Заев: Със започването на преговори ще получим още една победа за македонизма

Заев: Със започването на преговори ще получим още една победа за македонизма

"Със започването на преговори с проверен и безспорен македонски език в рамките на Европейския съюз ще получим още една победа за идентичността и македонизма“, пише Заев. 

„Най-важният въпрос, македонският език и македонската идентичност са гарантирани в преговорната рамка и следователно са признати и приети в ЕС. Това е първото и абсолютно най-важното“, написа във Фейсбук бившият премиер на Република Северна Македония Зоран Заев, съобщава кореспондентът на БТА в Скопие.

По думите му, протоколът, който ще подпишат двете правителства е пътят за преодоляване на отворените въпроси, които са разрешими.

„Изграждането на добри и приятелски отношения със съседите е от съществено значение за мира, стабилността и просперитета на регион като Западните Балкани. Затова ние от македонска страна и нашите колеги от българска страна трябва да работим заедно, за да затворим отворените въпроси“, пише Заев, допълвайки, че е важно да бъде запазено националното достойнство и на двете страни в преговорите. 

„Добрите отношения с всички наши съседи укрепват Западните Балкани, а сътрудничеството ни прави сериозен фактор като регион пред цяла Европа и пред света. Видяхме, че чрез приятелство и добросъседство въпроси, които са били отворени и нерешени от десетилетия, дори векове, като напредъка, който постигнахме с Преспанското споразумение, членството в НАТО, но също така и реализацията на автокефалията на нашата Македонска православна църква - Охридска архиепископия, са в процес на решаване. И в трите случая имаме пряко потвърждение на нашата местна македонска идентичност. Със започването на преговори с проверен и безспорен македонски език в рамките на Европейския съюз ще получим още една победа за идентичността и македонизма“, пише Заев. 

Бившият премиер не вижда проблем в темите за недискриминацията и премахването на езика на омразата, защото те се „отнасят за всички общности“ и смята, че това може да се подобри и без ЕС.  А включването на българи, хървати и черногорци в конституцията на страната е стъпка, която трябва да бъде направена и която по никакъв начин няма да навреди нито на държавата, нито на обществото.

„Вече имаме седем етнически общности в нашата Конституция. С конституционните промени ще има 10 етнически общности. Само от злоба, заради лоши намерения или заради лична политическа изгода някой може да бъде против въвеждането на три нови етнически общности в Конституцията“, пише Заев и допълва, че очаква конструктивни консултации и подкрепа за това предложение от всеки отговорен политик и гражданин в страната. 

„Нека бъдем умни и мъдри и да продължим напред като македонци с признат македонски език и идентичност, със собствена македонска държава, интегрирана в евроатлантическите съюзи, като стратегическо определение на целия ни народ, на всички етнически общности“, заключава Заев. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • Македонизма

  04 Юли 2022 8:40ч.

  Няма нищо общо с хуманизма. Изкуствена работа. Шорош не се научи, че изкуствените работи падат като изкуствено чене.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не разбирам защо изобщо трябва да поддържаме дипломатически отношения с тия психопати

  04 Юли 2022 10:35ч.

  Езобщо не трябваше да ги признаваме. Но Първия Демократично Избран Идиот Жельо Желев побърза да постави началото на затриването ни с тази простотия

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  04 Юли 2022 8:43ч.

  Tолкова им е повредена и сбъркана логиката, че никак не ми е жал за тези кретени, приличат на онази ЛГБТ- шайка, която търси "идентичност", ама в група от други с друга "идентичност".. Всичко в срутващото се съвремие се върти, около това да си изкараш колективен сертификат за идентичност дето да ти дава привилегии! Македонците естествено с Украинците са най модерни и най самозаблудени!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Виктор

  04 Юли 2022 8:47ч.

  От Европа нищо добро няма да видят, просто са милички на глобалистите, защото са постигнали национална самозаблуда и самоизмама, което е много интересен феномен, който ще бъде ползван в бъдещето след големият Рестарт на Швааб и зеленото прочистване на популацията, което ще спретнат глобалистите! Прав им път в Европа, да не кажат после, че не сме ги предупреждавали и пазили...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ятак

  04 Юли 2022 8:55ч.

  Победата ше ви е още една краварска колония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Оксиморон

  04 Юли 2022 9:07ч.

  Добросъседски отношения с българомразци?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  04 Юли 2022 10:01ч.

  Да, в крайна сметка всичко си дойде на мястото. Северняците макета се борят за победи на македонизма, не на Македония. И защо трябва да сключваме каквито и да било договори със Северна Македонизмия. Предателите български се записаха в историята, освен нас, колко деца има да ги учат и да страдат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заев: Със започването на преговори ще получим още една победа за македонизма

  04 Юли 2022 10:07ч.

  Заев и Зеленски освен, че си мязат външно имат и сходна реторика?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И ползват езна и съща битова химия

  04 Юли 2022 10:37ч.

  Маде ин Лондон

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • топ 10

  04 Юли 2022 10:51ч.

  "Македонизмът" е една такава гнусна скалъпена конюнктурно измислица, каквато е "клането в Буча".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи