Захарова: Киев използваше хората в "Азовстал" за изнудване

Захарова: Киев използваше хората в "Азовстал" за изнудване

Ръководството в Киев предаде хората в завода на Азовстал в Мариупол, тъй като ги използваше като инструмент за изнудване. Това съобщи в сряда говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в ефира на радио "Спутник". По думите ѝ, прозрението за страните от ЕС „ще бъде трудно“, съобщава ТАСС.

„Разглеждам материалите на украинските пропагандатори, които от месец работят по темата "Азовстал", героичния им престой там, предполагаемите зверства на страната ни. Всички тези хора, като по команда, ги няма, те просто бяха изтрити от това информационно поле и излязоха с история за някакъв героизъм на киевския режим, който взел единственото правилно мъдро решение. Вярно, той го взе месец, след като можеше да го вземе, съхранявайки здравето, живота, без да се вреди отново, без да демонстрира кръвожадността си. Разбирате колко е интересно: този факт не съществува, тези хора не съществуват, имам предвид хората, които бяха в "Азовстал", които тяхното собствено киевско ръководство просто предаде, защото използваше всички останали като инструмент за изнудване. Безцелно, абсолютно безсмислено и бездушно“, каза Захарова.

Според нея режимът в Киев редовно използвал тактиката на изнудване на редица държави, предимно европейски, „за да реши задачите, които на първо място им поставят Съединените американски щати“. „Това е един от най-удобните инструменти за Вашингтон да влияе върху ситуацията в Европейския съюз“, добави тя. „Прозрението за страните от ЕС ще бъде трудно“, заключи дипломатът.

Захарова припомни, че руската страна от около месец е предлагала да се проведе операция за изтегляне на бойците от националистическото подразделение "Азов" от територията на "Азовстал", като редовно е отваряла хуманитарни коридори. Сега, според нея, украинският президент Владимир Зеленски лъже, представяйки излизането на хора оттам като операция на украинска страна, добавя ТАСС.

 

 

 

 

Коментари

  • bodar4uk

    18 Май 2022 13:08ч.

    Нали уж вече нямаше цивилни, ама в автобусите видяхме и много украински бабички . И те ли са от азовските бойци, или са картечарки и снайперистки още от ВСВ, и досега пребиваващи в катакомбите ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи