Захарова: Конференцията за Украйна е пълно фиаско. Политическият туризъм не проработи. Глобалният юг не се поддаде на натиска

Захарова: Конференцията за Украйна е пълно фиаско. Политическият туризъм не проработи. Глобалният юг не се поддаде на натиска

Конференцията за Украйна в Швейцария се оказа пълно фиаско, подобни „сбирки” не могат да служат като основа за устойчив мир. Това се казва в коментар на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова. "Противно на опитите на Зеленски и неговите англосаксонски домакини, почти половината от 160-те поканени отказаха да участват в политическия туризъм. Фокусът върху максималното участие на страните от глобалния Юг не проработи. Много от тях, въпреки изнудването, откровените заплахи и измамни схеми, показаха устойчивост, не се поддадоха на груб натиск", заяви Захарова, съобщава ТАСС.

"Онзи ден в Бюргенщок, Швейцария, се проведе така наречената мирна среща на върха в Украйна. В Киев и в западните столици се постараха да го представят като събитие от почти световен мащаб. В действителност обаче това пожелателно мислене се оказа пълно фиаско", заяви дипломатът.

Според Захарова мероприятия като „сбирката“ в Бюргенщок „не са в състояние да създадат условия и да послужат като платформа за истински сериозен диалог за постигане на наистина всеобхватен, устойчив и справедлив мир“.

„Противно на опитите на Зеленски и неговите англосаксонски домакини, почти половината от 160-те поканени отказаха да участват в политическия туризъм. Фокусът върху максималното участие на страните от глобалния Юг не проработи. Много от тях, въпреки изнудването, откровените заплахи и измамни схеми, показаха устойчивост, не се поддадоха на груб натиск и пренебрегнаха настойчивите молби да отидат в Алпите“, подчерта Мария Захарова.

„Западът и Киев трябва да спрат да се занимават с измама и трикове, за да заблудят международната общност и да обърнат причината и следствието от украинската криза и да насочат дебата по грешен път, отбеляза Захарова. - Те трябва да разберат, че няма разумна алтернатива на мирния план на руския президент. Колкото по-бързо осъзнаят това, толкова по-скоро ще започне процесът на реално уреждане и завършване на военните действия. В противен случай условията за започване на преговори ще бъдат много по-лоши за тях“.

Конференцията за Украйна се проведе на 15-16 юни в Бюргенщок, Швейцария, по инициатива на украинската страна. Официалният списък на участниците, публикуван на 14 юни, включваше 91 държави, сръбската област Косово и 8 международни организации. Заключителното комюнике на форума не беше подписано от 15 държави: Армения, Бразилия, Бахрейн, Ватикана, Ирак, Индия, Индонезия, Йордания, Колумбия, Либия, Мексико, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Тайланд и Южна Африка. Русия не беше поканена в Бюргенщок. Отсъстваха делегациите на повечето членове на ООН. По-специално отсъстваха Азербайджан, Беларус, Венецуела, Египет, Иран, Казахстан, Киргизстан, Китай, Куба, Пакистан, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан и Етиопия.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • модерно робовладелство

    17 Юни 2024 21:36ч.

    В такива форуми веднага прозира ръката на международната мафия, в лицето на САЩ и Британия, която, уж под определени благовидни предлози на взаимно съгласуване на позиции и съучастие в международно разделение на отговорностите, всъщност залага коварни бомби и огнища на противопоставяне между отделни страни и народи, настройвайки ги една спрямо друга. (На някого явно му трябваше деклариране на позиция чрез подписване на съвместно комюнике и си го извоюва, фактически на моменти съчетавайки по абсурден начин несъвместими интереси, както се получи с фактическото присъствие на Сърбия и Косово в отбора на практически обвинители спрямо определени международни действия на Русия). И всичкото това е така не от чак такава възвишена принципност, а защото мотото на форума е фундирано върху предварително взето становище въз основа на нарочване на виновник по казус, който е исторически спорен, неотчленим от общоевропейските политики по сигурността и няма еднозначни решения. Така впрочем се залага предпоставката за гарантирано нескончаемо продължаване на настоящия горещ конфликт, защото парадигмата за устройване на отношения автоматично поставя едната страна на конфликта под презумпцията на вината. Това са стари, уж отживели времето си подходи от Студената война, които обаче се оказват адски изгодни за обвинителите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митрофанова

    17 Юни 2024 21:42ч.

    Друго си е да трепеш по 20000 мужика на месец за едно украинско село

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митрофанова

    17 Юни 2024 21:53ч.

    Няма ли да ви подари по един билет за там, бе руско мекере. Да гледате състезания с по 1 участник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Копейкин

    17 Юни 2024 21:53ч.

    Нали разбрахте, че това съм аз - Копейкин&Мужик&Нов Кмет&... Митрофанова е 1001 ми ник. Готов съм навсякъде да ръся примитивните си опорки, само за да ме похвалят от Козяк. Аз съм едно подло и противно същество, но не ми пука. Вашето презрение е благ мехлем за мен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зло в сянката на доброто.

    17 Юни 2024 23:14ч.

    САЙЕНТОЛОГИЯ И ЦРУ: МИФЫ ИЛИ РЕАЛЬНОСТЬ? http://www2.pravoslavie.ru/90753.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митрофанова

    17 Юни 2024 21:41ч.

    Какво стана с игрите на Брикс ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Байдън

    17 Юни 2024 21:43ч.

    Вече не бием негрите, а напротив – сега те ни бият!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    17 Юни 2024 22:22ч.

    Швейцарската седянка никой няма да си я спомня след два дни.🤣

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жабар Али

    17 Юни 2024 23:36ч.

    Мен друго ме интересува, имало ли е на шведската маса добре узрял грюер и заради това (смрадта) не дойдоха китайците? Макар че на индийците щеше да им хареса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ти да видиш

    17 Юни 2024 23:47ч.

    Украйна щяла да седне на масата за преговори, след като победи Русия, за да имала по-добра стартова позиция. Ако някой победи някого, защо изобщо ще седне да преговаря? А Украйна е последната, която би могла да победи Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • „сбирката“ в Бюргенщок

    18 Юни 2024 0:15ч.

    е по-точно да се нарече "свирката" в Бюргенщок

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Похотливеца

    18 Юни 2024 7:56ч.

    Хубава жена...не като гинеколожката и индийката-уроди!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Освен че е хубава е и страхотна умница.

    18 Юни 2024 9:24ч.

    Жена-мечта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калпазанче

    18 Юни 2024 9:37ч.

    На швейцарската седянка всички гости обсъждаха предложенията на Путин, и до един установяват ,че то е добро, а следващото ще включва допълнителни територии! Трябва да си много луд за да не вденеш ,че РФ ще победи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи