Задържаните в Белгия предполагаеми терористи, сред които и български гражданин, подготвяли убийството на кмета на Антверпен

Задържаните в Белгия предполагаеми терористи, сред които и български гражданин, подготвяли убийството на кмета на Антверпен

Задържаните в началото на седмицата в Белгия предполагаеми джихадисти, сред които и български гражданин, са подготвяли убийството на кмета на Антверпен и председател на една от най-големите партии в страната Нов фламандски алианс Барт де Вевер. Това съобщават местни медии, като се позовават на данни от прокуратурата. Сред целите на заподозрените в тероризъм били също полицейски управления. Де Вевер е бил нарочен заради въведената забрана общинските служители в Антверпен да носят религиозни символи, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

Прокуратурата е пояснила, че подготовката на атентатите не била напреднала до степен, в която да са били определени датата и часовете на ударите. Допълва се, че задържаните са били следени от известно време от службите за сигурност и е установено, че бързо са се радикализирали.

По-рано местни медии уточниха, че някои от заловените са били свързани с терористите от "Ислямска държава" - организацията, поела отговорност за атентатите в Брюксел от 22 март 2016 година. Де Вевер многократно бе заплашван в последните години от различни престъпни среди и неколкократно бе поставян под засилена охрана.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • отвратен

    31 Март 2023 11:45ч.

    Дълго и напоително ни занимават с този чужд проблем. Но цяла седмица вече властите у нас не могат да установят източниците на заплашителните имейли в училищата, а децата спряха да ходят на училище.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи