Захарова: Полски политици официално потвърдиха, че са имали планове за разделяне на Украйна

Захарова: Полски политици официално потвърдиха, че са имали планове за разделяне на Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Полските политици вече официално потвърждават, че са мислили за разделяне на Украйна още в първите дни на специалната военна операция. Това написа в понеделник говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в канала си в Telegram, коментирайки изказване на бившия полски външен министър и евродепутат Радослав Сикорски.

В понеделник Сикорски заяви по радио Zet, че управляващата в Полша партия "Право и справедливост" е обмисляла възможността за подялба на Украйна още в началото на руската операция. "Всеки ден излизат зашеметяващи разкрития за защитниците на международното право", каза Захарова.

"Всъщност за говорихме през цялото време, само че нямаше официално потвърждение, а сега вече има", допълни дипломатът, придружавайки публикацията с препратки към брифингите си по темата. (1, 2, 3, 4)

За плановете на Полша да поеме контрола над част от украинската територия

По-рано, на въпрос дали Варшава е мислила за разделяне на Украйна, Сикорски заяви, че полските власти са се колебаели дали да мислят за това през първите 10 дни на специалната военна операция.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки разкритикува думите на бившия външен министър. "Един бивш външен министър трябва да претегля думите си. Очаквам оттегляне на тези позорни изявления. Призовавам опозицията да се разграничи от изявлението на Радослав Шикорски", написа той на страницата си в Twitter. 

Източник: ТАСС

 

 

 

Коментари

  • И тоя изгоря

    23 Яну 2023 18:40ч.

    Сега ще трябва да подава оставка от поста “бивш министър”, че това, което казва е истина, ама не е либерално и евроатлантично някакси…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тая леля

    23 Яну 2023 18:54ч.

    Що не коментира закона на др. Путин за оземляване на ветерани с украински земи. Такова нещо и на Хитлер не му е минавало през ума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А да се полекуваш от евроатлантизъм минавало ли ти е през ума?

    23 Яну 2023 19:35ч.

    Чудесен санаториум ще отвори врати за ощетените от природата като теб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ХероМустафан

    23 Яну 2023 20:28ч.

    За "лебенсраум" да не си отворил и дума, че ти спирам кинтите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия, която безмилостно избива украинците,

    23 Яну 2023 19:06ч.

    за да завземе земята им и да я превърне в кочина, се загрижила за изявление на бивш полски министър, който заплашвал териториалната цялост на Украйна. За пореден път се убеждавам колко зли и подли са руските властници. Надявам се този път светът да не се спре, докато не превърне изчадието Русия в нещо средно между Иран и КНДР.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • козяшки фатмак

    23 Яну 2023 19:13ч.

    Русия не се занимава с никаква Украйна (това е област, а не независима държава), Русия е принудена да се брани от пълчищата на НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Болен си. Лекувай се.

    23 Яну 2023 19:21ч.

    А ако лъжеш съзнателно, за да усилиш страданията на жертвите, помисли за близките си. Ще платят за греха ти с нещастия, болести и смърт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И защо да лъжа аз, след като ти не знаеш нищо за предисторията на конфликта или умишлено го премълчаваш?

    23 Яну 2023 19:23ч.

    Дмитрий Медведев директно потвърждава думите ми: https://blitz.bg/svyat/medvedev-smyata-che-sme-na-kosm-ot-tretata-svetovna-voyna_news932994.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колониалната кочина в бившата УССР беше замислена, организирана и финансирана от САЩ

    23 Яну 2023 19:38ч.

    Сега Русия по принуда организира рехабилитация на натовското хвостохранилище. Какво мислят по въпроса евроатлантическите отрепки не е важно. Гнийте си по-тихо там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фют

    23 Яну 2023 22:19ч.

    това е държава

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пшек

    23 Яну 2023 19:12ч.

    Веднага тоя Сикорски да се включи в сайта "Миротворец" като първи враг на наци-хунтата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жоро

    23 Яну 2023 19:24ч.

    Като нищо ще го включат. В "Миротворец" вече го има Арестович.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    23 Яну 2023 19:26ч.

    Това същият Сикорски ли е, дето благодари на американците, че гръмнаха газопроводите? Той изразява явно тайните мераци на полското правителство :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Полша пак не можа да изтърпи сто години неразделяна ?

    23 Яну 2023 20:07ч.

    Тия ся неспасяеми. И пак ще ги разпарчетосат. ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    23 Яну 2023 20:34ч.

    Абе пшеките искали да чопнат нещо, ама разбрали, че хохлите шитнали 1/3 от територията си на по-дъртите хиени, американците, и се размеракландисали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • BIG5 ЦИТАТИ Нашите военни ми пратили повиквателна. От сега да кажа - срещу Русия няма да воювам!

    24 Яну 2023 18:20ч.

    Нашите военни ми пратили повиквателна. От сега да кажа – срещу Русия няма да воювам! BIG5ЦИТАТИНашите военни ми пратили повиквателна. От сега да кажа - срещу Русия... Сега да си отворят очите заблудените… оФци! Копирано: „До матрос 1 клас Христов. Това ми е призовката от преди няколко дни. Когато отидох, ме попитаха за размер на дрехи, обувки, както и размер за шапка. Като отбелязаха, че ако ме повикат трябва до 2 часа да бъда на сборния пункт, който е определен. Стана ми смешно да Ви кажа! Както заявих там, така ще го кажа и тук: Да сме наясно! Срещу Русия не ме търсете – Ще плувам под вода до Крим ако се наложи и мигрирам от другата страна, но срещу Русия няма да воювам. Има някаква хипотеза, само ако има опасност за сигурността на България и народа ни (което е абсурд). Това не е наша война бе малоумни дупедавци. Къде сте тръгнали да пикаете срещу вятъра? Като си искате батальон срещу руснаците, защо не се сформирате всичките 240 дупедавци, барабар с родата… Ами ще пращате нас българския народ, да ставаме пушечно месо за кефа на янките!“ С. Христов. П.С. От един Българин!“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи