Захарова: НАТО не изпълни обещанията си за неразширяване

Захарова: НАТО не изпълни обещанията си за неразширяване

 

Говорителката на руското външно министерство припомни видеозапис, в който на 2 февруари 1990 г. германският вицеканцлер Ханс-Дитрих Геншер и държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър декларират, че НАТО няма намерение да разширява отбранителната си зона на изток.

Официалният представител на руското Министерство на външните работи Мария Захарова упрекна НАТО за несъответствието между политиката, провеждана от Алианса, и неговите по-рано декларирани намерения.

В понеделник в своя канал в Telegram Мария Захарова цитира видеозапис на германските медии ARD и Der Spiegel, в който на 2 февруари 1990 г. германският вицеканцлер Ханс-Дитрих Геншер и държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър декларират, че НАТО няма намерения да разширява отбранителната си зона на Изток и това касае „не само ГДР, но и изобщо“.

„Геншер и Бейкър не знаеха, че 32 години по-късно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг (през 1990 г. държавен секретар в норвежкото министерство на околната среда) лесно и непринудено ще опровергае думите им: „Не. НАТО взема решения заедно с 30 страни членки, никъде няма решение, в което страните от НАТО да са се съгласили да се откажат от това, което пише в учредителния договор за НАТО, Вашингтонския договор“, пише Захарова.

„Е що за организация е това, ако всяка година нейните членове и представители се опровергават взаимно по принципните въпроси и продължават да правят изявления, несъответстващи с провежданата политика?“, добавя официалният представител на руското външно министерство.

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Ретранслатор

    21 Фев 2022 10:52ч.

    Наивитетът на руската мечка граничи с инфантилност. Кой би си помислил, че англосаксите ще приемат руснаците, като равностойни. За тях руснаците са славяни, т.е роби!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е задължително да има живи англоезични

    21 Фев 2022 12:39ч.

    Както е станало с Картаген

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тука некои

    21 Фев 2022 10:58ч.

    Явно не се броят за славяни, а за някакви други.. Ще речеш, че бабите им вестготски са пристанали на някой славянин насила...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едно си мамаша знае,

    21 Фев 2022 11:23ч.

    едно си мамаша бае.В НАТО ,в алианса никой не е принуден насила да членува. И са отбранителен съюз и никого не са нападали или нахлули в чужда територия. Единственно в бивша Югославия се намесиха,щото там геноцида вървеше с пълна сила между сърби,хървати,босненци,християни и мюсюлмани. След тях нещата в сегашна вече Сърбия и държавите около тях се стабилизираха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !!!

    21 Фев 2022 11:56ч.

    НАТО не е нападало никого ?! Ти сериозно ли ? На какво си ? Дилъро ти бута боклук, бе !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kараколювите ловки диагностицирани калинки

    21 Фев 2022 13:46ч.

    НАТО-то ти не е нападало бивша Югославия, Ирак, Либия и Афганистан, кухчо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • observer

    21 Фев 2022 11:28ч.

    Такива условия се налагат от позицията на силата. И Маша добре го знае. А желанието на разни страни да се присъединяват е тяхно право. Дали за България щеше да е по-добре да е неутрална, обкръжена от три страни от натовски държави, една от които е Турция? Без да има статуса на Швейцария?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • jdj

    21 Фев 2022 11:38ч.

    Че то такива приказки на маса без договор са нищо, а и какво ли помнят руснаците сигурно са били на 15 водки поне.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гют

    21 Фев 2022 11:41ч.

    Айде стига с тая славянщшна, макар с много примери за надарени хора, руснаците в масата си остават унтерменшове сравнени с еврогейовете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !!!

    21 Фев 2022 11:57ч.

    А българите ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Jdj

    21 Фев 2022 12:34ч.

    по- малко унгерменшове има в сравнение с руснаците

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Завистниците

    21 Фев 2022 12:08ч.

    са склонни да обиждат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    21 Фев 2022 13:30ч.

    Агресиите на НАТО не са една и две. Не става дума само за Югославия, много са. Така че официално НАТО е агресивен блок, а това че някои вкараха България в него е престъпление! Дано да дойде време престъпниците да си платят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    21 Фев 2022 13:44ч.

    В youtube.com можете да чуете и видите истината за ДНР и ЛНР и бандеровска Украйна от английския независим журналист Patrick Lancaster https://www.youtube.com/watch?v=LX6FACY_50s #Donetsk #Russia #Ukraine Anti Ukraine DPR Evacuates Key City (Debaltsevo) By Train. (Family Members Left Behind) Patrick Lancaster

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преди 32 г. се говореше не за отстъпки

    21 Фев 2022 14:32ч.

    а за свят без идеологическо и военно противопоставяне. Затова ходихме на митинги и поддържахме гласността и демокрацията. На тези митинги любимите думи на ораторите бяха, че никой няма да ни се меси, нито от Изток, нито от Запад, за освобождение от догмите, зависимостите и противопоставянето. След 10 г. неочаквано се заговори, че сме били победени, т.е. свободата всъщност ни донесла поражение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи