! Мач мъни ! Така че има нещо гнило и в Дания, и в Кремъл, и Захарова да не се смее на италианците, щото и италианците могат да се смеят на Захарова...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    07 Яну 2024 21:21ч.

    Сухите факти говорят,че Русия воюва за правото си да съществува,а Украйна най-после,след два века обработка,я вкараха във война с руснаците,с които са една кръв,един език,един народ.Само че когато искаш нещо да кажеш,първо провери фактите от всички страни,разбери процесите зад тези факти и тогава пиши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ние с макетата сме един народ,

    07 Яну 2024 22:23ч.

    с един език и с една българска кръв. Но не с всички макета, а само със славянските. Още по-зле е в другата анти-славянска и измислена държава "Украина"/окраина/покраина на Русия и на Реч Посполита. Измислената държава "Украина" съществува като УЖ НЕЗАВИСИМА едва от 01.01.1992 г., в резултат на антиконституционния държавен преврат в Беловежката гора на СССР, от 08.12.1991 г. между тримата пияни превратаджий - Елцин за РСФСР, Шускевич за БССР и Кравчук за УССР, с който антиконституционно беше разтурен СССР. А иначе като германски и австроунгарски протекторат Р. Украйна е създадена на 03.03.1918 г. пак в проклетата Беловежка гора със сепаративния мирен договор между РСФСР на Ленин, Германската и Австроунгарската империи. След Капитулацията на Германия и Австроунгария в ПСВ възстановената държава Р. Полша окупира Р. Украйна до завършване на Полско-руската война през 1920 г. с освобождението на Руската част на Украйна. На 31.12.1922 г. е създаден СССР с четири съюзни републики - РСФСР, УССР, БССР и Закавказката ССР. В днешната изкуствена държава "Украина" живеят около 50 етноса, от които най-големият е руският етнос, които насилствено са принудени да говорят на измисления "украински" език и да служат на създадените от враговете на Русия укро-нацисти, командвани от юдео-фашисти и от юдео-ционисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    08 Яну 2024 0:39ч.

    Разписват тримата негодници убийството на СССР и Елцин веднага звъни по телефона.Знаеш ли на кого?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фактите !

    08 Яну 2024 7:33ч.

    По-простичко, като за Митета. Европейците живеят в мир. Русите умират в гражданска война. Това са фактите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дали ви топли тази глупост ?

    08 Яну 2024 13:34ч.

    Повтаряна от малоумната булгаристанска пропаганда ? Булгар ! Булгар !? Ние сме най-добре, а на запад ги онождат ! И това на фона на полу-Шенген който прави територията сбирщина на всичкото мигранти от ЕС ? Много сте зле. Единственото хубаво е, че не можете да го осъзнаете .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    07 Яну 2024 19:30ч.

    Истината казва, ама чукча не читател

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кафа от Тамагочита

    07 Яну 2024 19:41ч.

    Армията на ЕС - Army of lovers

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монархофашист

    07 Яну 2024 19:46ч.

    Съветска простотия и дърводелство се онаследяват, без значение как се казва кочината сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джон Шпакел

    08 Яну 2024 1:32ч.

    Не ме вълнува съветската простотия, но няма как да я пропусна, виждайки какви дълбоки корени е пуснала в иначе кухата ти лейка. Монархофашист бил, който всяка сутрин с мека китка си скуне веждите. Но се крие, защото все още не е толкова прост, че да не се напишква от страх, когато помисли как руски бляд му скача трупешката на главата с кубинки, понеже е решил да бъде педер@ст !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    07 Яну 2024 21:32ч.

    Шопинг в Лондон, Париж, Милано, хахаха, НЕТ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами да

    07 Яну 2024 23:00ч.

    Великата италианска армия, която Втората световна яде як пердах от абисинците. Как да не се гордееш с тоя подвиг?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Експерт по дивани

    07 Яну 2024 23:00ч.

    "Гласове", мисля, че нямаше да е лошо преди да ни представите коментара на говорителката на руското външно министерство за предложението на италианския външен министър, да ни бяхте запознали със самото предложение, при това в съответния контекст. Антонио Таяни е един от малкото опитни политици в ЕС (някои вероятно го помнят от първата комисия на Барозу, където замести Франко Фратини като представител на Италия след серията от вътрешнополитически кризи) и макар предложението му за създаване на европейски въоръжени сили да е в духа на други подобни идеи (за последно ги слушахме от френския президент Макрон) добре би било да се види същността на изказването и неговия контекст. По паметливите вероятно си спомнят за серията от споразумения от края на 50-те за създаване на Европейска отбранителна общност (като продължение на Европейската общност за въглищата и стоманата), осуетени след американски натиск и донякъде от страховете на самото френско общество, в чиято основа стоеше тройката Франция (като инициатор), тогавашна Западна Германия (като целеви партньор) и Италия (като балансьор на Германия). Формално след 2000-те години ЕС има своя обща отбранителна политика (пришита към външната, начело с градинаря Борел) и дори военен комитет (EU Military Staff) създаден отново по френско предложение, който по структура и функции трябваше да прилича на генерален щаб заедно със сили за бързо реагиране (сили за специални операции зад граница), но всъщност е само табелка на вратата. Добре би било да видим дали става дума за реанимация на тази идея или за нов опит на европейските консервативни кръгове (част от които се явява Таяни) отбранителната политика на ЕС най-сетне да бъде измъкната от мъртвата хватка на НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пропускате

    08 Яну 2024 7:52ч.

    Имаше ЗЕС /Западно Европейски Съюз/ , който беше проект за европейска военна алтернатива на НАТО. САЩ проведоха мощен натиск над Франция/единствената европейска ядрена сила/ да деградира ЗЕС. При Ширак това не работеше и Франция си беше суверенна в решенията. Саркози завъртя политиката към проамериканска и по негово време ЗЕС на практика приключи. След това при слабаците Олан и Макрон - всички виждаме какво е...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле

    07 Яну 2024 23:57ч.

    Честно казано и Захарова и Таяни са за смях. Хайде да започнем с това че в Русия се налагаха(!) инжекции срещу ковид-а копие на астра зенека. Второ - поставянето на условия за "хуманно да решава проблема с бежанците и мигрантите, защитавайки границите на Съюза" е нелогично а най вече лицемерно. А пък г-н Таяни също заобикаля проблема- 'слон в стаята'. Има само едно решение срещу хрантутниците-мигранти: 1)нула помощи 2)въоръжено отблъскване на нелегални и трафиканти 3)забрана на НПОта помагащи на нелегална миграция - съдебно изземване на активите им и затвор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джон Шпакел

    08 Яну 2024 1:51ч.

    Винаги се слага запетайка пред "че", а тези които не знаят това правило, напълно логично е да се приберат отново в храстите, защото не са в позицията да коментират когото или каквото и да е! И преди да започнеш да ме сочиш с крив пръст, под чиито нокът е останала ушна кал - в моя случаи това правило не се прилага, но ще оставя сам да се ровиш из Гугъл. Ако успееш да научиш защо, ще успееш да овенчаеш най-накрая и твоите иначе предимно безсмислени физически действия с някакъв КПД!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реплика

    08 Яну 2024 2:26ч.

    Драги Джони, преди да започнете с граматичните наставления към някого, погледнете собствената си излагация, ха-ха. 1.) Когато местоимението се отнася за един човек или предмет, се пише "чиЙто", а не "чиИто". "Чийто" е форма за единствено число. Съгласува се със следващата дума, която тук е "пръст"; 2.) Не съществува дума "овенчаеш". Правилното изписване е с "У" - увенчавам, увенчаеш; 3.)Когато пишете на непознат е редно да използвате учтивата форма! Дали тук не е мястото да повторя казаните от Вас думи, че "тези които не знаят тези правила, напълно логично е да се приберат отново в храстите, защото не са в позицията да коментират когото, или каквото и да е!"??? :-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джони Шпакел

    08 Яну 2024 8:09ч.

    Пенсиониран даскал със 800 лв. пенсия, на кисело мляко и хляб. Зъл и безнадежден. Лузър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тотал щета:

    08 Яну 2024 0:14ч.

    "Армия на ЕС за поддържане на мира", разбирайте - армия на ЕС за война с Русия без участието на САЩ, Турция и Великобритания, в полза на Великобритания и на САЩ. Европейският съюз е васал на САЩ и на Великобритания и последните с най-голямо удоволствие ще го хвърлят в англо-американска прокси война срещу Русия. НО ПЪРВО ЩЕ ХВЪРЛЯТ В ОГЪНЯ НА ВОЙНАТА ИЗТОЧНА ЕВРОПА, КАТО ТРИМОРСКИ СЪЮЗ НА ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА СЕ САМОУБИЯТ ДЪРЖАВИ/НАРОДИ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джон Шпакел

    08 Яну 2024 1:42ч.

    Учени от НАН наскоро установиха, че всеки, който си служи с този израз, без всякаква връзка с българския език, "тотал щета" (total schade), е оскотял панелен хамстер, неспособен да разсъждава самостоятелно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво Джони!

    08 Яну 2024 2:56ч.

    Не тотално, а напълно си овен-чан! А, честито! Хем си овен, хем си имаш и чан на врата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "тотал щета"

    08 Яну 2024 8:12ч.

    Е много як арготик и добре характеризира десперадоси като Джонито.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    08 Яну 2024 7:27ч.

    Мдаааа, хилиш се, а като се огледаш, оказва си се озъбил... Маша, погледна ли се в огледалото?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • цивилен милю

    08 Яну 2024 9:55ч.

    Тебе те четем като разтворена книга и с право се хилим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    08 Яну 2024 12:11ч.

    Смехът е здраве! Продължавайте да се хилите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ??...

    08 Яну 2024 11:10ч.

    От кога ЕС стана държава, та да си има и собствена армия?... Нали си има американски окупационни войски на НАТО, разселени по всички страни в Европа? Те нали са за това, да пазят новата диктатура, наречена "Демокрация"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    08 Яну 2024 14:01ч.

    И ако тези лакърдии не бяха свързани с близо 2 годишна продължаваща търговия с ядрено гориво, докато изтласкат Франция от добива в бившата френска колония щеше да е някак по-честно към обикновените хора. Иначе не чухме, когато украинските представители казаха наскоро, че Борката Джонсън е провалил преговорите г-жата да направи коментар? Да предприемат на държавно ниво ответни мерки и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи