Захарова: Гледаме на заплахата за узурпиране на Руската църква в София като открита враждебност

Захарова: Гледаме на заплахата за узурпиране на Руската църква в София като открита враждебност

Следвайте "Гласове" в Телеграм  

Москва разглежда заплахата за узурпиране на църквата "Свети Николай Мирликийски Чудотворец", като открита проява на враждебност от страна на София, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС и БТА. 

"Разглеждаме заплахата за узурпиране на храма като открито проявление на враждебност, въпиещо потъпкване на моралните устои, правовите норми, включително на задълженията на София по договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската федерация и България от 4 август 1992 г.", каза Захарова.

Тя предупреди българските власти, че "ще бъде търсена отговорност за техните незаконни действия".

Говорителката на руското ведомство отбеляза, че нападките срещу собствеността на църквата "в рамките на инспирирани отвън кампании за разрушаването на руско-българските връзки във всички сфери - от държавните, до религиозните", са започнали през септември тази година с изгонването от България на руските свещеници, служили в храма. По думите ѝ тези опити са се натъкнали на юридическо препятствие - нотариален акт, издаден от българската страна през 1997 г., който потвърждава правото на руското посолство върху собствеността на църквата и на парцела, на който е построена.

"В резултат на това се стигна до ситуация, в която в разрез с логиката и закона, буквално пред очите ни, се измисля псевдоправно основание за конфискация на руски обект. История, закони, законодателни актове, документи, справедливост, логика - всичко крещи, че българските власти извършват акт на беззаконие, държат се кощунствено", обобщи Захарова.

Храмът "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" в София беше затворен след експулсирането на предстоятеля му и двама беларуски свещеници. Последва реакция на руското посолство в България, което съобщи, че църквата на този етап ще прекрати своята дейност, а по-нататъшната ѝ съдба ще бъде решена от Руската православна църква. След затварянето на църквата граждани се събраха пред сградата, запалиха свещи, оставиха цветя и настояха тя да бъде отворена.

На 24 септември съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски призова Софийския митрополит да се възстановяват богослуженията в храма. Пеевски увери миряните, че ще ДПС ще предприеме необходимите законодателни промени за осигуряването на издръжката на храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец"."Като представители на светската власт ние можем само да предложим подкрепата си на Българската православна църква и нейните вярващи", се посочва в позицията на Пеевски.

На следващия ден българският патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да извършват богослуженията в храма. От Светия синод подкрепиха действията на патриарха, но уточниха, че отварянето на църквата не е от компетенциите и в правомощията на Българската православна църква.

На 27.09.2023 г. във Върховната касационна прокуратура (ВКП) съобщи за постъпил сигнал от народни представители в 49-ото Народно събрание, свързан със собствеността, стопанисването и експлоатацията на храма. Прокурор от СГП по реда на Закона за съдебната власт възложи извършването на проверка от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

На 1 ноември министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков заяви след среща с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, че проверка на прокуратурата е установила, че има основание държавата да атакува по съдебен път собствеността върху храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец". В същия ден съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски настоя МРРБ "да предприеме незабавни действия за връщането на хората на храма. Междувременно прокуратурата съобщи, че Борислав Сарафов е сезирал министър Андрей Цеков с предложение за предявяване на иск за признаване на правото на собственост на българската държавата и за отмяна на издадения нотариален акт, касаещ собствеността на Руската църква, която утре ще бъде отворена, а първата служба ще бъде отслужена в събота.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • Недейте само да гледате на заплахите,

    09 Ное 2023 18:11ч.

    ами идвайте по-бърже и помагайте да очистим Родината от сатанистката чума.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • абсолютно

    09 Ное 2023 18:48ч.

    Не губете време. Един изненадващ, но дългоочакван въздушен десант за опазване на светинята от мръсни натовски ръце, като прелюдия към трето Освобождение. Обещаваме ви да платим с наличното държавно злато, което обаче го няма, но това е подробност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има го, има го.

    09 Ное 2023 18:53ч.

    Като стиснем, та да цръцне цялата демократорско-приватизаторска реститутска паплач, и ето ти поне 300 тона НАРОДНО, ОГРАБЕНО злато.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те от 6 месеца едно село не са

    09 Ное 2023 19:38ч.

    Превзели той освобождение от тях чака. Крайно време е да има изселване към Борован.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крайното време е за

    09 Ное 2023 19:47ч.

    дискотека в дефилето и курорт на свинския остров за недобитите фашуги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Evstati

    09 Ное 2023 18:11ч.

    Прокуратурата няма експертизата да провери казуса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ех, че тъпи шаблони, тролке,

    09 Ное 2023 21:47ч.

    Експертиза няма никой, тя се изготвя от експерт. Колокацията е "давам експертно мнение/ изготвям експертиза. Маниерен англицизъм е това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    09 Ное 2023 18:12ч.

    Патриарх Симеон Димитров къде го? Изобщо имаме ли патриарх? Тоя е "И. Костов" за Църквата ни! Важното е, да се управляват имоти, и да се лее парафин, който съсипва стенописите...ама това са досадности.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***///

    09 Ное 2023 18:16ч.

    Прокуратурата няма правен интерес и не може да води дело. Ама това са дребни подробности. А докато рашаните се правят на утки, ще ги газят и мачкат навсякъде по широкия свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съвременник

    09 Ное 2023 18:33ч.

    Моли се да не обърнат метлата. Лятото започнаха да втвърдяват тона, гледам, напоследък всички започнаха да дават заден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Кук

    09 Ное 2023 18:17ч.

    С нашите тъпи русофоби дипломатическата деликатност не върви. Само бой по главата, ВДВ на "Орлов мост", до стената и всекиму заслуженото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Скоро!

    09 Ное 2023 18:24ч.

    Да се садят кестени!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То затова трябва не след края на войната ами още сега

    09 Ное 2023 19:39ч.

    На самолета през Истанбул и към Матушката при своите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Акаденков

    09 Ное 2023 18:58ч.

    ...контролен въпрос: чия е Руската църква?...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Контролен изстрел

    09 Ное 2023 19:00ч.

    На Россията е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слава Янакиевна до Ваня Григоровна

    09 Ное 2023 21:29ч.

    А ти лично какво смяташ да правиш в тази църква в качеството си на българка? Същото ли каквото в храма "Св. Седмочисленици", който има неатакуем акт за собственост? Ако си мирянка, ще ходиш в енорията си. Руската църква няма енория, ако изобщо разбираш тези понятия. Руснаците са построили своя църква в София, каквито имат в много европейски градове, имат юридически документ за собственост. Новината, че може да бъде атакуван, означава не вратичка в закона, а грубо нарушение на законността, защото не се сещам как се атакува нотариален акт. Може би както се крадат чужди пари.Лицемерно за българщината не се коси, татуирай си Левски на рамото, сложи си българското знаме до украинското и израелското и си пей редовно украинския химн, както правя аз.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваня Григоровна

    09 Ное 2023 21:39ч.

    Ситуацията в момента е ужасяваща. Имаме решение на Български институции - прокуратура, парламент, изпълнителна власт. Имаме и чудовищни заплахи от една чжда държава, която още гледа на ас като на колхоз. И една порода яростно защитава чуждите и къне своите. Тая русоробия е проклятието на България. Ако на русороб захарова му каже - Твоята къща е руска, омитай се, той веднага ще се омете и ще й целува и ръка. Русоробите не са българи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Alice

    10 Ное 2023 3:40ч.

    Слава Янакиева на всички вече е писала до втръсване с пещерната си русофобия. Сама си пише и сама си отговаря.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    09 Ное 2023 19:21ч.

    А вярата чия бе, имотни европримитиви!? Омерзихте една прекрасна сграда, с прекрасно съдържание!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    09 Ное 2023 19:26ч.

    Мен друго ме притеснява в случая. Мълчанието на БПЦ. Това няма нищо общо с църковната дипломация. Те много добре знаят за какво става въпрос, но се правят на света вода ненапита и Пеевски от ДПС говори вместо тях. Даже такъв факт че "Алексанър Невски" вече не се осветява нощем май нещо значи. Дано не съм прав. Щото иначе страшно за българите и България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Седларов - @Ваня Григоровна

    09 Ное 2023 22:48ч.

    Теб от къде те изровиха такова тъпо еднокопитно?! Имаш ли поне няколко ганглии в кратуната, че се разпореждаш, в унисон с останалата ви крадлива, продажна паплач. Фалшификатори, крадци и негодници, две шепи предатели! Точно ти и твойте САТАНИСТИ и козяшката шайка сте за утилизиране. Щото ако искаш, алкашка/алкаш насилие, то и без това ще си го получите, с лихвите! Краят ви идва и затова сте пощурели малоумници смотани!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    10 Ное 2023 6:21ч.

    В Москва има църква която е българска.Руснаците са ни я дали в замяна на руската в София.Лесно могат да ни я вземат,въпроса не е в това.Дадена е на България от Сталин:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А къде гледахте от години?

    09 Ное 2023 19:45ч.

    Къде гледахте, когато воайорър Горби в голям стил подаряваше Източна Европа на щатите? Къде гледахте, когато спиртосаната вечно пияна свиня Елцин остави Югославия на произвола на съдбата и днес в Косово опънаха БондСтийл? Къде гледахте, когато олигарсите ви режеха парчета от огромната държава, оливаха се от лиготии, а хората ви в провинцията едва връзваха двата края? Къде гледахте, когато няколко пияндета като Елцин седнаха и с един подпис разрушиха "единний могучий Советский Союз"? За това ли 27М жертви си дадоха живота, за да могат няколко пияндета ей така да го задраскат и след това да се обадят на Буш Старши и да рапортуват за добре свършената работа? ТОГАВА КЪДЕ ГЛЕДАХТЕ?Сега къде гледате е СЛЕД ДЪЖД КАЧУЛКА! Глупаци! Съсипахте една велика държава и сега хленчите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Узурпирането на църквата би било престъпление, не само враждебност

    09 Ное 2023 19:52ч.

    Църквата е построена с пари от Русия, руската страна си има нотариален акт, поддържали са храма през цялото време, Борислав Сарафов няма никакво основание да оспорва собствеността на Русия върху църквата. Българската православна църква потвърди, че няма никакви претенции и че църквата е руска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    09 Ное 2023 20:20ч.

    То и за децата е ясно, че църквата е руска, но шайката си изпълнява задачите спуснати от Посолството точно по записа! След, като американците се изтеглят и нашите мекерета ще се изнесат с тях да си харчат спестените от закуски милиони долари на някой топъл остров! За нас ще остане да плащаме репарации и кръвнина на руснаците, заради дадените оръжия и боеприпаси на украинските нацисти с които са избити хиляди млади руснаци! Така, че скъпи мой скачащи съграждани сметката неминуемо ще дойде и тя хич няма да е малка, но така ни се пада, като дори не ходим на избори и протести!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    10 Ное 2023 2:32ч.

    до "09 Ное 2023 19:52ч."-кога са я поддържли, когато савецките чекисти-атеисти са я харизали на БПЦ ли? Или когато имуществото на БПЦ е станало държавна собственост и БГ се е грижела за църквата десетки години? А другарката Шекерова (да не се бърка с Ганка Шикерова)си мисли, че БГ все още е на къса каишка в ръцете на савецките товарищи и каквото те кажат-това е:-) И както в Рашистка Фашагия съдът повтаря каквото В.В.Путьо иска, така е и в БГ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да си българин не означава да си бандит и да крадеш чужда собственост

    10 Ное 2023 9:30ч.

    Атанас Славов каза, че има интерес да си присвои Руската църква. Може да има интерес, но няма право. Храмът е построен с пари от Русия, земята също е руска собственост, имат си нотариален акт за собственост. Църквата е руска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    09 Ное 2023 20:13ч.

    Според мен, Маша обясни на някои хора в България, могат да бъдат "занулени". Тогава "Магнитски" ще им се стори като наименование на счетоводен софтуер......

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ваня Григоовна

    09 Ное 2023 21:52ч.

    Според мен маша трябва да не си пъха грозния нос у нас, защото нейните рашисти ни обявиха за вражеска страна, те водят мръсна хибридна война у нас, разчитайки на тия 15-20% безродници, които заради путлер биха се отказали и от децата си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    09 Ное 2023 22:34ч.

    А, според мен трябва да престанеш да коментираш всичко.'Щото ме дразниш с тъпите си тези. Явно си новак и бързаш да си изкараш сребърниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Григоровна,

    09 Ное 2023 22:13ч.

    не лъжи, 45 години България беше богата държава, на едно от първите места в света, благодарение именно не само на руснаците, но и на нас, българите! Нямаше бедни и просяци! Вярно, че нямаше и богаташи, но ако има бедни, тогава има и богати! Едното без другото не става! Не е хубаво да се лъже, особено пък за политически цели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Григоровна,

    09 Ное 2023 22:22ч.

    ти наистина си голяма лъжкиня. има само две оправдания, или си платена , знае се от кого, или си лично пострадала при предишните години, но и при двете причини няма оправданием защото лъжата е грях не само за вярващите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    09 Ное 2023 22:26ч.

    Абе хора не реагирайте на поредния трол григоревна или как там го измисля. Не храни трола. Ако не му връзваш той ще загине.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 404

    09 Ное 2023 22:29ч.

    Спокойно, църквата ще ви бъде върната, а тези, които посягат на храм и на нашето закалено с кръв братство, ще нахранят прaсетата в Белене !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    09 Ное 2023 23:10ч.

    А иначе има един много материален интерес, но не съм сигурен че властимащите са в час. В Москва се намира най-големият обект на задгранична българска собственост. Строен е в края на 80-те години. Според разни слухове собствеността и досега не е уредена. Такива ми ти работи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    10 Ное 2023 5:16ч.

    Като начало е добре Машуля да посъветвате пеевски по интензивно.Видимо е забравил дубайските съвети където му дадохте преди известно време.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи