Захарова: "1984" е роман за вас на Запад, не за нас

Захарова: "1984" е роман за вас на Запад, не за нас

Антиутопията на Джордж Оруел "1984" е написана за опасностите на западния либерализъм - не за тоталитаризма. Това обяви висш дипломат на Москва, съобщава "Гардиън".

"Много години се смяташе, че Оруел е описал ужасите на тоталитаризма. Но това е един от най-големите фейкове на света. Оруел пише за края на либерализма. Той описва как либерализмът ще отведе човечеството в задъдена улица". Това е казала говорителката на руското външно министерство Мария Захарова на лекция в Екатеринбург в събота.

Публикуван през 1949 г., романът на Оруел се смята за предупреждение срещу тоталитарните режими и масовото наблюдение. Счита се, че писателят е ползвал за първообрази на тоталитарното управление в книгата Нацистка Германия и Сталинистка Русия, припомня британският ежедневник.

Захарова прави коментара след въпрос от публиката как човек да отговаря на приятели и роднини в чужбина, когато кажат, че Русия живее в съвременна версия на "1984". "Оруел не пише за СССР, тази книга не е за нас - отговаря Захарова. - Тя е за вас, на Запад, които живеете в един измислен свят, където човек може да бъде отменен".

Нахлуването на Русия в Украйна предизвика много аналогии с романа на Оруел и знаменитите лозунги, на които се подчинява неговото общество: "Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила." Знаем, че Москва впрегна всичката мощ на държавната пропагандна машина, за да представи нахлуването на Путин като операция за "освобождаване" на Украйна, а в страната бяха въведени строги закони, които забраняват случващото се да се описва като "война". Въпреки това - или може би точно затова, продажбите на "1984" в Русия рязко се увеличиха напоследък, като някои книжарници докладват за 75% повишение на интереса към романа.

Известният преводач Виктор Голишев, чийто е преводът на руски на "1984", оспорва твърденията на Захарова. "Романът е за тоталитарната държава. Когато Оруел го пише, тоталитарните държави вече са в упадък, но между Първата и Втората световни войни половин Европа се управлява от тоталитарни режими. По това време няма упадък на либерализма, съвсем не", казва преводачът пред "Гардиън".

Тезата на Захарова не е нова за Русия и за бившия комунистически блок, въпреки че книгата 40 години бе забранена в СССР, а съответно и в България и това е достатъчно доказателство за кого се отнася. През 2017 г. отново Захарова, сравнявайки водещи западни медии с "Биг Брадър", обърка заглавието на книгата, наричайки я "1982". Само преди седмица пък в Беларус властите забраниха "1984" и разпоредиха книгата да бъде иззета от книжарниците.

 

Източник: segabg.com

 

 

 

 

 

Коментари

  • Книгата 1984

    23 Май 2022 19:51ч.

    Формално прави алюзия на Сталиновата система. Биг Брадър несъмнено е Сталин ,а митичният враг Голдщайн - без съмнение е емигриралия Троцки...Но само на пръв поглед, това е лесното тълкуване на книгата. Всъщност Оруел показва една мрачна антиутопия от бъдещето, където героите носят английски имена, действието ВЕЧЕ е на Запад...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

    23 Май 2022 20:31ч.

    книгата е написана в 1949г, когато не е имало никакъв упадък на либерализма, а е имало задушавашт тоталитаризъм на Сталин и другите сателити на Сталин в Изт. Европа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

    23 Май 2022 20:36ч.

    ако беше написана за запада, штјаха с радост да ја преведат и пуснат на изток. Как бързо пускаха тогава всички филми с критика на запада...А те ја пуснаха след 40 г на изток. Но руските крепостни уфси в глубинката нјама да схванат тези нешта, те имат Канал 1 и това е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Hjcjcucuch

    24 Май 2022 8:55ч.

    Ти си много схватлив, но си неграмотен! Вие нграмотните сте доста кресливи и обикновено приписвате своите недостатъци на другите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

    24 Май 2022 16:53ч.

    дебил, нешто по темата имаш ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Западът е вече по-зле, отколкото е описано в книгата на Оруел

    23 Май 2022 19:54ч.

    И ще става все по-зле със задълбочаването на фалита на така наречената им "икономика" печатарска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    24 Май 2022 18:35ч.

    Винаги е било така. Разликите са в степените на властта да мачка работещите ..........Донякъде в Щатите има паритет чрез конституцията и на Народа е дадено оръжие за самозащита !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 1984

    23 Май 2022 19:56ч.

    Описва "ангсоц" - английски социализъм с брутално тоталитарен характер ! Това не е нищо друго освен днешният западен, англосаксонски ултралиберализъм, който идейно е троцкизъм ! /В романа си Оруел не прави нкакви комплименти на Голдщайн, за сметка на Биг Брадър/ Ангсоцът е това към което ни водят днес на запад - дигитално робство,трансхуманизъм,сатанизъм .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Никой

    23 Май 2022 20:01ч.

    Хора живели на запад, и запазили здрав разум, ясно виждат тоталитаризма на запада А за кого се отнася книгата, излишно е да се караме. Хемингуей в "За кого бие камбаната" - не питай ьа кого бие, за тебе е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моско москала

    23 Май 2022 20:52ч.

    НЯМА тоталитаризъм на запад ли? А 8 месеца локдаун в Грейт бритън плюс задължителна ваксинация,какво е бе,аланкоолу?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    23 Май 2022 20:01ч.

    Машето е била отпуска една седмица на Байкал и е хванала слънчев тен, който я разхубавява! Отговорът на 1984 е 1776 :)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оруел гениално описва електонното наблюдение

    23 Май 2022 20:07ч.

    Гениално. Прочетете и сравнете днешните смартфони, които да уреди за следене, имат история на местата където си бил, компютрите, нета, където никога никой не е анонимен. Идват цифрови пари, които се програмират за видове покупки, камери за разпознаване на лицето....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    23 Май 2022 20:09ч.

    Браво, Маша! Право куме в очи. Маша разхвърля европенделите като питбул...Работайте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    23 Май 2022 20:10ч.

    А днес още един висш дипломат е напуснал службата си в ООН и ги е наприказвал едни по отношение на руския свят....не са за пред хората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петър

    23 Май 2022 20:36ч.

    На кого му дреме за смотания представител на подопечната на САЩ ООН?!? Не можах да се просълзя някак…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    23 Май 2022 20:15ч.

    Маша,Маша, влязохте в такава каша

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мечо Кух

    23 Май 2022 20:33ч.

    Проблемът с "1984" е, че едни хора я четат буквално като Инструкция за употреба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • комунизмът се опитва да поправи жрешката на либерализма, но половинчато

    23 Май 2022 20:35ч.

    Западният либерализъм е възможно най-тоталният тоталитаризъм. Конкретното е понижено до частно, без всякаква наченка на досещане, че Божественият замисъл спрямо човека схваща човека всякога като цяло, а не част, и цел, а не средство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    23 Май 2022 20:37ч.

    Маша е сритала преститутките, разбира се художествено-творческата ентелегенция веднага е защитила либерфашизма, повтарям, първо трябва да се беси хте/умно-красавци и прочие уроди, след това нпо-тата до последната корпорация която ги финансира, клетки да се виждат от 100км за "филантропи" като шошор и гейтс и прочие билдерберги, давоси и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • волк

    23 Май 2022 20:39ч.

    Тя неправилно подразбира под тоталитаризъм само съветския реален социализъм. Фактически тоталитаризмът е следствие от една некритицизирана тоталност на природното или обществено състояние, принизяващи човешката екзистенция. В случая обаче не е прав преводачът, права е тя, макар да не си подбира правилно термините за случая.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    23 Май 2022 20:43ч.

    Който познава творчеството на Оруел, знае, че "1984" не е за конкретна държава и за конкретно време и е брутален реализъм, поднесен под формата на т.нар. антиутопия. От 2020г. реалностите в съвременният либерален свят обаче надминаха границите на въображението.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • модерно робовладелство

    23 Май 2022 20:43ч.

    Книгата е пророческа, а не аналитична съобразно нечия идеологическа преценка на Сталин. Нека не забравяме, че по това време сталинизмът като болшевишки тип управление също не е бил в криза, особено с оглед на победата във войната. Ситуациите и образите са почерпани от алюзиите на самата английска колониална имперскост във вътрешен план.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    23 Май 2022 20:44ч.

    Добър коментар на Захарова. Оруел наистина описва това което чака английското общество след войната. Трудно е да се оспори факта, че Англия до Тачър си беше на практика социалистическа. И Оруел в Русия никога не е бил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    23 Май 2022 20:46ч.

    сигурен съм, че повечето копейкаджии не са чели книгата, вкл. другарката Маша. Книгата е предупреждение какво би могло да се случи на Запада в бъдеще, но всъщност тази хипотеза е въплътена в Сталинова Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • глоса

    23 Май 2022 20:54ч.

    О` Брайън е типичен английски образ; и циничната злоупотреба с власт е художествено пресъздадена дори ако не би съществувала каквато и да е болшевишка Русия като евентуален първообраз. Уинстън е също типично английски автентично лейбъристки (работнически) типаж, твърде специфично английски вдъхновен от марксизма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дрън, дрън Майнини,

    23 Май 2022 21:29ч.

    няма кяк да си сигурен в нищо - малки ти са ...познанията

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • антиутопията е реалност не само в повествованието, а съобразно модернистичния симулакрум, който ни репресира днес, тук, цифровашката

    23 Май 2022 20:50ч.

    Удържането на цялото няма референт в колектива - ето в какво е грешката на социалистическата идеология. В това отношение, за съжаление, самият Маркс остава неразбран автентично. Що се отнася до абсолютизацията на референта в частния граждански субект - тъкмо в това е непоправимият порок на либералната с-ма, прерастваща в антиутопия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • краят на модерната утопия не се свежда просто до рухване на комунизма; в това е историческата непрозорливост на онези, които четат книгата през идеологическите щампи на антикомунистите

    23 Май 2022 21:00ч.

    В същността на антиутопията е реализиралата се утопия. Не можем да твърдим, че се реализира комунизмът, но за сметка на това напълно изчерпващо се реализира либерализмът, дори с дежурния в такива случаи Фукуямов проглас за "край на историята". Резултатът от изчерпващото развитие е дехуманизацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • dma

    23 Май 2022 20:51ч.

    Права е Захарова. Оруел е бил почти клошар. Провидял е развоя на Запада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    23 Май 2022 21:12ч.

    Англичаните показаха, че могат да построят истински социализъм. Бил Брайсън го обяснява доста забавно. И съжалява, че такъв значим социален експеримент е възложен на некадърните руснаци. Англичаните поне биха се справили с много по-малко жертви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • глоса

    23 Май 2022 21:26ч.

    Не наричай "некадърност" наивната доброта в една съвсем различна култура. Страшното иде върху главите на Запада, когато и последният глупак в Русия прозре, че Русия е била лъганата и използваната от Запада. Тогава иде заслужената мъст, описана в стиховете на "Вставай страна огромная". А пред такава песен всичко съпротивляващо се е обречено да капитулра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    23 Май 2022 21:59ч.

    Глоса...напълно подкрепям..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Машенка

    23 Май 2022 21:41ч.

    Машенка, Оруел не е лъжица за твоята уста. Сипи си едно и подхвани злободневието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И още за Оруел

    23 Май 2022 21:43ч.

    Оруел е обвиняван в симпатии към тоталитаризма , абсурдно разбира се ! Всъщност той е бил един дълбоко хуманенен демократ по душа и истински традиционалист англичанин, ужасен от тенденциите... Той е имал сериозни връзки в Службите, знаел е за сенчести общества и глобалистки сили още тогава, в средата на века ! Разбирал е какво ни готвят...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунајска уфсъ с евразијски манталитет

    23 Май 2022 22:01ч.

    “наивната доброта“ било да се избие или заточи опозицијата(през 1949г и пак в 21 век ), култ към фјурера/каудилјо/вожда, СМИ подчинени 100% на фјурера/каудилјо/вожда, тотално манупулиране на уфсите, агресивност към околните държави,штом на уфсите им кажат, че са лъгани и използвани от “нацистите“ в другите държави и те тръгват да “освобождават“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    23 Май 2022 22:04ч.

    са всичките ХУИ да ме светнат,щото моето лично е усешане е, че вече и трите Оруелови - "War is peace. Freedom is slavery. Ignorance is strength." практически се реализираха пълноценно и едновременно в колективният Запад, вероятно другаря Ерик Арътър Блеър е подозирал нещо, и то не съвсем в СССР, като част МИ6 вероятно е имал освен прозрения и някои знания?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Observer

    24 Май 2022 0:14ч.

    Захарова се е опитала да илюстрира романа на Оруел с думите си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Машенка,вашата книжка се пише от 1584 год.

    24 Май 2022 8:21ч.

    От когато сте искали да си правите държава,като другите народи.Е,не успяхте дори и през 2022 год. да имате нормална държава като другите народи.Ордите на орките са ви обсебили от векове и не ви пускат. Нормална ли е тази държава,когато целия свят е против нея/с малки изключения с користни цели/.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нормалата и тангентата - а.к.а. адаптацията и творчеството

    24 Май 2022 9:50ч.

    Първо се поинтересувай от Божията Истина - Русия е империя, и по Божия план не е самоцелно нормална държава, а тангенциална държава, предизвикател на съдба и статуква. Нормалните държави днес са най-обикновени мижави буржоазни консуматори. Пълзене по нормалата към центъра на земята е прекалено жалка роля за държава на велик Божий замисъл, каквато е и ще бъде Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори очички

    24 Май 2022 21:19ч.

    Всичките "-изми" са зло. И комунизма и капитализма и либерализма и т.н. Няма как да бъде построен рай на Земята. Хората да си измислим система от правила и убеждения и хоп цъфтим и връзваме. Това са просто разни видове опиянения и фантасмагории които да ни отделят от Създателя и след това да станем лесна плячка на злото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори очички

    24 Май 2022 21:19ч.

    Само Христос, комуто светите братя Кирил и Методий отдадоха живота и сърцата си, е пътят, истината и животът. Голяма буря се задава. Нека се сплотим. Да пазим корена си, Вярата си, Отечеството си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Захарова е казала половинета от истината

    12 Юни 2022 11:18ч.

    "1984" е роман за "Запада" в областта на социалната фантастика. За русия това не е роман . Това е реалният всекидневен живот .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи