Захарова: Българите никога няма да подкрепят опитите да се заличи ролята на Русия в историята им

Захарова: Българите никога няма да подкрепят опитите да се заличи ролята на Русия в историята им

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Опитът да се изпрати в забвение решаващата роля на Русия за освобождението на България от османско иго никога няма да срещне подкрепата на жителите на страната", заяви днес на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.

"В хода на споменатите юбилейни тържества (145-годишнината от освобождението на България от османско иго - бел. БТА) беше направен опит да се забрави решаващата роля на Русия за избавянето на България от чуждото потисничество. Освен всичко друго, ние виждаме в това опит за пренебрегване на собственото минало, собствените граждани, потомци на героичните български опълченци. Убедени сме, че тази политика никога няма да намери разбиране сред българските патриоти, които истински ценят и пазят както своята история, така и традициите на дружба между нашите народи", заяви Захарова, коментирайки оскверняването на паметника във Варна, посветен на руския посланик в Константинопол Николай Игнатиев.

"Потвърждение на това станаха отрупаните с цветя паметници на героите от Руско-турската война (1877-1878 г.) във всички краища на страната, многобройните послания с думи на благодарност от обикновени български граждани, които пристигнаха в нашето посолство", допълни Захарова.

Събитията във Варна и повреждането на паметника на Съветската армия в София беше определено от говорителката на руското външно министерство като "актове на вандализъм и оскверняване на историческата памет и истина". "Жалко е, че подобни варварски актове придобиват и може би вече са придобили системен характер в някои европейски страни, станали са част от войната срещу руските паметници и целят разпространяването на русофобия и фалшифициране на историята", отбеляза тя.

На 4 март вандали оскверниха паметника във Варна на руския дипломат Николай Игнатиев, подписал преди 145 години Санстефанския мирен договор, който освобождава България и връща страната на политическата карта на света след 500 години османско робство. Неизвестни лица заляха паметника с бяла боя, посочва ТАСС.

Агенцията припомня също, че на 23 февруари вандали повредиха паметника на Съветската армия в София: две гранитни плочи бяха разбити с чук, а надписът "На Съветската армия-освободителка от признателния български народ" бяха залети с червена боя.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Съвършено точно казано: Няма да позволим на националните предатели да петнят нашата освободителка Русия

    09 Март 2023 19:03ч.

    Която в скоро време ще ни освободи за трети път.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    09 Март 2023 19:26ч.

    Ми натам отива работа Русия ще ни освободи за трети път и този път завинаги от Либерал фашистите и техните пудели във България .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А ще има ли

    09 Март 2023 21:13ч.

    Русия, за да ни “освободи” за трети път. Не се окаже, че ще е Московия и че няма да ни освобождава, а ще ни напада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще има Русия, ще има, не бери гайле

    09 Март 2023 22:07ч.

    Русия ще се погрижи за всичко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    09 Март 2023 19:03ч.

    Заглавието е вярно. И не само българите. Доста европейци имат подобен поглед. Това мислене не е чуждо и за американци, азиатци ивсякакви други хора. Всъщност само малкото подмазвачи на вашингтонските гущери пригласят на русофобията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Царска Русия не е същото като Съветския Съюз,

    09 Март 2023 19:06ч.

    а изказванията на Путин, ясно говорят, че той има тежка носталигия за Съветския Съюз, а не за Царска Русия, когато България е била (полу-)освободена от турската империя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кажи си направо:

    09 Март 2023 19:15ч.

    България тогава е била под руско иго и османската империя ни освобождава, нали?! ................... Ти не си полу.............. ти си завършен, пълен дебил!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нееееееее

    09 Март 2023 19:19ч.

    България е била освободена от шести американски флот, не знаете ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    09 Март 2023 19:21ч.

    Слушаи анонимнико с "тежка носталигия", върви и си върни русофобския надник на твоите господари, защото работата която им вършиш не я бива никак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Както се знае от историята,

    09 Март 2023 19:59ч.

    при Царска Русия, България е била частично освободена от властта на турската империя. След това тези, които превземат царство Русия и го унищожават като такова, включително целия царски род, създават върху руините му болшевишкия комунистически Съюз на Съветите, СССР, дори премахвайки името Русия, така ясно показвайки отношението си към царство Русия и руския цар. Относно зверствата на болшевишкия комунистически Съветски Съюз, СССР, има публикувано достатъчно информация, ако някой се интересува. За това е важно да се прави разлика между двете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Великият идиот Бойко Борисов

    09 Март 2023 19:19ч.

    Не може Шмайзера да ни стои там, когато се води тази война в Украйна. Когато същата тази армия убива хората в Украйна - нещата се променят. И ние се променяме. Не може в центъра на София да ни стои Шмайзера. Горд съм с общинските съветници, каза Борисов

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    09 Март 2023 19:29ч.

    А пък великият капитан Петко войвода е казал друго . Пет века англичани , французи ,алемани и австриици дружиха с падишаха.Не друг а дядо Иван тури край на теглото ни .Руските ни братя проляха кръвта си заедно с нас ,за да живей България.Има я държавата защото я имаше Русия,а държавниците ни срещу Русия.От мен е да знаете те не само Русия, а България ще продадат и от народа си ще се отрекат.Забравиха кой проля кръвта си заради тях ,та побързаха да се поклонят на онези който предпочитаха дружбата с агаряните нежели свободата на раята . Капитан Петко Войвода.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    09 Март 2023 19:33ч.

    Даа руската арми убива не хората а украйнските фашисти и нацисти татуирани със фашистките свастики по тялото си и убиващи невинни деца и жени във Донбас .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    10 Март 2023 12:00ч.

    Така е, щото баце като види шмайзера и пътя почва да се стеснява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    09 Март 2023 20:59ч.

    Най-учудващото е че все повече американци -бели, хетеросексуални , християни, макар и протестанти, също отправят взор и надежди към.. Русия. Някои обмислят емигриране пред това да живеят в прехвалените щати.. Докъде го докарахме..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    09 Март 2023 21:06ч.

    Маша, червената армия е амалгама от всички източни народи, не само Русия, сложни и страшни са взаимовръзките и трагедията която се разиграва, ако можеше червената армия да види, как се избиват внуците им... Грозно го разстреляха Сашко с цигарата, нима по времето на съюза да нямаше УССР? мяршал Жуков какъв е по произход?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кажи им го, Викторе.

    09 Март 2023 21:32ч.

    Чунким се усетят, че ако в дома на брат им единият племенник е започнал да млати другия с дървена тояга, заявявайки ясно, че ще удря, докато го убие, не бива повтарят да не се намесваме и да не помагаме на нападнатия, защото така само удължаваме страданието му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И като се намесим

    10 Март 2023 16:55ч.

    това как ще повлияе на крайния резултат, ще споделиш ли.. Освен и ние да изядем някой тупаник в калабалъка..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock - "когато България е била (полу-)освободена от турската империя"

    09 Март 2023 21:11ч.

    - Не лъжи, не преиначавай това е грях! ... - Преди да бъде превзет Цариград, Запада в лицето на Англия и съюзници заплашват Русия да спре настъплението. Флота им е бил пред Дарданелите. Кримската война е била неотдавна свършила. Българя бива ПОЛУОСВОБОДЕНА след Берлинският конгрес на великите сили. Там те, Запада връщат победата на Русия и пълното освобождаване на България от границите на Сан-Стефанска България, в нови граници без Македония, Тракия, части от Беломорието. По-късно се осъществява СЪЕДИНЕНИЕТО! Четете вие "умно-красиви", така и от говедото се прави канцеларска чанта. Все е по-полза от дращене на предателски, антинационални простотии из форумите и Сурат-тефтеря!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock,

    09 Март 2023 21:40ч.

    Фокусът в случая е разликата между царство Русия и издигнатия по-късно Съветски Съюз върху останките на превзетото царство Русия. Предвид болшевишко-комунистическата смъртоносна природа на Съветския Съюз, доста различна от царство Русия, е добре тази разлика да не се забравя. И в тази връзка, не е добре България да се насочва обратно към асоцииране с комунистическия болшевишки концлагер Съветски Съюз. Разбира се, това не означава автоматично, че е добре България да се асоциира и с други пагубни за хората геополитически сили, ако изобщо някой питаше хората за нещо (както се вижда добре от много години, никой не ги пита за ключово важни неща).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    10 Март 2023 0:36ч.

    Добре казано, Айсблок. Трябва да се отървем от идологемите и да пазим истината и българския интерес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock - "Eisblock, 09 Март 21:40ч."

    10 Март 2023 0:39ч.

    ИМИТАТОРЕ, дори да напишеш свързан текст и така да прикриваш невярното с маловажното, изтъквано като аргумент, смислените люде те усещат веднага - дори, без да забележат малката запетайка - че не си оригинала! ... Схващаш ли пойнта? ... * Цитат: - България и да иска да се "...асоциира с комунистическия болшевишки концлагер Съветски Съюз...". * - Какъв "Съветски съюз" ви е патил, що за глупости на куп, та и с този венец най-отгоре? Сега, драги тавагищ, капиталистическа Русия има бол възпитани от вашите Козяци, либерасти. Същите, като нароилите се навсякъде другаде. С тази хватка прокарахте на наивните, особено на Изток от западното Ядро - Източно-православните - деструктивната същност на Залеза ви. Най-първо съсипахте учебните системи: - Сериозното образование в соц. страните бе на неизмерима висота спрямо Запада! И знаеш ли защо? - Защото на твоите Господари не им трябват МАСОВО умни хора, хора мислещи. Училищата ви произвеждат в мнозинството си функционално неграмотни! Особено изявено и водещо е това у "Хегемона". Чак в университетите (пак на Запада) се дава по-фундаментално образование, но строго в дадените специалности или в тясното учебно направление. В същност там die Fachidioten = Специализирани идиоти, са към 80%. Проф. Иво Христов ви го каза недвусмислено. ... ** Така, че решението за Паметника сега е както продиктувано директно от Козяк, така и идва изотвътре на некадърниците намъкнали се в ниските етажи на общинските и държавни служби. Потвърждение за упадъка има и се получава и при най-малката разходка из кочината София! Основна вина за дизастъра имат общинските власти: - точно тези с дивашка талибанска същност, проявена със стръвта на хунвейбини, от желанието да унищожават, да мърсуват, да бъдат диктатори! Та белким скрият същността си на "кооолтурни" свинепаси!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock,

    10 Март 2023 3:20ч.

    Когато някой се обръща към някого, обикновено се слага запетайка след обръщението, за да е ясно за какво става дума. Както по-горе. Не става дума за опит, някой да те имитира, а за обръщение към теб. Всичко е наред и няма нужда никой някого или нещо да усеща. Може би не си успял да копираш добре изречението по-горе, което опитваш неуспешно да цитираш. Тук го копирам, за да не се получават недоразумения: "И в тази връзка, не е добре България да се насочва обратно към асоцииране с комунистическия болшевишки концлагер Съветски Съюз." Както разбирам, ти не харесваш подобна позиция. Твое право. Относно останалите неща, които си писал, не е много ясно защо си ги писал, понеже нямат връзка с написаното от мен. Бъди здрав.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няма да учиш стари краставичари да продават краставици

    10 Март 2023 9:40ч.

    Дай сега понеже нещо на теб не ти е харесвало в Съветския съюз, всички да станем фашисти. Вземете се освестете вече бе, днес събаряте тоя паметник, утре, според логиката на нагнетацията, ще бутнете и паметника на Царя Освободител. Каквото и лошо да си видял от СССР, нямаш право да омаловажаваш подвига на загиналите в борбата срещу кафявата чума. И как да ти вярваме, след като днес лекомислено се превръщаш в неин възродител?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дани

    09 Март 2023 21:13ч.

    Според едно проучване 40% от американците искат Путин да им е президент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За такива “резултати”

    09 Март 2023 21:24ч.

    Кремъл плащаше милиони, преди да нападне Украйна. След като Русия започна да изтребва украинците и да разрушава градовете им, отвращението към путинската власт нарасна до степен 40% привърженици на кагебиста да не могат да бъдат “открити” дори ако бъдат интервюирани само етническите руснаци с американско гражданство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • високоточното оръжие не се използва за разрушаване на градове

    10 Март 2023 9:41ч.

    Няма да лъжеш, че Русия разрушавала градовете им, те самите си ги разрушаваха 8 години и си избиваха населението. Лъжеш както гледаш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цял ден

    09 Март 2023 21:20ч.

    Тоя сайт ни занимава с тая пропаднала държава от която всичко читаво избяга, някои дори платиха по 3500 лв за велосипед за да минат границата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, и на тебе да ти плащат хора,

    09 Март 2023 21:26ч.

    чийто бизнес зависи от тази пропаднала държава, и ти ще ни занимаваш само с нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    09 Март 2023 22:31ч.

    Никой не те кара насила да се занимаваш с този сайт. Даже много ще се радваме ако ни освободиш от противното си присъствие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не е далече времето, когато западно-европейците

    09 Март 2023 22:04ч.

    ще се молят на Русия да емигрират там, поради много причини, които са очевадни преди всичко от 2015 година насам. Ами ако им се наложи да поискат и помощ от Русия по същите тези причини?! Това време най-вероятно не е толкова далече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винаги с Русия!

    09 Март 2023 22:19ч.

    Винаги стабилно с Путин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помниш ли, как кушаше картошки?

    09 Март 2023 22:38ч.

    Наконец забърса три кокошки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • После си преспал със какa Сия и изпил си всичката ракия.

    09 Март 2023 22:44ч.

    А след време чухме и мълвата, че си гръмнал тате във гората!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Михаил

    09 Март 2023 23:00ч.

    Мда. Повечето бивши републики ще се върнат при Русия. За отделните страни процеса ще е с различна скорост. Не е ясна съдбата на Армения и Азарбайджан. До три години се разпада ЕС и НАТО. РБългария има висока вероятност да загуби южни територии. САЩ в следващите месеци ще затъва в стагфлация. Кризата ще е много тежка. Българската зима ще е най-трудната за оцеляване в големите градове. Ще има неочаквани трудности за лековерните хора. Бог да пази България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какви републики

    09 Март 2023 23:35ч.

    Ще се върнат в Матушката ти, бе Мунчо. Всички те имат за национален. Празник деня в който са се освободили от нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • такива, шаренки

    10 Март 2023 9:43ч.

    Стига повтаря едно и също бе, че даже и повръщаш клишетата си като дърто пиянде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Админ

    10 Март 2023 0:41ч.

    Агитката на антибългарите е платена и креслива и създава впечатление , че повечето българи са такива откачени. Българите не са зомбирани като укрите. България не може да бъде купена защото земята и е скъпа - 1 декар = кило човешка кръв. Следователно България е свободна и независима, въпреки че изглежда като англосаксонска колония. Мнозинството на нормалните българи не руши паметници. Sapienti sat.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Правилно

    10 Март 2023 17:36ч.

    „изглежда като англосаксонска колония“, но всъщност не е. Типична национална черта на българина е: едно да говори, а друго върши, което определя особеностите на нашата страна. Трябва да се има предвид, че и Андрешко е локален герой с национално значение. Що се отнася до рушенето на паметници, пък и на когото и да е било – това наистина е супер фашизъм, който дори най-подлите и долни комуняги не успяха да реализират. Предишните пред сегашните, особенно в ге(р)п и канадските говеда с техните последователи, които майчино мляко на българка не са сукали, а вместо това утрова, ряпа да ядат. Бог да пази нашата България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    10 Март 2023 19:33ч.

    Твърде много хора 145 години след освобождението не са си загубили робската психика и раболепие спрямо господарите в различните периоди .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има съществена разлика

    11 Март 2023 0:15ч.

    между робската психика и раболепие и благодарност и уважение. Ако това касае оценките за господарите в различните периоди, то добре е те да бъдат смислено издържани и обективни. Едно е държавността да е унищожена и да не съществува поятието България на картата на света, друго е да получиш държавност с всичките й елементи, едно е да ти затворят енергетиката – ядрените централи и въглеводородните източници на енергия, които са в основата на всяко развитие, друго е да ти помогнат и съдействат за тях; едно е да имаш пълен безусловен достъп до огромен пазар и така да изграждаш модерна и индустриална държава, а е друго да внасяш картофи от холандия, ябълки от полша и „хубави“ каучукови домати от не се знае къде. Има още много примери, които трябва да се има пред вид при определяне на отношението към едни или други господари. Е ще е добре при възможност и потенциал малко да се мисли, иначе новите варваро-фашисти вече носят кирките и с жар и плам ще започват да рушат паметниците, след като разрушиха всичко в страната ни, което даваше надежда и стремеж на младите да учат и работят в нашата България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи